När jag ska skatta vad som är viktigast i att ge ett marsvin en god skötsel så blir det svårt. Det finns så mycket, vi är så himla viktiga för vårt marsvin.

Varför? jo för vi har tagit ett vilt djur helt ur sitt sammanhang och satt det i en miljö som inte på långa vägar kan uppväga deras ursprungsmiljö. Om du vill vara en bra marsvinsägare är det detta du ska ha som ambition; att efterlikna ursprungsmiljön, födan och tillgodose marsvinens viktiga behov av att röra sig.

Vi vill ju behålla våra djur så länge som möjligt och helst ska de vara friska då. Hur ser man om ett marsvin mår bra? Ganska lätt kan man tycka men det är det inte. Marsvin är nämligen teaterapor, de spelar rollen; jag mår bra hela vägen till gravens kant.

När de väl visar att de mår dåligt så är det försent, då har de ofta ätit dåligt eller ingenting en längre tid. Eftersom marsvin förgiftar sig själva om inte nytt bränsle tillförs hela tiden så är det kört då.

Fasta – det är inget för ett marsvin. Marsvin ska tugga tjugo av dygnets tjugofyra timmar. Vill du exempelvis att ditt marsvin ska bli mindre rund om baken heter kuren hö och C-vitaminvatten, massa kompisar och stor  yta att springa på.

Marsvinens dödslängtan när de mår dåligt är orsaken till att du ska väga marsvinet och du ska föra protokoll över vikterna under hela marsvinets liv. Man glömmer lätt. Du ska ha en schysst våg som anger gram och hur ofta? hur ofta du vill men MINST en gång i månaden.

Du behöver inte oroa dig över tio gram hit eller dit. Men om du har en trend, det vill säga stadig upp eller nedgång över tid som blir mer än tio procent av kroppsvikten ska du fundera och agera.

Majken demonstrerar hur man väger sig. Vågen brukar kosta ungefär 150:- på Harald Nyborg och dem hittar du bland mina länkar. Vågarna är blanka och rena vid försäljning 🙂

Marsvin väger runt kilot, tio procent av det gör mellan 80-120 grams skillnad. Har det hänt på en månad då ska du ta reda på varför. Imorgon ska jag ge exempel på vad det kan bero på. Men dagens uppgift i marsvinsskolan är att skaffa en våg om du inte har en och en bok där du skriver in ditt marsvins vikt. Eller så skickar du ett mail till Eragons.

På Eragons har vi skötselkort där plats att skriva vikten finns, skickar du namn och adress till info@eragons.se så skickar vi skötselkort och lite annan information till dig.

Skriv Infopaket i rubriken.

Ha en underbar dag med dina limpor!

Ursprungligen postat den 27 januari 2012