MARSVINSBLOGGEN

Glada marsvin är roliga marsvin Maila oss

Sommarhälsningar 2018

De flesta mail och andra meddelanden vi får handlar så klart om hur vi på Eragons ska lösa problem för människor som skaffat marsvin eller vill skaffa marsvin. Ibland vill människor ha hjälp på ett positivt sätt och ibland på ett mindre trevligt sätt.

Vi klarar båda och roddar det mesta. Med åren har jag lärt mig att uppskatta de mail som inte handlar om att någon behöver något utan bara vill säga ”hej, här är allt bra!” Förr tänkte jag att det var självklart men tyvärr har jag fått erfara att tystnad inte med nödvändighet betyder att allt är bra. Så Kristinas brev är balsam för min själ, de berättar om att de djur som flyttat till hennes familj behöver jag inte bekymra mig om, de har flera kompetenta beskyddare och ansvarstagare.

Efter de senaste inläggen med elände både i Mölnlycke och Mölndal kanske ni också behöver lite balsam på själen?

Brev från Ekliden

Jag vill börja med att önska er och alla djuren en glad sommar, och berätta lite om vad som hänt här senaste halvåret. Dessutom vill jag förstås tacka för att Eragons finns.

Det har varit ett tungt halvår, med två stora förluster. Först Kosher (sex år) och sedan Håkan (bara fyra och ett halvt). Kosher fick ett sår på ena framtassen, och vid veterinärbesöket tyckte veterinären att tassen såg svullen ut, så hon ville röntga. Röntgenbilden var verkligen hemsk att se. Båda framtassarna hade konstiga benutväxter vid hälarna, som måste ha gjort ruskigt ont att gå på, så vi valde att låta Kosher somna där och då.  Hon visade absolut inget tecken alls på att ha ont, vilket väl bara säger hur duktiga marsvin är på att dölja sina problem.

Håkan mådde inte heller bra sista tiden. Först fick han urinvägsinfektion (trots att han gått på örtmediciner hela tiden sedan han fick urinvägsinfektion efter sin operation). Sedan fick han ett  sår på hornhinnan, som trots medicinering med ögondroppar vägrade läka utan bara blev värre. I samband med undersökning av såret på hornhinnan upptäcktes dessutom förstorade lymfkörtlar i halsen. Vi bedömde att Håkan var en dålig kandidat för operation (det kändes som det fanns en massa bakomliggande problem förutom själva ögat), så även han fick somna in. Maken tog förlusten av Håkan speciellt hårt, för han var verkligen husses marsvin.

Men ingen förlust utan vinst. Vi har fått hälsa gullegrynen Adam och Sonja välkomna till familjen, och med dem fått en väsentlig föryngring av vår marsvinsflora. Nu hoppas jag verkligen det dröjer innan vi får fler dödsfall. Av de sex marsvin vi hade förra sommaren finns nu bara två kvar hos oss (Lian och Charlie) – men vi har fått fem nya (Nypon, Luna, Aron, Adam och Sonja).

Detta är från vänster Luna, Nypon och Sonja. Vita Sonja är från Lindome 26

Just nu bor här sju marsvin, fördelade på tre lådor. Två pojkpar och en liten flock på tre.

 

Låda Ett

I låda ett bor Nypon (snart fyra år, 1200 g),  Luna (två och ett halvt, 1000 g) och Sonja (fyra månader, 750 g).  Nypon har varit hos veterinären, för jag var inte nöjd med hur det lät när han andades. Han låter täppt i nosen. Diagnosen blev kronisk rinit, dvs en kronisk inflammation i slemhinnorna i nosen. Han behandlades med Metacam,  och det blev mycket bättre. På veterinärens direktiv så sätter vi in ett par dagars Metacamkur när han börjar låta för ljudligt när han andas, och det hjälper varje gång. Dessutom kontrollerar vi nosen på honom dagligen,  så att ingen torkad snuva ligger i vägen för andningen. Efter att ha läst på lite om trubbnosighet, så känner jag mig övertygad om att det är det som är grundorsaken till problemet.  Med trubbnosighet så minskar platsen inuti nosen (precis som för trubbnosiga hundar), och då blir det lättare inflammerat, och andningen påverkas. Med god kontroll, och Metacam vid behov,  så lever Nypon ett bra liv, med gott om luft. Han är dessutom mycket rar och trevlig, både mot oss och mot sina kompisar.

Luna har också varit hos veterinären. Strax efter jul var vi där för jag misstänkte äggstockscystor, då hon var svullen om magen och fruktansvärt otrevlig mot kompisarna. Det var det inte, utan hon hade en inflammation med vätskeansamling i buken. Ett par dagar på Vetalgin löste det problemet, och Luna blev trevlig igen. I maj upptäckte vi att hennes ögon inte såg bra ut. Det visade sig att hon hade ett (mycket litet) sår på hornhinnan, och dessutom katarakt på båda ögonen. Luna är helt blind nu, men klarar sig fint, och är fortfarande den som är boss i lådan. Man får titta riktigt noga för att förstå att hon inte ser någonting, för hon springer runt precis som vanligt, och hoppar upp på tiggpinnen och tigger precis som hon alltid gjort, och popcornskuttar när hon är glad. Hon kommer dessutom på inkallning, både inne i lådan och när hon är ute. Det svåraste är att inte förmänskliga problemet, och tycka synd om henne för att hon inte ser, för jag tror inte hon tycker speciellt synd om sig själv. Vi har dock slutat möblera om i lådan, för att omgivningen ska vara bekant. Luna har dessutom lyckats med att bli husses nya favorit. Hon reagerar på hans fotsteg genom att vissla, och det ger förstås utdelning.

Sonja är en glad och pigg liten tös, som äter i ett otroligt tempo. Hon formligen inhalerar maten, speciellt gräs, och hon är oftast alldeles bredvid Luna eller Nypon, när hon inte springer runt i rallyfart. Det är oerhört tydligt att hon gillar båda sina kompisar, och de gillar henne.. Sonja är en riktig liten glädjespridare, med mycket spring i benen. Hon har lärt oss att små flickor är mycket lika små pojkar. Vilken energi! Och hon växer så det knakar!

Lian & CharlieLåda Två

I låda två bor Lian (tre och ett halvt, 1350 g) och Charlie (snart två år, 1350 g). Jag är oerhört svag för Lian, som var så väldigt rädd när han kom hit, men som faktiskt inte alls är speciellt rädd nu. Han tar utan problem mat från handen, kommer på inkallning,  och man får (åtminstone ibland) klappa honom i lådan. Numera protesterar han vid pälsklippning, och det ser jag som ännu ett positivt tecken. Förra året tog det honom ett par veckor att våga sig ut på gräsmattan när utesäsongen började. I år tog det max fem minuter, så han minns.

Aron & Adam, även bruna Adam kommer från Lindome 26

Charlie har, tro det eller ej, äntligen börjat lugna ner sig. Han är fortfarande hyperaktiv, men inte längre lika hormonstyrd, och han och Lian är jättetajta. Ute betar de tillsammans, eller ligger och vilar i samma hus, trots att de har varsitt. Inne ligger de också gärna under samma pall. Charlie är en mästare på att tigga, vilket han gör genom att flyga upp på tiggpinnen och maniskt gnaga flisor ur lådkanten. Han är inte restriktiv,  utan tigger av alla – även gäster. Lian skulle aldrig drömma om att ens låtsas om att gäster existerar.

 

Lian gillar sin låda,  och har inga problem med att vara ensam i den, t.ex då Charlie behöver klippas. Charlie kan inte tänka sig något värre än att vara ensam i lådan, och tjuter som en stucken gris om vi försöker. Dottern får sitta med honom i knät när Lian klipps. I knät kan han vara ensam.

Den största utmaningen med Charlie och Lian är maten. Lian har ett lätt tvångsmässigt förhållande till mat, och med fri tillgång på kornkross blir han tjock som en boll. Utan kornkross blir Charlie anorektiskt mager, så det fungerar inte heller.  En period gick det fint att ge Charlie pellets i aktivitetsboll, men nu har Lian lärt sig rulla boll han med. Så nu får de lite kornkross på kvällen, och dagtid handmatar jag Charlie med ärtplättar (mycket protein) och Lian med pro fibre rabbit (lite kalorier).  Det fungerar hyfsat.

 

Låda Tre

I låda tre bor Aron (snart fem år, 1250 g) och Adam (sex månader, 900 g). De här herrarna kan få pris för smidigaste introduktionen någonsin, trots att Adam hade passerat bebisstadiet när han kom hit. De kan även få pris för lugnaste relationen, för ännu har det inte varit ens minsta tecken på tjafs, burrande eller annat. Tillsammans med Aron är Adam fortfarande en bebis, och skulle aldrig komma på tanken att sticka upp. Aron är en klok ledare, som inte har något behov av att visa dominans mer än vad som krävs. Han höjer nosen lite grann, och mer behövs inte för att Adam ska förstå. Aron är otroligt marsvinssmart och mycket sällskapssjuk, och det är ofattbart ledsamt att veta att han suttit ensam i flera år – han som verkligen uppskattar sällskap. Det var en enorm tur att vi kunde få Adam så fort, och att Adam är så rar som han är.

Aron är en kinkig grönsaksätare, och vill helst bara ha morötter. Det finns ingenting som är så gott som morötter.  Adam är inte det minsta selektiv, utan äter glatt allt.

