SKÖTSEL OCH HANTERING

SKÖTSEL AV MARSVIN

Du lyfter enklast ditt marsvin genom att fatta ett mjukt grepp högt upp över marsvinets rygg och sedan lyfta det mot din kropp. Samtidigt bör du stötta bakdelen på marsvinet med den andra handen.

Marsvin behöver klippa klorna minst en gång i månaden. Använd klotång eller vanlig nagelklippare. Bestäm en dag, t.ex den förste i varje månad. I djuraffären finns ett blodstoppmedel ifall man skulle klippa i pulpan så får man snabbt stopp på blodflödet. Det är inte livsfarligt om det blöder lite, hellre det än för långa klor vilket är enormt plågsamt för ditt marsvin.
Vid samma tillfälle är det bra att väga dem och alltid notera vikten från månad till månad. Rengör också öron och titta så att päls/hud ser bra ut. Rengöring av öron görs med babyservetter utan parfym.
Ta en titt i munnen också, ser allt bra ut? Annars kan det vara ide att låta veterinären titta på ditt djur, tänderna för en gnagare är oerhört viktigt! Tandköttet ska vara rent, ljusrosa och inte inflammerat rött. Mellan tänderna kan du göra rent med placker som finns på apoteket.

Långhåriga marsvin ska klippas rena från päls runt rumpan. På killarna kontrollerar du att det inte är skräp och kladd runt könsorganet. Eftersom snoppen ligger inne i kroppen (utom vid parningsakt eller djur som har framfall) måste du väldigt försiktigt ta ut det och rengöra med mjuka händer. Killarna känner sig oerhört värnlösa vid denna skötsel och det är viktigt att du tänker på det. Vill du ha hjälp så kom ner till oss på Eragons på lördagar.

Kom ihåg att en vuxen ska alltid ha det yttersta ansvaret för ett djur. Marsvin kräver mycket mer än vad ett barn klarar av.

Vår uppgift måste vara att frigöra oss själva… genom att vidga vår cirkel av medkännande till att omfamna alla levande varelser och all natur och dess skönhet.

Albert Einstein