FAKTA OM MARSVIN

SNABBFAKTA

  • Det domesticerade marsvinet är cirka 30 cm långt. Hanarna ska väga mellan 900-1200 gram och honorna 800-1100 gram.
  • Marsvin lever i genomsnitt 5-7 år, men kan i vissa fall bli över 8 år.
  • Marsvin är flockdjur och måste ha minst en marsvinskompis för att må bra.
  • Marsvin måste varje dag få C-vitaminrika grönsaker eftersom deras kropp inte själv kan tillverka vitamin C. De ska också ha fri tillgång av hö och vatten.

KORT HISTORIK

Det domesticerade marsvinet, som på latin heter Cavia porcellus, härstammar från det vilda marsvinet (Cavia aperea), som lever i Sydamerika. Det var där som domesticeringen av marsvin påbörjades då inkaindianer använde djuren som föda och vid religiösa, ceremoniella riter. På 1500-talet började man ta med sig marsvinen till Europa, dock inte i syfte av matdjur utan som sällskapsdjur och senare även som försöksdjur.

MARSVIN I DET VILDA

Idag finns det 15 vilda arter av marsvin i Sydamerika. De lever i olika typer av miljöer, t.ex. på grässlätter, i utkanten av skogsområden, i sumpmarker och i bergiga områden. Vissa arter bor i hålor som de själva eller andra djur har grävt, men den sorten som det domesticerade marsvinet härstammar från gräver inte och har därför inga hålor som skydd för rovdjur. De lever därför i tät vegetation och använder högt gräs och annan växtlighet till att göra tunnelliknande gångar som fungerar dels som förflyttning och dels som skydd.

SOCIALT BETEENDE

Marsvin i det vilda lever i grupper bestående av 5-10 djur, med två dominanta individer, en hona och en hane. Marsvin är sociala djur som i fångenskap ska hållas i par eller i större grupper, men att hålla flera hanar tillsammans är oftast inte lämpligt på grund av rivalitet kan uppstå mellan dem. I vissa fall kan två hanar fungera ihop, dock utan honor.

Marsvin är lekfulla och nyfikna djur som gillar att leka både med varandra och med människor. Eftersom marsvin lätt kan bli överviktiga på grund av låg aktivitetsnivå är det lämpligt att så ofta som möjligt låta det leka utanför buren, minst en gång om dagen. Som många andra små däggdjur är marsvin väldigt noggranna med att tvätta och putsa sig själva, men till skillnad från andra djur förekommer det inte särskilt ofta att djuren putsar varandra.

Parningsvilliga hanar visar sitt intresse för en hona genom att lukta och eventuellt slicka på henne och ofta svänger de på bakdelen, ibland ger de också ifrån sig olika läten under tiden och försöker också gärna bestiga henne. En hona som är parningsvillig visar detta för hanen genom att räta ut sin rygg, sträcka upp bakdelen och stå med bakbenen isär.