Aron är lugn och människotam, men har nog aldrig varit ute innan den här sommaren. Det tog honom ett par gånger innan han fattade poängen med det. Gräs är rätt gott, men inte lika gott som morötter.  Adam har spring i benen, och är rätt så orädd, men eftersom Aron var tveksam ute till en början så blev även Adam tveksam.  Det har gått över, och Adam är numera helt orädd ute, och ligger gärna och vilar i gräset.

För att vara tonårskille så är Adam väldigt, väldigt trevlig. Inne bor marsvinen i olika rum, men ute är deras burar närmre varandra.  När Sonja brunstade för ett tag sedan var Adam den enda av pojkarna som tydligt reagerade på lukten när de var ute. Han for runt hysteriskt i buren och visade mycket tydligt att han ville till Sonja. Det är enda tecknet jag sett på att han faktiskt är ordentligt könsmogen. Varken Nypon, Aron, Lian eller Charlie brydde sig det minsta, men de har å andra sidan inte Adams erfarenheter av tjejer. Numera håller vi Adams utebur så långt bort från Sonjas som möjligt, för att minska mängden stress. Lian och Charlie får bo i buren i mitten. De bryr sig inte alls.

Ha en fin sommar!

Kristina

Mölnlycke Zoohörnet 2

Jag kommer hem och droppar de sex marsvinen med Stronghold och sätter dem i burar.

Nilas med nakenmagen

Jag har ont av Nilas, den ensamme killen. Han är bara tre månader men affären gav mig först uppgiften sex månader så han fick fortsätta själv, annars hade jag nog provat med en vuxen kille.

Den 18 maj är Nilas mage naken.

Nilas har svart teddyaktig päls men är helt naken på magen. Han ökar ordentligt i vikt efter skabbehandlingen så även han hade skabb.

En liten ensam kille som väger 627 gram.

Efter bara några dagar får han flytta till Linda som har babykillar efter Lindome26

Jag låter dem vara i burar där jag bara stoppar in hö morgon och kväll tillsammans med en liten giva C-vitaminrika grönsaker och gräs.

Den 6 juni har han fått en vän och ökat 56 gram.

De får gräs ofta, kanske tre fyra gånger om dagen. Jag vill inte ta i dem när det gör ont av skabben så de får vara i fred.

Den 6 juni Nilas mage är inte naken längre 🙂

Pappa Zac och sonen Birk

Döper pappan till Zac. Nytt liv, nytt namn ni vet. I vanliga fall hade jag troligen kastrerat detta pojkpar eftersom åldern är bra för det men…

Efter en vecka badar jag paret och då finns mycket skrufs i pälsen på pappa Zac. Efter ytterligare en vecka badar jag igen och det finns fortfarande massa skrufs. Baden är rena traumat, och jag är rädd att det ska bli för mycket för honom.

 

Zoc skriker när en tar i honom så jag försöker göra det så lite som möjligt första dagarna. På två veckor ökar han 80 gram.

Sonen som sitter med pappa Zac ska vara åtta månader enligt affären. Kull ett. Först tänkte jag att det var konstigt att en av alla djuren var trygg och fem skiträdda men Birk som jag döper han till är annorlunda. Han är sned i huvudet på nåt sätt och verkar trött.

Jag såg inte snedheten direkt men efter ett par dagar ser jag det. Birk känns lite nyfödd varje dag. Han är glad och snäll, men kanske inte det vassaste besticket i lådan. Birk har kort svart slät päls och jättesmal vit bläs.

Älskling – Birk. Ökar till 112 gram på 17 dagar.

Så himla fina killar, friska och fina nu. Ska hålla dem under uppsikt ett tag bara så att de håller sig stabila nu när de är friska så de inte börjar bråka när de känner sig starka.

Mamma Elsa-Li och döttrarna Hilma och Ylva

Det är tre honor tillsammans som skrämmer slag på sig själva. Eftersom jag har flera små flockar så delar jag dem direkt efter skabbkarensen för att de ska få en chans att lugna sig, bli tryggare.

Mammans nya namn är Elsa-Li. Hon har normal bra vikt och är ok i päls och hud. Hon är svart med bruna tecken och vanligt kort släthår. Hon kliar sig rejält dag två och tre så hon hade ändå skabb.

Mamman Elsa-Li, nu bor hon i en liten flock i Nödinge. Hennes vikt var i princip oförändrad de första veckorna så inget värre angrepp av parasiterna.

Hilma är dotter i kull två, hon är sex månader och hon hade ett syskon som var dött vid födseln. Hilma är helt svart och har längre teddypäls. Nu bor hon i en fin flock med fyra individer på Hisingen.

Hilma. Mjuk go tjej med samma pipa som pappa Rex. De har ju samma päls också, verkar vara genetiskt med den höga rösten. Hon ökade bara 30 gram på två veckor vilket troligen innebär att hon inte var allt för svårt tillbakahållen av skabb.

Lilla Ylva, tre månader och syster till Nilas utgör kull tre. Ylva är orange och vit och vanligt kort släthår. Ylva bor nu i Dalsland i en fin flock på fyra. 🙂

Ylva. Ett riktigt energiknippe, hon är ju i växande ålder och ökade 118 gram på tre veckor.

 

 

hejdå, nu drar jag till Dalsland

Mölnlycke Zoohörnet 1

Jag är i Stockholm några dagar, jobbar och umgås. Hemmafronten har koll på djuren och jag är nöjd. Gör huvudstaden på mitt sätt, står utanför riksdagen med plakat som kräver att vidriga minkfarmer ska stängas ner. Minkfarmer är olagliga i Sverige. Det står i vår fina djurskyddslag att djur i Sverige ska kunna utöva sina naturliga beteenden. Det finns inte en enda mink på en farm i Sverige som kan utöva sina naturliga beteenden. I minkars naturliga beteende ligger nämligen att simma.

Minkar simmar gärna.

Alla inspektörer från Länsstyrelsen och veterinärer från jordbruksverket tittar lydigt åt andra hållet eftersom profiten får gå före allt. Så här beskriver skribenten Sofia Säljö vad minkar behöver:

Det finns vilda minkar i Sverige. Det beror på att ända sedan de första pälsfarmerna startade på 1920-talet har minkar rymt eller släppts ut från farmer.

I det vilda lever minkar solitärt, det betyder att de lever ensamma och har egna revir.

De umgås bara med andra minkar vid parningen och under ungarnas första tolv veckor, då ungarna stannar hos mamman. Ett revir kan vara mellan en och sex kilometer långt och det sträcker sig alltid längs vatten.

Inom reviret finns flera lyor där de bor. Minkar är rovdjur som lever på gnagare, fiskar, kräftdjur och fåglar. Oftast så jagar de i vattnet.

Jag står alltså utanför riksdagen och kräver att ledningen i landet ska ta konsekvenserna av vår lagstiftning och förbjuda minkfarmerna. Då ringer telefonen.

Här står jag. Som en böld i röven på en cykelsemester som pappa skulle ha sagt.

-Kan ni ta hand om sex marsvin? De skänker bort dem i en zooaffär och minst en av dem har skabb. Den som ringer är från Djurskyddsföreningen i Mölnlycke. De har uppmärksammat en skylt i fönstret där det står:

Det är inte första gången. Vi tog emot sex stycken halvårsgamla pojkar från Mölnlycke för några år sen. Kan de inte bara sluta?

Kan jag svara ”nej”? Knappast. Försöker greja det på hemmaplan men det går inte vägen så det slutar med att jag hämtar dem på vägen hem från tåget på fredag eftermiddag. Sex stycken rädda små individer och två av dem med mycket skabb. De skriker när personalen sätter dem i transporten. Det är inte” jag vill inte”-skrik. Det är samma skrik som marsvinet ILY en gång i tiden; det är ”gör ont som fan”-skrik. De andra är skiträdda och ohanterliga, men ser ok ut.

Jag är trött efter resan och värmen men spelar in samtalet i affären.

Yvettes hjärta klappar för djuren

Om ni undrar varför jag inte säger till dem så beror det på att jag vill verkligen få djuren därifrån. Jag tror att det är viktigt. Jag är inte alls säker på nästa problemlösning är bättre.

Vad ska vi säga om detta? 2015 sen hade ägarparet tre zooaffärer i Alingsås, Kungsbacka och den nämnda i Mölnlycke. När de blir äldre ska de hjälpa utsatta djur står det i artikeln. Synd att de inte kan börja redan nu. När de får skabb på marsvin i sin egen affär vill de skänka bort problemet och de tar inte kontakt med en veterinär utan de sprider dimridåer och okunskap till den som hämtar dem.

  • De hävdar att bara en är drabbad av skabb när det smittar från djur till djur.
  • De säger att djuren har ”lyckats” föröka sig (det vill säga inte var meningen) när det är uppenbart att det var deras avsikt. Det blir inte tre kullar annars, för en delar dem när det blivit barn första gången och då blir det bara högst två kullar.
  • De säger att de skänker bort dem för att de ska slippa sitta i en varm affär, när det handlar om att slippa veterinärkostnaden.

 

De kallade honom Rex, han var pappa till de andra. Nu heter han Zac.

Det kommer mera.

 

Hönsbytardagen på Granngården i Kungsbacka

I tidningen finns en liten annons och vi har hört rykten att marsvin ibland säljs på marknader. Det ska tydligen vara mest neråt Halmstad och Skånetrakten så när det i annonsen handlar om Kungsbacka är det väl inte största chocken.

