ADOPTION

 

VARFÖR SKA MAN ADOPTERA?

Att välja att adoptera ett marsvin istället för att köpa det hos en uppfödare eller i en zooaffär är en självklarhet för oss på Eragons. Varför?

Dels för att behovet finns. Det finns många marsvin som behöver nya hem eftersom deras gamla familjer har tidsbrist, har blivit allergiska eller har tröttnat. Andra har förlorat sin kompis och behöver en ny.

Eragons arbetar också för att försäljning av marsvin i zooaffär ska upphöra. Vi vill höja marsvinens status och vi vill att människor ska se marsvinen precis så fantastiska som de blir om man tar väl hand om dem.

VILL DU ADOPTERA ETT ELLER FLERA MARSVIN?

Vi är noga när vi väljer ut personer som ska få adoptera våra omplaceringsmarsvin. Det måste vara en person som lovar att på ett ansvarsfullt sätt ta hand om marsvinen under hela deras resterande liv. Vi är verksamma i Göteborgsområdet och ser gärna att du bor i närheten. Dessutom är det ett krav att du är medlem i Eragons, det kan du bli här.

Innan du skickar in en ansökan om adoption vill vi att du läser igenom sidan Om marsvin och laddar ner vårt informationshäfte här. Detta vill vi att du gör för att förstå vår syn på hur man bör sköta om sina marsvin och för att få en uppfattning om hur det är att ha marsvin – är det något för dig?

Du ska försäkra dig om att du kan hålla dessa löften:

  • Ta hand om marsvinen på ett ansvarsfullt sätt livet ut, försäkra dem (Agria och Sveland är de bolag som har smådjursförsäkring) och söka veterinärvård när det behövs.
  • Inte avla på omplaceringsmarsvinet.
  • Inte sälja, skänka bort eller överlåta marsvinen utan Eragons medgivande.
  • Du har minst två marsvin som får bo tillsammans, gärna fler.
  • Ditt namn, adress och telefonnummer vidarebefodras till Eragons och är öppna för den tidigare ägaren.
  • Du godkänner ett besök från den tidigare ägaren.
  • Avlivning sker endast om veterinär anser djuret vara gravt skadat eller sjukt och du skickar dödsintyg som bevis på detta till Eragons.

Innan du adopterar skriver du på ett kontrakt om att dessa löften hålls.

HUR GÅR ADOPTIONEN TILL?

Efter att du läst igenom ”Om marsvin” här på hemsidan och vårt informationshäfte, försäkrat dig om att du kan hålla ovanstående löften och bestämt dig för att marsvin är ett djur som passar dig fyller du i formuläret nedan och skickar till oss. Därefter väntar du på svar från oss, vi jobbar så fort vi kan men det kan ta tid. Under tiden kan du passa på att bli medlem i Eragons, som du måste vara när du skriver på adoptionsavtalet.

Vill du träffa de marsvin som är aktuella för adoption är du välkommen till oss på Nansensgatan under våra öppettider. Här kan du få mer information om hur det är att ha marsvin, bekanta dig med dem och få svar på dina eventuella frågor. 

Har du ett ensamt marsvin? Då är det bråttom, kom ner till Nansensgatan nästa gång vi har öppet. Marsvin mår dåligt av att inte ha minst en kompis och kan i värsta fall dö av att de slutar äta på grund av sorgen. Du behöver inte fylla i adoptionsformuläret utan vi påbörjar processen så fort du kommer till oss. Glöm inte att ta med ditt ensamma marsvin!

Om du bestämmer dig för att du vill adoptera och vi tycker att du och marsvinet är en match skriver vi på kontrakt. Efter det har du två veckor på dig att ta hem din nya familjemedlem, detta för att omplaceringen inte ska stoppa upp i väntan på adoptioner som aldrig blir av. Ofta har vi kö och hela vistelsen i omplacering är ju väntan och den vill vi ska vara så kort som möjligt.

Känner du att det är för snart med två veckor så väntar du med att bestämma vilka marsvin som du vill adoptera.

Observera att vi inte adopterar bort ett ensamt marsvin om du inte redan har en eller flera kompisar som väntar på det hemma. Har du inga marsvin sedan innan är det minst två som gäller.

Om du inte finner det du tänkt dig på Eragons så titta över annonserna på Blocket och andra annonsforum och köp av någon som tröttnat, blivit allergisk eller av annan orsak inte ska behålla sina djur. Du är välkommen till oss på Nansensgatan under våra öppettider, så hjälper vi dig att kolla igenom dina nya marsvin och ge tips och råd. Du får också gärna med dig Eragons informationshäfte om marsvin.

SÅHÄR JOBBAR VI PÅ ERAGONS

Gäller dig som söker ett sällskap till din ditt ensamma marsvin alternativt utöka en grupp med fler.

Den ensamma honan, särskilt de äldre ( mellan 3-5 år) tar vi in en vecka och gör ihopsättning via en större grupp marsvin. Detta för att undvika skador och göra processen så smidig det går. Ditt marsvin kan hämtas följande lördag efter minst en vecka med sitt sällskap.

Den ensamma hanen, särskilt de äldre låter vi adoptören själv med vårt stöd sätta tillsammans. Då lovar du att följa våra instruktioner. Sätta två hanar direkt i bur med varann är inte bra, det blir nästan säkert skador. De ska heller inte lära känna varann genom galler.

Du behöver överskott av stimulans, god mat, hö och yta under två veckor och sedan minskar du successivt ytan under de följande två veckorna. Räkna alltså med en månad för att göra en bra och trygg ihopsättning av två marsvinshanar. Respektera deras process, marsvinshanar har stort revirbehov och behöver under en tid lära sig att lita på den andre som oftast betraktas som inkräktare på deras revir.

Har du en flock med marsvin och vill adoptera en till så talar vi om vilken metod som blir enklast och säkrast för ihopsättning. Allt handlar om att skona marsvinen: från känslomässiga låsningar, skador och utdragna processer.

PRISER

Hona / Okastrerad hane

200 kr

Kastrat

1200 kr*

*Vi ordnar kastrering hos marsvinskunnig veterinär och tar hand om eftervården, därför kostar våra omplaceringskastrater mer.
För förstagångsadoptörer är det obligatoriskt att köpa ett startkit för 200 kr.
Startkitet består av en våg, en påse Critical Care och en matningsspruta.

Ansökan om adoption

Du måste vara medlem i Eragons för att få adoptera marsvin. Betala årets medlemsavgift här: eragons.se/bli-medlem