Vi åker dit från Eragons, jag och Maria, det är tidigt ( det är ju helgdag) klockan tio det börjar. Vi vill vara där ungefär klockan tio och lyckas med det.

Det är varmt som satan, vi mäter upp 27 grader på asfaltplanen fast det är såpass tidigt på förmiddagen. Hönor, tuppar och små kycklingar sitter utan  vatten och skydd. Liksom marsvin är höns bytesdjur. Hönsbytardagen ska hålla på i fem timmar och jag vill härifrån innan det gått tio minuter.

Skydda asfalten från lite hönsbajs för guds skull men att skydda de stackars levande hönorna, tupparna och små kycklingarna från hettan, alla människor…nä det behövs inte. Jag blir så matt, vad är det för tomtar? hur tänker de? Inget vatten, inget skydd. Det var 27 grader klockan 10 när det öppnade och det höll på till klockan 15. Stackars stackars höns.

 

Det är fyra kaniner och sex marsvin i samma bur. De har vatten, men inget skydd, säkerligen första turen i livet. Fram tills nu har de bara varit svårsålda unghanar.

Maria hittar marsvin, och vinkar på mig. Det går inte att urskilja hur många det är, de verkar långhåriga och virvliga. Försäljaren är en trevlig kvinna i 40-års åldern. Vi frågar hur många? Svaret är sex stycken. Hanar eller honor? Alla är hanar. Ok, hur gamla? Alla är ett år.

-Vi vill ha dem.

-Alla?

-Ja allihop.

-Jaha är det till avel då säger uppfödarens tonårsdotter.

Jag tittar på Maria. Hon tänker helt uppenbart inte svara. Jag klämmer ur mig ett nej till slut.

Dottern börjar prata om hur bra det går att ha dessa hanar tillsammans. Uppfödarmamman stämmer in, ja det går jättebra säger hon. Vi har inte frågat…och vi tror inte ett skit på det.

Jag börjar redan bli arg för jag vet vad vi kommer att hitta under de där långa pälsarna. Jag vet att deras unga ryggar kommer att vara fulla med hack och sår och jag tänker på Anders, uppfödaren i Sjöbergen. Som lät sina marsvinshanar gå på marken i fågelvoljären tills han sålde dem för 50:- kilot som mat åt ormar.

Det är såhär det blir. Har du marsvinshanar tillsammans efter att de blivit mer än 3-4 månader så hackar de varann. Marsvinshanar har ett stort revirbehov och när de hålls på små ytor fler än två, tre stycken så blir det så här. Oftast funkar två och två men såklart finns undantag. Det finns människor som lever tillsammans på udda sätt också. Levande varelser är olika.

Jag vet också att det kan finnas skador på pungen på dem eftersom de ofta biter varann där. Jag vet inte säkert men tror att det handlar om försök att förhindra den andre från att befrukta honor. Jag vet som sagt inte men det är det som känns mest rimligt.

Detta är pungen på John när han kom hem till mig. Tydliga jack och skador överallt på kroppen. Men mest på rygg, mun och pung.

Jag tänker också på marsvinsuppfödaren i en liten lägenhet i Kungsladugård, bara en kilometer från Sjöbergen i Göteborg. Hon berättade att hon i ungdomen, när hon bodde i småland och som uppfödare i SMF lät alla sina hanarna gå i en spilta i ett uthus där de dog allihop till slut. Trots att de var unga. De var ju såå svåra att sälja.

Hon släppte in dem, ”avelsöverskott” brukar det kallas, matade men kollade dem inte mer, de skadade såklart varann och det behövs inte många bitsår i munnen för att handikappa ett marsvin så det inte kan äta.  När marsvinet inte kan äta så är det i princip dött. Hon i Kungsladugård sa att hon mådde dåligt över det som skett med hanarna men skyllde på sin ungdom. Tyvärr mådde hon inte mer dåligt än att hon 2013 började föda upp marsvin igen, nu som vuxen. Sedan började hon administrera en grupp på Facebook där reglerna är helt okritiska till avel och pro-SMF.

Hon berättar fortfarande med bitterhet för andra om det orimliga i att jag tog avstånd från henne när hon började föda upp igen.

Allt detta går i mitt huvud och jag försöker bara ta kort på rätt saker så att jag ska kunna anmäla skiten. Till skillnad från många andra jag träffat i sammanhang med uppfödning så ogillar jag inte uppfödaren på hönsbytardagen. Hon känns snäll på nåt vis och även dottern verkar rar.

Men hon har en förbannad otur när hon tänker.

-Heter uppfödningen någonting?

-Näe

Uppfödaren packar dem två och två. Detta är Ralf och Henry som åkte med Maria.

Uppfödaren sätter killarna två och två i små papplådor och jag swishar pengarna. Bra där; nu har jag adressen hem till den jag ska anmäla.

-Det var ju synd säger uppfödaren eftertänksamt. Vi kunde tagit med fler, vi har jättemånga och honor också!

Det blommar i trädgården så jag försöker ta ett par fina bilder av John. Men han är riktigt illa skadad med hugg och hack överallt. Han och Levi bodde ihop i bara nån dag innan de rök ihop och jag delade dem.

Hon låter glad när hon säger det om honorna. Jag säger ingenting, jag vill inte ens tänka på hur de har det och jag vill inte heller ha mer arbete. Pallar inte mer. Värmen och irritationen över alla dessa idioter som ska göra fler marsvin som inte behövs. Sex, helt ohanterade unga hanar kommer hålla oss upptagna ett tag så jag vill inte ha fler.

Uppfödaren packar ner killarna i lådor och delar dem två och två. Vi får be om att hon ska skicka med lite gräs i lådorna.

Min swish är reggad klockan 10.09 och vi åker därifrån strax efter. Jag och Maria tar var sin låda med pojkar och Linda får en. När Linda tar upp sina två är hon säker på att de ska dö av skräck. De sitter apatiska och rör sig inte när hon sätter ner dem i buren. Stackars Linda. Han dör för mig säger hon i telefon…jag vet hur det känns. Men han klarade sig och ett par dagar senare så har hon gett sin sambo i uppdrag att kela med dem morgon, middag och sent. Han tar detta på största allvar så de kommer att bli tama och fina Ola Salo och Casper Jarnebrink.

Marias två är först vänner men rätt vad det är börjar de slåss. Vi hade ju en del små bebisar på gång så Henry fick en bebis och Ralf fick låna en kastrerad hona. Snart kastrerar vi honom för han är troligen pappadjuret. Större och väger mer än de andra.

John. Helt underbar liten kille.

Jag får hjälp av Lena med lite andra marsvin så att jag kan göra jobbet på två av dessa. Alla i arbetsgruppen gör uppoffringar för att göra plats för dessa små olyckslimpor.

Jag vill berätta deras historia, jag vill läka dem och jag vill anmäla. Läkning och tamhet jobbar jag på. Nu är det anmält. Eftersom Fjärås tillhör Halland är de Hallands Länsstyrelses djurskydd som fick anmälan. Nu vet dessutom fler vilka otrevliga evenemang som döljer sig bakom ”familjedag” i Kungsbacka. Sprid det gärna. Det går väl att göra roliga saker utan att det ska vara på någons bekostnad?

John är inte så rädd som de första dagarna och jag ger gräs och lyfter upp honom och hans olyckskamrat Levi flera gånger om dagen. Håller som bäst på med det när nästa stolpskott dyker upp. Men jag berättar mer om det så snart jag anmält dem.

Till er som känner sig kränkta av mig och min framfart vad det gäller anmälningar till Länsstyrelsen och kanske tänker tanken att anmäla mig vill jag bara säga: jag har redan tänkt tanken.

Bring it on bara!

Ni vet var jag finns?

Nåt kul måste en få ha

Jag hade flera roliga rubriker på detta inlägg. Snillen spekulerar, Dramaparadiset och Inbördeskrig i MarsvinsparadisetEragons Skånefilial gillade den nuvarande bäst och eftersom hon gett sig in i kriget och riskerat skottskador och krutstänk så får hon bestämma.

Själv orkar jag inte prata med de som vill föda upp djur. Jag stannar i Eragonsgruppen, och skjuter lite sniperskott från bloggflanken 🙂

Jag vet inte om Stina Karlsson finns. Hon finns inte bland våra aktiva eller som stödmedlem under det namnet. Kanske heter hon nåt helt annat och bara vill upplysa uppfödare om att de håller på med onödig uppfödning.

Stina Karlsson har hur som helst satt ner foten. Hon har tröttnat på att se blocket annonser med marsvinsungar och eftersom hon läser Marsvinsbloggen vet hon att det finns en baksida med gulliga marsvinsungar.

Precis som många andra gör nu för tiden så skickar hon en länk för att förklara sitt ställningstagande. Det är här det går snett. För när mottagaren tillika annonsör och uppfödare läser Stinas korta meddelande så förutsätter hon att Stina länkar till en organisation hon tillhör.

Jag tänker att uppfödaren/ annonsören kunde tagit diskussion med Stina Karlsson. Blocket kräver numera konto för att besvara annonser, vilket gör att det går att maila tillbaks.

Detta är en bild av svaret från Stina Karlsson som alltså skulle vara från oss. Jag bryr mig inte så mycket, Stina Karlsson får gärna sprida det jag skriver om. Men det är inte på mitt uppdrag 🙂

 

Uppfödaren blir kränkt och beklagar sig istället i Marsvinsparadiset, en grupp på Facebook med många medlemmar där de flesta gillar avel.

En teori är att Stina Karlsson bara är en random person som tröttnat på annonser med söta bebisdjur. Det finns andra teorier. Stina Karlsson kan vara uppfödare och gilla marsvinskrig. Som vill få fler att tycka illa om Eragons och späda på kriget mellan mig och SMF och deras hang arounds.

Hur som, det som händer sen är att 171 kommentarer skrivs i olika tillstånd av irritation, kränkthet och ilska. En del av informationslust, för att synas eller bara för att tjöta lite.

En av de mer intressanta sakerna är att vi på Eragons minsann inte ska lägga oss i vad uppfödare sysslar med, de får göra vad de vill med djurens liv. Men uppfödare och gruppmedlemmar i Marsvinsparadiset har MASSOR av åsikter om vad Eragons ska göra istället för att kritisera dem.

Jag är lättroad – jag vet 🙂

Varje streck är en ny kommentar med annan författare än den ovan. Alla namn, bilder och taggningar är borttagna. Jag har kollat flera gånger. Försökte korshänvisa en del men ni vet hur det blir i sådana trådar som många pratar, det är svårt att hålla isär men jag tror ni fattar på ett ungefär.

Jag rättar inte stav och syftningsfel utan allt sånt är de anonyma författarnas egna liksom åsikterna. Mycket nöje!

…..och Stina: keep up the good work 🙂

Levi och John är rädda som tusan och har en speciell historia. Den kommer så småningom i bloggen.

 

den 8 maj kl. 12:28

– Måste bara dela med mig av ett mejlsvar jag nyss fick.
Har en annons ute på blocket där jag säljer marsvinsungar och fick ett mejl av en från det här Eragons som alla talar så gott om. ”Tycker du verkligen att det behövs flera marsvin? Räcker det inte med de marsvin som redan behöver ett hem” skrev hon.

Där sjönk dom i mina ögon.
Absolut finns det många marsvin men nu finns ju ungarna redan och jag kan ju inte ha ihjäl dom.

Finns alltid folk som ska ge så onödiga kommentarer.

 Ja precis! Om dom nu är nått räddningscenter kan dom ju lägga energi på annonser där marsvinen för illa.

– Eller motarbeta smådjursgrossister som Imazoo m.m dom flesta marsvin som är omplaceringar är ju ofta inköpta av okunniga människor och dom pga sin okunskap köpt via sin lokala djuraffär! Förbjud djurgrossister samt djur i butik så kommer annonserna på blocket minska drastiskt! Det är sällan dessa omplaceringar kommer ifrån seriösa uppfödare även om det tyvärr förekommer, fastän betydligt mer sällsynt. Men den stora boven är tyvärr grossistföretag/djuraffär. 🙁

– det gör dom. Känner till 5 st marsvin som dom räddat från vidriga förhållanden.

– det va ju bra det då. Då behöver dom ju inte komma med dryga mejl till oss som tar hand om våra djur.

– Jag har redan sagt att dessa mail är onödiga. Dumhet som en person gör, ska inte drabba alla de andra som hjälper marsvin. Jag känner väl till det fantastiska arbete som omplaceringar utför. I Stockholm har vi Marsvinshjälpen där G utför ett beundransvärt arbete. Mina marsvin kommer från hen.

– Vad är Eragons för nåt? Nån annan uppfödning?

-Omplasering för marsvin

– Dom är lite extrema för min smak men vill nog väl ….🤔

-Veganfascister 😂😂

– Ja, på deras fb sida får man inte nämna nåt om avel, unge som sällskap till äldre hane, utställning osv. Lite trist, men det finns mkt erfarenhet i den gruppen, är därför med där. Men ibland har jag svarat på nåt och tänkt det var denna grupp och fått nån småsur kommentar.

-Ja jag fick inte ens gå med i deras grupp för jag sysslar med hundutställning.

-Det är oräkneliga som kastats ut ur den gruppen bara de antytt något som inte passar. Jag blev utslängd för att jag förspråkade avel. Vilket jag inte gjorde ens. Jag blrv utslängd för att jag är uppfödare och de troligen redan ångrat sig att jag blev insläppt. Nu gör det inte så mycket eftersom sidan var den tråkigaste jag besökt men bara det att det är så lågt i tak är rejält obehagligt.

– Eragons gör en fantastisk insats för att hjälpa och omplacera oönskade marsvin. De är emot marsvinsavel. De ger också råd och hjälper marsvinsägare.

Rut är ny och har lärt sig att gå ut på gräset.

-Bara för att man är emot avel behöver man ju inte dryga sig i en annons för att man tagit en kull. Bättre att dom hjälper marsvin som är vanvårdade istället, vilket mina inte är!

– Nä det kan väl vara lite onödigt😁

– Dom borde lägga sin energi på att motarbeta grossister som massproducerar smådjur än att motarbeta seriösa uppfödare som kan sin sak! Avel är bra om det görs på rätt sätt och under kontrollerade former som ex. Medlemskap i SMF där uppfödare måste göra ett skriftligt prov och bli godkända innan dessa får registrera sig som uppfödare hos SMF!

– jo men det gör dom. Anmäler till Länsstyrelsen men tyvärr är Länstyrelsens inspektörer ganska tandlösa i sina inspektioner.

-Om dom är emot avel så kommer ju alla marsvin vara borta om några år?!

– Det är väl bra isf! Men dom behöver inte ge sig på uppfödare som föder upp pga sin kärlek för arten och som tar ansvar för de ungar som inte blir sålda etc etc

-Det kommer dom knappast att lyckas med! 😂😂 Så det behöver vi nog inte oroa oss för!

-nej jag håller med att det är ingen bra metod.

-De vill att alla marsvin ska försvinna. De är emot sällskapsdjur/alla husdjur så det är deras plan.

– Nu börjar det bli tröttsamt. Vilka ”De” . De som jag känner och stödjer Eragons har alla marsvin, många har omplaceringar. De/ jag älskar våra djur och gör det bästa för dem. Än en gång kolla fakta före du publicerar ett påstående. Det finns många som är både medlemmar på denna sida och i Eragons.

– Tack o lov så lär inte deras planer om husdjursförbud/avel slå igenom. Politikerna vägrar ju tom lyssna på oss som vill ha marsvin som husdjur men vill förbjuda grossister/Djur i butik. Bara där ligger vi ljusår ifrån vårat mål som i praktiken vore väldigt enkelt att lagstadga. Bara förbjud massproducerande smådjursgrossister och överlåta fortsatt avel och försäljning till kvalificerade och erfarna uppfödare som kan sin sak och är utbildade för det specifika djurslag dessa föder upp, precis så som för hundar och katter. Men det skiter ju regeringen i. DET är dåligt om något! men fanatiker som Eragons ligger ännu längre, om ens möjligt överhuvudtaget ifrån sitt mål att förbjuda människor ifrån att ha husdjur. Det är ialla fall något positivt. Dock kommer jag kämpa med näbbar och klor att iaf försvåra företag som Imazo att förse butiker med diverse fåglar/reptiler/Smådjur.

-Men att förbjuda husdjur är ett bra mål tycker du? Många människor. Särskilt dom som lider av social fobi, gamla ensamma personer,människor som av olika anledningar har svårt med mänskliga relationer, brukar kunna fungera betydligt bättre och få ett liv som gör att dom orkar med sin vardag, om dom får ha ett litet djur att få rå om. Och djuren lider inte, snarare tvärtom. Dessa människor brukar kunna knyta an till sina djur bättre än till människor och djuren i de flesta fall får bästa omvårdnad, Får veterinärvård. Vilket inte är förunnat vilda djur. Domesticerade djur under god omvårdnad lider inte av att vara husdjur för de vet inget annat. Fånga vilda djur och försöka tämja är dock något helt annat och inget man ens bör göra. Men många tamdjur knyter an till sin ägare/personliga slav och jag har då väldigt svårt att se hur dessa lider 😉 Snarare blir söndercurlade och bortskämda till tusen 🙂

-håller fullständigt med att det skulle vara förbjudet för zoo affärer att sälja djur. Bättre med uopfödare som tar ansvar. Däremot är jag helt emot avel för att ta fram olika skönhetsideal som gör att djuren inte lever ett bra liv tax fransk bulldog som knappt kan andas. Har varit med i Eragon i massor av år och aldrig sett nåt propaganda för husdjursförbud.

-men nu får du ge dig. Var har jag sagt att jag är för husdjursförbud? Inga personliga påhopp tack. Har haft marsvin sen 90-talet och skulle aldrig vilja vara utan dem.

-Förbjuda Zooaffärer håller jag med om till 100&. Uppfödare är bättre ja! Finns många raser som lider av rasrelaterade sjukdomar ja! Men sedan så finns det raser som är framtagna för bruksarbete, Arbetspresterande hundar m.m tex när det gäller schäfer så finns det två typer. Den s.k utställningsschäfern och bruksschäfern. Den förstnämnda har mycket problem! medans bruksschäfern är avlad efter prestationer och inte efter utställning. Sedan så kan man inte riktigt jämföra marsvinsavel med hundavel då marsvinsraser inte på långa vägar lider av samma typ av problem som vissa typer av hund/kattraser gör. Finns katt/hundraser som inte alls har några allvarliga hälsoproblem som en del katt/hundraser har.

– Missförstod dig då jag trodde du var en utav dom fanatikerna i Eragons som ville förbjuda avel helt. Ber om ursäkt om du tog illa vid dig.

– du måste förstå att Eragon likväl som denna sida har flera tusen följare. En del fundamentalister men de allra flesta är människor som uppskattar dessa fantastiska djur. Många tycker att omplaceringar är ett bra val ( jag tex) och andra föredrar välja ungar. De flesta , även i Eragon är med för att dela bilder på sina älsklingar och få råd, precis som på denna sida.

-Det där är över gränsen, helt klart 😝

– Så länge inte man ser uppenbar vanvård i annonserna ska man ge fan om man inte är intresserad 🧐

– Idioter! 😱

– Det var ju ett onödigt påhopp. Men jag håller med i sak. För många tar ungar utan större eftertanke. Sedan hamnar dessa ungar på blocket igen när de är lite äldre och ägarna tröttnat. Då får ofta eragons och liknande hem ta hand om dessa ungar…

– Ja jag håller med men hon vet ingenting om mig, bakgrunden eller mina tankar. Blir inte ungarna sålda så får dom ju stanna hos mig såklart! Inte så att jag köpt marsvinsungar och sen tröttnat.

– Majoriteten av överblivna grisar skulle jag gissa på att djuraffärer och grossister som största boven.. är ju ingen nyhet att imazo importerar ifrån Östeuropa där djurhållningen är under all kritik å djurskyddet i princip obefintligt! Plus att grishonor får gå dräktiga konstant tills de ej orkar mer å dör/avlivas på ett inhumant sätt 😡😞

– Imazoo föder väl upp själva under skapligt dåliga förhållanden. En hel del inavel.

Inavel är dåligt. Om det inte är en uppfödare som gör det för då kallas det linjeavel och vips är det bra. OMG att de orkar. Jag trivs bättre här, där jag kan lukta på mina underbara marsvinsblommor.

-Precis!

– Dom har många marsvin på sitt samvete 😡

– Inte bara marsvin utan även kaniner och hamstrar😥

-Precis! Djurmagazinet i min stad beställer ifrån imazo å de djuren är då inte i något fint skick! Såg en gång en marsvinsunge i en bur som skulle fått plats i handflatan på mig 😡😡

– En hamster hade blivit svårt biten av en annan guldhamster sa självklart till personalen å dom sa ja den här ser inte så kry ut blundade å var slö i personalens hand å hade ett jack i huvudet 🙁

-Folk ska få hålla på med vad de vill. Sålänge man är villig att ta konsekvenserna.. som i ditt fall att behålla hela kullen om man inte får någon såld/ta tillbaka marsvin som inte kan bo kvar hos nya ägaren av olika anledningar. Antar att de vill väl när de skriver så (även fast det var lite onödigt hårt?). Det blir en motreaktion från oss andra när de håller på sådär. Man vinner ingenting av att slänga skuld på folk.

– Ja precis! Ungarna kommer ju få bo kvar om dom inte blir sålda och jag får skaffa en kompis till bebiskillen. Det enda hon vann va att göra dålig reklam/rykte för sig själv.

– Jag håller väl också med dem i sakfråga men inte sitter jag och skickar mejl till blocketannonsörer och ifrågasätter? Sjukt onödigt.

– Sätt press på att förbjuda företag som imazoo vars jobb är att förse majoritetens djuraffärer med marsvin som fötts upp/importerats under grymma förhållanden än att kasta skit på seriösa uppfödare vars agenda är totala motsatsen till grossister som imazo! Uppfödare föder upp som hobby inte för att göra vinst på sin avel något grossistföretaget gör! Snarare så går seriösa SMF uppfödare back än vinst.

-Absolut är det prio 1 att få bort djur från djurgrossister och djurbutiker. Det skulle även höja marsvinens status.

-med tanke på hur dagens politiker agerar så ligger nog målet långt ifrån att kunna uppfyllas 😞

-Tyvärr

– Eragons gör stor nytta för att ta hand om ”oönskade” marsvin och omplacera. Men dom har lite väl extrema åsikter när dom fördömer ALL uppfödning av marsvin. Visst finns det en hel del som inte är bra och folk som inte alltid tänker sig för innan dom skaffar kullar. Men på det stora hela tror jag nog att de flesta av oss som föder upp i både mindre och lite större skala är ansvarsfulla. Med ett sånt extremt förhållningssätt borde vi ju i så fall inte skaffa barn heller. Världen är ju redan full av barn som far illa.

– Börja leta folk på fb som har biologiska barn och skriv meddelanden till dem om att de inte borde ha adopterat istället 😛

-Kan vi låta bli att starta fler krig mellan eragons och denna grupp? Den här diskussionen har varit uppe antalet gånger och det spårar alltid ur… Vi är alla marsvinsälskare, låt oss enas under den flaggan. Sen att vi tycker olika i vissa sakfrågor får man ta, alla kan inte tycka lika. Peace✌and love❤

– Håller med till viss del… Man blir ju dock förbannad när någon hoppar på en person utan att ens veta bakgrunden. Så onödigt!

– Håller med. Inga nya krig och påhopp. Hoppas att vi kan hålla god ton det finns mycket elände på nätet.

– Fick samma mail för en stund sedan. Fick ett till för ett tag sen. Sjukt onödigt.

– Hur har man tid till det ?

– Ja man undrar då det

– Haha jag hade fått samma mail jag med 😂

– Jag förstår vad hon menar… Men i ärligthetens namn skall hon ge fan i vad du gör så länge som dina grisar är välskötta och mår bra. En del har hjärtat på rätt ställe men hjärnan i röven. Lycka till med försäljningen av dina små nassar <3

– Tråkigt 😞 Jag är ingen uppfödare & har endast haft mina grisar i ca 1,5 år, 2 omplaceringar & en från en uppfödare, men har stor erfarenhet av andra djur. Jag tycker att det verkar lite för enkelt att hoppa på uppfödare såhär när det, enligt mig, är ensjälvklarhet att man som köpare tänka efter mer noggrant INNAN man tar sig an ett djur. Vad behöver djuret, hur länge lever djuret, vill & kan jag erbjuda detta djuret ett livslångt & lyckligt hem? Är det ett djur man köper för någon annans skull & vad har man själv för ansvar när man beslutar att ge bort en levande varelse till någon annan, utifall denne inte vill/kan/kommer erbjuda djuret ett bra liv? Sen är ju efterfrågan av djurslaget något man som uppfödare bör ha i åtanke också, såklart 🐽

-Personen kände väl sig väääldigt duktig och präktig då hen mailade. Ge hen en kaka 😜😂

– Hahaha

-Att oombedd sitta och skriva till alla som föder upp och säljer på tex Blocket och som inte har misskötta djur är lika knäppt som att oombedd pracka på någon veganpropaganda, politiska åsikter, religion etc. Det är en sak att skriva om man ser uppenbart skadliga saker för djuren, misskötta djur eller liknande men att skriva för att man inte gillar avel är bara knäppt.

– Eragons gillar inte avel eftersom det resulterar i en massa hemlösa marsvin längre ner i ledet. Inget knäppt med det över huvud taget.

– jo att kontakta uppfödare som säljer välskötta djur på ett kontrollerat sätt etc och predika sin åsikt om avel är det. Man kan tycka saker men man behöver inte pracka på andra oombedd.

-Det var länge

– Kanske någon som är rädd för konkurans

-Nej, Eragons är kort och gott emot avel…

– aha folk ska inte få ha sällskapsdjur? Sådana veganer?

– Nej, bara avelsförbud 😬 ..då det redan finns så många hemlösa marsvin.

-Undrar om de skaffar biologiska barn eller adopterar? 🤔

– aha ok

– ja typ 😜😬😁

Eragons konkurrerar inte med uppfödare? De räddar djurs liv, och pratar varken marknad/försäljning eller med ekonomiska begrepp när de diskuterar levande varelser.

-Ursäkta här men – ”sådana veganer”, ”veganpropaganda” etc – är så onödigt. Det har inte med saken att göra, förutom att veganer vill alla djur väl och vill att vi ska sluta utnyttja djur för våra egna ändamål.

-skrev du ovanstående på fel ställe eller har någon raderat en kommentar? 🤭

– Ingetdera. Det var till Ö samt något längre upp 🙂

-Ah, nu ser jag ’sådana veganer’. Tack! (Frågade i egenskap av admin, försöker hålla koll, haha)

– Och någon som skrev veganfascister innan

– jag skrev veganpropaganda – den brukar komma lika oombedd i alla tänkbara och inte tänkbara sammanhang, samma sak med tex SD-propaganda, kommer också helt random. Om man vill föra fram ett budskap, gör det när du ser att någon är det minsta intresserad, annars får det motsatt effekt 😃

-Hittade fascistkommentaren, men ser inget fel med den. Hade lika gärna kunnat stå rasister, kommunister eller moderater. Annan admin kanske inte håller med/Admin

-Nej Eragons har för väldigt länge sen gått över gränsen tyvätrr. Det finns ingen logoik i deras tänk och de gör mig ofta gråtfärdig av deras fördömande av uppfödare och utställare. Ofta har de väldigt lite kunskap om de ting de kritiserar så det blir lätt löjeväckande men folk verkar lita på dom och sväljer allt ändå. oerhört tråkigt eftersom det verkligenbehövs bra omplaceringshem. Men jag skulle aldrig någonsin rekomendera någon att skaffa marsvin från Eragons trots att jag också uppskattar att de tar rätt på marsvin som råkat illa ut.

– Vad är Eragons för något?

-Lyckliga du som inte vet.

– onödig kommentar.

– En omplaceringsgrupp i Göteborg, Sveriges största! De gör ett fantastiskt arbete 🙂

– ok, tack för att du förklarade

Maria Magdalena. Har obesläktade föräldrar.

-Tvivlar på att det var Eragons intention att du skulle ha ihjäl ungarna. Däremot kan det aldrig vara fel att informera uppfödare om den aldrig sinande ström av hemlösa marsvin som vi omplacerare dagligen får deala med. Från grossister, barnfamiljer, uppfödare – det spelar ingen roll. Kanske tänker någon efter en extra gång innan dom tar nästa kull?

Faktum är att det finns fler marsvin än det finns hem, och att man fortsätter pumpa ut bebisar för att avla fram särskilda drag och dylikt är inte hållbart. Eragons har hjälpt SÅ många utsatta djur. Dom är bäst ❤️

– Ja ja. Du får väl se.

-Vi kan ju bara alla gå in och titta på sidan marsvin omplaceras och räkna lite. Hur många säljes anonser finns det? Hur många sökes annonser finns det? Räkna och jämför. Sen kan ni kanske fundera på om det finns ett stort överskott på marsvin. Eller så kan ni fråga en uppfödare som i princip aldrig behöver annonsera hur många som hör av sig varje vecka och vill köpa marsvin?

– Vi behöver inte fundera, vi ser och lever med det. Vi har svårt att ens hinna med. Det är tröttsamt att höra dig rättfärdiga det du gör.

-Jag upplever att det är ett betydligt större överflöd på kaniner och katter tex

-Har du räknat då? Jag fär ett iotal förfrågningar i veckan på marsvin. Har absolut inga problem att hitta hem till varken ungar eller äldre omplaceringar. Bra hemjag kan välja.

– Ja så är det absolut där finns stora problem när det gäller marsvin är det verkligen inte så. Faktiskt.

– Lägg bara av! Vad är det med dig egentligen? Är din sanning mer värd än min?

-Vet du hur många marsvin som säljs av uppfödare som aldrig annonseras ut? Som aldrig behöver omplaceras i sina liv?

– ”Rättfärdiga det hen gör”. Christ my lord, kliv ner från korset.
Detta höga tonläge gagnar ingen. Att jag tog en planerad kull ungar jämfördes med att vara hitler, ungefär. Folk tvingades välja sida och ta avstånd.
Man kan tro att jag gjort nåt riktigt jävligt kriminellt så som det lät.
Det är inte riktigt så man sprider sitt budskap.

– problemet med din sanning är att den bara gäller för dig. Jag är med i omplaceringsverksamheter som jobbar på ett landstäckande plan. Det spelar ingen roll hur många uppfödardjur som säljs, när ni inte bryr er var dom hamnar eller säljs vidare. Vi uppmuntrar alltid folk som har djur med stamtavla att kontakta uppfödaren om de inte kan ha kvar dom. Och ni säger ALDRIG ja.

-Okej jag orkade inte räkna så långt bara så långt bak som 26 april. För er som inte orkar räkna alls 😉 är det 25 säljes annonser och 12 sökesannonser. Lite surt för mig som ville bevisa att det gick ungefär jämt upp vilket det gjort tidigare då jag räknat. 😀 Men det jag ville säja med detta är att det finns ett behov av marsvin det finna folk som söker marsvin som vill skaffa marsvin. Många vill ha marsvin. Självklart finns det även marsvin som söker hem både ungar och de som behöver ett nytt hem. Så är det alltid. Saker kan hända i människors liv de kan bli allergiska eller livet kan hastigt förändras. Att marsvin behöver omplaceras ibland är tyvärr något man inte kommer ifrån. Så är det med alla djur.

– i den här gruppen är avel inget som är förbjudet. Alla är välkomna, både uppfödare och de som enbart vill ha omplacering. Tona ner hur du uttrycker dig. /admin

– tvivlar på att någon jämförde dig med hitler, helt orimligt isåfall. Tråkigt att du inte gillar mitt tonläge, men vi kan verkligen inte nå fram vad vi än gör om ni inte gillar informationen. Därför lägger vi bara ut den som den är och håller tummarna.

– Jaha ja. Jag avlägsnar mig!

– jag kan skicka skärmdumpar på mailen 😃. Jo, det var den jämförelsen typ

– Får du gärna göra! 👍🏻 tack

-det var ett skämt. Jag har dock omfattande mailkonversation från när den här gruppen bildades. Den är inte trevlig

-Ja det var ju en intressant iaktagelse. De flesta tillbaka sina avsålda djur om de behöver omplaceras eller hjälper till att hitta ett nytt hem. För mig och de flesta andra uppfödare är det självklart. Jag fattar inte vad du har frågat för uppfödare då? Hittar jag marsvin på säljsidor eller på andra ställen på nätet som kommer från mig tar jag kontakt. Jag VILL ha kontakt med mina bebisar. Det är mitt ansvar alla jag fött upp. Min syn på detta delar jag med alla uppfödare jag umgås med i alla fall så vilka du pratat med vet jag inte.

-Man får ju tycka precis vad man vill, men man behöver ju inte trycka upp sina åsikter i ansiktet på folk om personen inte bett om det… Det är onödigt. Sedan spelar det ingen roll om det är Eragons eller tant Berit, om det handlar om avel eller religion. Just don’t do it 😎

– Jag håller med. Varför föda upp fler när det redan finns många som behöver hjälp? Tror personen ville att du skulle tänka till innan du avlar igen.

-fast det är ju försent redan, så ingen vits alls att skriva och gnälla i annonser

-I den här gruppen är den åsikten något man kan hålla för sig själv. Gruppen är för alla, uppfödare och andra. Tänk på hur du uttrycker dig /admin

-ja, gjort är ju gjort, men till nästa gång kanske man funderat igenom det. Jag har fött upp t ex vattensköldpaddor som jag nu i efterhand förstod var väldigt onödigt med tanke på hur många som behöver omplaceras.
Problemet finns ju med katter också t ex.

-om ni inte vill ha den här typen av diskussioner så borde ni kanske inte tillåta den här typen av inlägg heller. Förstår inte hur det hänger ihop att man får kritisera en grupp, men inte kritisera kritiken?

– För att hon fick ett otrevligt mail av någon veganfascist som spydde galla över det hon gjorde utan att veta bakgrund osv… O tror jag tar ansvar och behåller de ungar hon ej får sålt! Uppfödare som föder upp och tar sitt ansvar är bara så jävla lågt att klanka ner på! Oftast de marsvin som söker hem på blocket kommer OFTAST(Observera att jag skrev oftast) ifrån djuraffär som i sin tur får marsvinsungarna från massproducerande grossister, vill du göra något bra för dessa marsvin ägna dig/er åt att propagera mot att sälja djur i butik på så sätt kommer blocketannonserna minska drastiskt… det är i regel marsvin med tvivelaktig bakgrund som är omplacering och väldigt sällsynt marsvin med stamtavla och regbevis i SMF! Å jag väljer marsvin ifrån uppfödare för då vet jag vad jag får dvs marsvin avlade efter bästa förutsättningar, mindre risk för bettfel,inavel m.m som kan komma med marsvin utan stamtavla

– Och djuret får en bättre prognos till att få leva ett par år längre, jämfört med den stora risk att djuret faktiskt dör i förtid ifall den har en bakgrund hos en djurgrossist.. om det är uppfött av en kunnig person som vet vad hon/han gör och har insyn i marsvinets släktträd.

– Fattar inte vad veganism har med detta att göra.

-Denna typ av uttalande är tyvärr starkt förknippat med veganism och djurrättsaktivism. :/

-Jag är vegan. Har deltagit i aktivism. Plz sluta jämföra oss normala människor med extrema människor. Det finns extrema carnivorer också precis som med alla andra typer av folk.

-NI är extremister… Det ni förespråkar är ju helt galet och inte enligt naturens lagar heller… Tyvärr men jag har väldigt svårt för denna typ av människor.

– Ni agerar efter känslor och inte efter logik… just saying. Sorry för hårda ord men är smått irriterad just nu..

– Nu stänger vi denna diskussionen / admin

– Ja precis, hade jag INTE kunnat ha kvar eventuella ungar som ej blir sålda hade jag aldrig parat honan.

Och som du skriver, oftast är blocketdjur till salu för folk tröttnat men även sett uppfödare som lägger ut där. Och bara för att jag lägger ut dom på Blocket betyder det inte att jag säljer till vem som helst.

-Jag tycker att kastrering av marsvinshanar bara för att de ska kunna gå med massa honor är ett helt sinnessjukt påfund som utsätter marsvinet för ett helt onödigt lidande och risk att dö eller få följdproblem som bölder osv. Men jag sitter inte och aktivt letar upp folk som kastrerar sina hanar för att pracka på dom min åsikt som om den är någon allmän sanning för hela världen, eftersom var och en har rätten att själva bestämma över sina marsvin så länge man följer svensk lag. De flesta vuxna människor fungerar så. Sen finns de dem som tror att deras övertygelse är den enda rätta och fördömer alla som tänker annorlunda. Extremister kallas dom. Att försöka diskutera med en extremist är som att spruta tändvätska i en brasa och förvänta sig att brasan ska slockna. Gör inte det. Ta hand om era marsvin, vill ni föda upp så se till att bli en ansvarsfull uppfödare som låter kunskap och tålamod gå före impulsivitet och ta ansvar för era framtida ungar. Och gällande email. Blockera och gå vidare. Spruta inte tändvätska.

-Bästa inlägget ever.

-Intressant att få reda på vem som skrev mailet faktiskt. Är det en Eragonperson som skrivit det som privatperson eller är det en som skrivit det som representant för Eragons?

– Ja Eragons står det där under så jag tolkar det som organisationen står bakom. Extra upprörande och omdömeslöst.

-jag tog bort kommentaren med namnet. Vi outar ingen här/Admin

-Oj, ja absolut! Ber om ursäkt, tänkte inte ens på att det var att hänga ut 😣

– Förlåt tänkte inte heller på det.

-Ingen fara! Snabbt fixat 🙂

En administratör har stängt av kommentarsfunktionen för det här inlägget.

Precis som mig börjar Blondie bli gammal. Hennes liv går snabbare än mitt så jag kommer troligen att få sakna henne.
Eragons är en omplacering. Det finns fler i Sverige men de flesta har sån otur när de tänker att de avlar samtidigt. Uppfödare, bara de aktiva och godkända av Svenska Marsvinsföreningen (SMF) 80. Sen finns det 512 som har ett uppfödarprefix, det vill säga de har tidigare varit aktiva, och kanske kommer att vara det igen. Lägg sedan till alla grossister, zooaffärer och glada amatörer.

Lindome 26

Vi lämnade Lindome den andre mars med sexton djur och tre pojkar lämnade vi i jourhem på väg hem. En av pojkarna, Adam har fått permanent hem, Linton kastrerades den tredje maj och Teddypappan  kastrerades redan i mars.

Vita Lilly och bruna Teddy. Kan umgås utan att det blir barn gjorda. Det kostade blod, svett och tårar för Lilly och 1120:- för Teddys kastrering.

Tjejerna fick hem och jourhem. Mamma Lilly och Maria Magdalena stannade hos mig och systern Eva flyttade till ett jourhem i Frölunda. Maria Magdalena och Eva är Lillys äldsta döttrar som föddes i slutet av november förra året. Nu har båda fått två barn var. Pappa till ungarna är mest troligt halvbrodern Adam som föddes på julafton 2017.

Lilly hade sex nyfödda ungar vid hämtningen andre mars och allihopa fått nya permanenta hem. Deras namn blev lite som det blev, inget riktigt system: Leyla, Lilian, Lennart, Loke Sonja och Dumbo

Lennart med variga igenklibbade ögon den 2/3. Läkte snabbt – tvätt med saltvatten och aloeveragel.

Nelly, den andra honan från ursprungsmarsvinen hos det unga människoparet bor numer i Grästorp, Nelly fick fyra ungar och en dog. Malcolm, Rosie och Angus. Vila i frid Bon Scott.

Nellys ungar från första kullen på julafton har alla fått permanta hem och två av dem har fått ungar; Bianca har fått tre ungar, Brownie har fått en. Med bara en vecka kvar till sista datum som det kan komma barn börjar jag hoppas att Kokoskorven ska slippa få barn.

Razze stöttade Lilly de första veckorna. Lilly hade pälslösa områden på kroppen och vid ögonen. Nu känns hon otroligt återhämtad. Alla ungarna har permanenta hem. Lilly bor i min flock…och jag vill nog gärna att hon blir kvar där. Sommaren ska hon iallafall ha.

Så är långt är det två kullar efter helsyskon. Det är en parning mellan mamma och son. Det är två kullar mellan halvsyskon.

Jag fattar verkligen inte hur en tänker när en gör så här.

 

Ibland tror jag att någon tagit en karbonkopia när de gjort uppfödare. Det är samma svar varje gång. De kan inte ta in djur de fött upp när dessa kommit i vägen för allergi, flyttar eller uttåkade barn. De har alltid för många djur själv.

 

Nu tänker jag inte på det unga paret, för visst har de ansvar men de är förbaskat unga. De försökte dessutom sätta stopp för aveln och få hjälp av Cadillacs uppfödning. Jag har själv barn som är äldre än paret och det är inga vuxna även om kroppen ibland kan ge det intrycket.

Mormors lilla kråka. Lilly och barnbarnet Monika. Dessutom är Monikas pappa syskonbarn till Lilly…så genpolen är begränsad. Men sånt är ju inte så allvarligt säger uppfödarna. Marsvinen klarar inavel sååå bra. Jag vill mest slå uppfödarna i huvudet – för det är där de är dumma.

Nej jag tänker på en uppfödare som är 55 år och hållit på sedan allra minst sedan sekelskiftet och tagit fram så otroligt många marsvin att jag inte ens vill tänka på det.

Cadillacs, uppfödning av marsvin. Har kattungar också, för det behövs ju fler….

 

Jag har varit hemma hos henne många gånger så jag vet vad jag talar om. Det finns heller inget som tyder på att saker har förändrats även om jag var där för mer än tio år sedan.

Maria Magdalena med Monika till höger och blyga Mariana till vänster. Maria Magdalena fick barn 21 veckor gammal. Marsvins gravidtet är 10 veckor. Hon är alltså 2,5 månad när hon blir med barn. Kroppen brukar hänga med bra men själen är inte i synk. De unga mammorna får aldrig leka och vara unga, de får släpa på barn när de fortfarande är så unga själva. Så himla onödigt och dumt. Cadillacs uppfödare hade bara kunna gjort en enda koll så de iallafall fått könen rätt, de unga paret som hon så bredvilligt slängde till två unga honor. Dum i hela huvudet.

Tänker en alls?

Vi har alltså de tre djuren som var från början: Teddy, Lilly och Nelly.

Vi har uppgraderat loggan. Den gröna utan marsvin gjorde Sonja 2006, det var dags! 2018 har Josefin fixat ett litet marsvin som ska omplaceras på loggan. Det finns dem som tycker loggan är omodern, det tycker inte jag.

 

23/11 Lilly och Teddy får fyra barn och en dör. Maria Magdalena, Eva och Linton. Vila i frid Baby Doe.

24/12 Nelly och Teddy får fyra barn. Kokoskorven, Bianca, Brownie och Adam

28/3 Lilly och Teddy får sex barn. Leyla, Lilian, Lennart, Loke Sonja och Dumbo

8/4 Nelly och Adam får fyra barn, en dör. (mor och son parning) Malcolm, Rosie och Angus. Vila i frid Bon Scott.

17/4 Eva och Adam får två barn (halvsyskonparning) Evita och Egon

18/4 Maria Magdalena och Adam får två barn (halvsyskonparning) Mariana och Monika

24/4 Bianca och Adam får tre barn (helsyskonparning)

28/4 Brownie och Adam får ett barn (helsyskonparning)

11/5 Är sista datum som det ska vara möjligt att komma fler. Hoppas, hoppas Lilly och Kokoskorven slipper.

———————————————————–

I skrivande stund är det 26 ungar som aldrig behövde blivit. Tjugosex som behöver klippta klor och ren bur i sju år.  Födda rakt in i omplacering. Två honor, Lilly och Kokoskorven kvar som kan vara med barn men som vi hoppas och tror inte är det.

så onödigt.

 

.

 

Mölndals Zoo 2016

Den 25 februari 2016

Ännu en ny inspektör gör entre på Mölndals zoo-scenen: Rebecca Hoogstraten. Känner ni igen namnet beror det kanske på att samma inspektör åkte till mannen som hade nyfödda marsvin i fjorton minusgrader i början på mars 2018.

Äntligen.

Nu har miraklet skett; Ulf Renström har börjat sköta djuren på ett anständigt sätt alternativt nu har han äntligen fått en djurskyddsinspektör som delar hans syn på hur en ska ta hand om djur.

Fått hjälp.

Detta är allt. När Länsstyrelsen kommer till butiken och det är städat en gång så gör de inga mer kontroller. Nu är det april 2018 och inga kontroller har gjorts sedan den 25 februari 2016.

Den 23 mars 2018

Tillbaka till att butiken var stängd när vi skulle besöka den. Affären stängde den 13 mars 2018. Bolaget Ulf Renström Aktiebolag gick i konkurs tio dagar senare.

Konkurs 2018-03-23

 

Under de senare åren har Ulf Renströms inkomst varit låg.

? Vad säger dessa siffror? har det bara varit massa svarta pengar eller? det här kan de flesta inte leva på. Siffrorna är offentliga och hämtade från Skatteverket.

 

Jag vet att inköp av marsvin har kvittats mot foder ihop med uppfödaren i Sjöbergen. För övrigt är jag inte ekonom så siffrorna säger mig inte så värst mycket. Men  jag hade undvikit Ulf Renström som ekonomisk rådgivare på så många nivåer.

 

Varför driver han ens företaget?

 

Likvidatorn, den som hanterar Ulf Renströms konkurs, finns på samma boxadress.

 

Jag har inte så mycket mer fantasi idag men det kan komma mer. Slut för stunden.

// irene

Mölndals Zoo 2015

Den 14 januari 2015

Djurskyddskontrollant Tiina Pakkanen åker ut för en oanmäld kontroll, och ägaren Ulf Renström är på plats. Pakkanen konstaterar att en del i djurhållningen förbättrats, dock är det inte bra för marsvinen.

Rengör var 14:e dag

Rapport skriven i februari men besök gjort den 14 januari.

 

Det är inte vackert.

 

Sen är det uppfödningen i källaren. Renström har alltså under många år fött upp djuren han ska sälja i källaren. Han har haft alla olika djurslag och de flesta har han tydligen själv fött upp. När inspektören kommer den här gången är det mörkt.

Inte nog med att de ska leva under totalt ovärdiga förhållanden, han kostar inte ens på dem lite ljus.

Den 13 mars 2015

Renström får ett föreläggande med vite enligt djurskyddslagen. Det kommer att kosta 500:- varje gång en bur är skiten, en flaska är full med alger, ljuset är släkt eller höet är slut och Länsstyrelsen uppmärksammar detta.

 

Sedan kommer en sammanfattning; här framkommer att första besöket gjordes den 13 november 2013 och nu över ett år senare så ser det fortfarande inte bra ut.

En sammanfattning. Sju kontroller sedan den 13 november 2013.

 

Motivering till beslut.

 

Den 5 maj 2015

Nu lämnas årendet över till två andra djurskyddsinspektörer:Ingrid Rigstedt och Lene Lauren. Dock är det samma gamla Ulf Renström.

Jag har lite svårt att tolka detta protokoll trots att jag läser flera gånger. Jag tänker att Renström äntligen ska få betala för den här misshandeln av oskyldiga varelser. Men inte ett ord om den typen av brister som han tidigare i princip haft vid varje kontroll utan nu sveper de över lite andra brister och på det sättet undviker de alltså att kräva vite av honom. Bara att det är andra kontrollanter gör mig misstänksam, jag tror att de det längsta absolut inte vill kräva Renström på vite. Jag vet inte varför jag är så säker på detta men bara att det inte nämns att det finns rejält med gnagmaterial eller rent hos marsvinen talar för att misstanken är berättigad.

Istället för att kräva vite av Renström så lägger inspektör Rigstedt ytterligare ett föreläggande utan vite. Som om det skulle hjälpa.

Den 11 juni 2015..

… lägger Rigstedt ytterligare ett förläggande utan vite och hon sammanfattar, motiverar och ordbajsar utan att ett enda litet liv får det bättre.

Den 10 september 2015…

…så åker Hans Borgvall ner till Mölndals zoo för att delge ett föreläggande. Vilket föreläggande är jag osäker på. Innan vi fick alla handlingar i detta ärende så skulle det granskas och sekretessbelagda saker skulle bort. Jag vet inte exakt vad de tagit bort mer än Renströms personnummer, kanske har hela protokoll lyfts ut? Eller är det föreläggandet från juni månad? Kanske, det finns inga diarienummer som bekräftar det på tjänsteanteckningen iallafall.

 

Detta var allt som kom ut från Länsstyrelsen 2015 om Mölndals zoo. Nästa papperslunta är daterad 2016, återkommer med den imorgon.

// Irene

 

 

Mölndals Zoo 2014

Vi har valt att ta ut protokoll från Länsstyrelsen gällande Mölndals Zoo från fem år tillbaka. Vi hade bestämt att även besöka affären så vi åkte dit.

När vi tänkte titta i butiken den 17 mars var det stängt sedan flera dagar.

Den 11 april 2014

Jag läser Länsstyrelsens protokoll istället. Första bunten papper är från den 11 april 2014 och då hade Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer Tiina Pakkannen och Ulf Johansson gjort en kontroll och ägaren Renström är med.

Kontrollen kallas inspektion och gjordes utan att Länsstyrelsen berättat innan att de kommer. Inspektionen är oanmäld på grund av att det vid tidigare tillfällen funnits brister i Renströns djurhållning. Vilka dessa är vet vi inte exakt eftersom det är så pass långt tillbaks som den 13 november 2013.

Flera brister konstateras återigen och jag försöker att hålla mig till hur marsvinen har det.

”Djuren ska ha fri tillgång till vatten hela dygnet. ”
28 år. Så länge har Ulf Renström drivit bolaget och inte fattat det mest elementära i skötsel av levande varelser.

 

Avsikt att åtgärda bristerna snarast. Jag tycker extremt illa om alla dessa luddiga uttryck. Snarast? när är det? är det en dag, två dagar eller nästa år? Hur lång tid tar det att diska ett par vattenflaskor och fylla i rent vatten?

 

Denna inspektion gjordes alltså på grund en tidigare anmälan från en privatperson vars anmälan bedömts ”befogad” av Länsstyrelsen. Då får den som kontrolleras betala 800:- per timme och tiden som räknas är förarbete på kontoret, restid från Länsstyrelsen till affären, själva kontrollen och adminstrativt efterarbete på kontoret.

Om en väljer att ha en zooaffär för att sälja djur och tillbehör till dem, hade det inte varit billigare, bättre och enklare att sköta djuren?

Den 18 juni 2014

Den 18 juni åker Länsstyrelsen återigen till Mölndals zoo igen utan föranmälan. Tiina Pakkanen och Ylva Wilck träffar ägare Renström igen.

Det luktar starkt av ammoniak, det är smutsigt, gröna vattenflaskor på grund av alger, det finns farliga boendemiljöer och återigen saknas dricksvatten till flera djurarter. Hö eller annan föda saknades helt hos kaninerna. För marsvinen var bolådan för liten och det fanns för lite gömslen för de marsvin som fanns i bollådan.

De föds och blir stora där.

Jag förstår verkligen inte – varför får inte Ulf Renström djurförbud? Det är ganska tydligt att djuren inte sköts och det är oskyldiga varelser som lider. De får inte utrymme som de ska ha och de får alltså inte ens vatten. De har det smutsigt och inget hö eller halm. Lagstiftningen, djurskyddsförordningen som Sverige så ofta skryter om är världens bästa är från början rätt snål när det kommer till utrymme för marsvin. Vi brukar räkna på att marsvinen helst ska ha det dubbla eller mer hos oss.

Kan inte mocka för att det inte går att bli av med skräpsäckar. Ulf Renström är så hjälplös så han kan helt enkelt inte ha hand om andra levande varelser. Varför accepterar myndigheterna sånt här?

Kanske är det faktiskt synd om Renström. Kanske mår han dåligt på riktigt, men likafullt så borde myndigheterna redan här satt stopp för Mölndals zoo. Det finns ingen orsak att acceptera detta. Detta skulle stoppas eventuellt för Renströms skull men framför allt för djuren som är beroende av honom. Jag lider av att ens läsa skiten.

Den 3 juli 2014

Den 3 juli 2014 är det dags igen och nu förelägger Länsstyrelsen Ulf Renström personligen att hålla rent och fyllt i vattenflaskorna, hålla rent hos mössen, ordna gömslen för samtliga marsvin och se till att kaniner och gnagare har gnagmaterial.

Ett föreläggande är ett beslut av en domstol eller en myndighet som ofta innebär att den som beslutet gäller ska göra något. Föreläggandet kan också innebära att den som beslutet gäller ska låta bli att göra något. Ett föreläggande kan förenas med vite, vilket betyder att den som inte följer föreläggandet kan tvingas betala en summa pengar. En annan möjlig följd av att inte följa ett föreläggande kan vara att en ansökan avvisas eller att myndigheten fattar ett beslut som är negativt för den som föreläggandet gäller. Från Wikipedia

Inget hö.

 

Men nu ska han väl förstå? Nu har Länsstyrelsen faktiskt sagt att det är allvar, eller? kanske har de inte det? Jag uppfattar det så men…

Allvar?

 

Jag försöker fortsätta imorrn.

// Irene

 

 

 

 

 

 

Pet Smart

Eragons står upp till halsen i en massa avkommor från Cadillacs uppfödning. Söta som alla marsvin, men glädjen för ytterligare skenande viktkurvor hos unga honor som kan betyda bebisar är synnerligen begränsad.

Nybytt igår och inga hus, men massa bus 🙂

Samtidigt har ett annat intresse väcks på grund av vår misslyckade försök att få loss djuren från uppfödaren i Sjöbergen i Göteborg som hade marsvinsavel utomhus i fjorton minusgrader.

Vi ringer Länsstyrelsen och begär ut protokoll och försöka förstå oss på hur myndigheterna arbetar med människor som handlar med och har stora mängder djur.

Eragons har ju mycket marsvin då och då. Vi har haft toppar som känts rent overkliga när vi försökt att skadebegränsa. En sommar stod jag med ansvaret för sjuttio marsvin, och även om jag inte ångrar att vi gjorde det så är jag glad att det inte händer ofta.

Just nu finns ungefär trettio marsvin i omplacering men vi har två, kanske tre som ska få bebisar. Vilket är SKIT. Ingen, ingen ska någonsin födas i omplacering eller för adoption. Spelar ingen roll om det är människor eller någon annan art.

Sen att Eragons bevisligen gör ett bättre jobb än uppfödarna spelar ingen roll, omplaceringar ska inte ens behövas.

Breaking Investigation: Authorities Execute Warrant at PetSmart Store

Igår fick jag en bunt papper ifrån min eminenta medhjälpare. Hon som ringer, mailar och ser till att vi får ut vad vi ska ha från Länsstyrelsen.

Igår gav hon mig det samlade materialet om flera års tragglande med myndigheter och ägaren till Mölndals zoo. Jag har läst och det är en så sorglig läsning. På så många nivåer, jag ska försöka att återge det på ett mer lättfattat sätt än dokumentationen från Länsstyrelsen, häng med på min resa i Länsstyrelsens arkiv.

Jag kallar han för Dumbo, den störste av Lillys ungar. Han är så framåt, frisk och kul och i lördags tyckte han att det började bli dags att göra barn. Så nu sitter han med bara Razze. Frans har fått ta hand om flocken.

Arkiv