MARSVINSBLOGGEN

Glada marsvin är roliga marsvin Maila oss

Mölndals Zoo 2016

Den 25 februari 2016

Ännu en ny inspektör gör entre på Mölndals zoo-scenen: Rebecca Hoogstraten. Känner ni igen namnet beror det kanske på att samma inspektör åkte till mannen som hade nyfödda marsvin i fjorton minusgrader i början på mars 2018.

Äntligen.

Nu har miraklet skett; Ulf Renström har börjat sköta djuren på ett anständigt sätt alternativt nu har han äntligen fått en djurskyddsinspektör som delar hans syn på hur en ska ta hand om djur.

Fått hjälp.

Detta är allt. När Länsstyrelsen kommer till butiken och det är städat en gång så gör de inga mer kontroller. Nu är det april 2018 och inga kontroller har gjorts sedan den 25 februari 2016.

Den 23 mars 2018

Tillbaka till att butiken var stängd när vi skulle besöka den. Affären stängde den 13 mars 2018. Bolaget Ulf Renström Aktiebolag gick i konkurs tio dagar senare.

Konkurs 2018-03-23

 

Under de senare åren har Ulf Renströms inkomst varit låg.

? Vad säger dessa siffror? har det bara varit massa svarta pengar eller? det här kan de flesta inte leva på. Siffrorna är offentliga och hämtade från Skatteverket.

 

Jag vet att inköp av marsvin har kvittats mot foder ihop med uppfödaren i Sjöbergen. För övrigt är jag inte ekonom så siffrorna säger mig inte så värst mycket. Men  jag hade undvikit Ulf Renström som ekonomisk rådgivare på så många nivåer.

 

Varför driver han ens företaget?

 

Likvidatorn, den som hanterar Ulf Renströms konkurs, finns på samma boxadress.

 

Jag har inte så mycket mer fantasi idag men det kan komma mer. Slut för stunden.

// irene

Mölndals Zoo 2015

Den 14 januari 2015

Djurskyddskontrollant Tiina Pakkanen åker ut för en oanmäld kontroll, och ägaren Ulf Renström är på plats. Pakkanen konstaterar att en del i djurhållningen förbättrats, dock är det inte bra för marsvinen.

Rengör var 14:e dag

Rapport skriven i februari men besök gjort den 14 januari.

 

Det är inte vackert.

 

Sen är det uppfödningen i källaren. Renström har alltså under många år fött upp djuren han ska sälja i källaren. Han har haft alla olika djurslag och de flesta har han tydligen själv fött upp. När inspektören kommer den här gången är det mörkt.

Inte nog med att de ska leva under totalt ovärdiga förhållanden, han kostar inte ens på dem lite ljus.

Den 13 mars 2015

Renström får ett föreläggande med vite enligt djurskyddslagen. Det kommer att kosta 500:- varje gång en bur är skiten, en flaska är full med alger, ljuset är släkt eller höet är slut och Länsstyrelsen uppmärksammar detta.

 

Sedan kommer en sammanfattning; här framkommer att första besöket gjordes den 13 november 2013 och nu över ett år senare så ser det fortfarande inte bra ut.

En sammanfattning. Sju kontroller sedan den 13 november 2013.

 

Motivering till beslut.

 

Den 5 maj 2015

Nu lämnas årendet över till två andra djurskyddsinspektörer:Ingrid Rigstedt och Lene Lauren. Dock är det samma gamla Ulf Renström.

Jag har lite svårt att tolka detta protokoll trots att jag läser flera gånger. Jag tänker att Renström äntligen ska få betala för den här misshandeln av oskyldiga varelser. Men inte ett ord om den typen av brister som han tidigare i princip haft vid varje kontroll utan nu sveper de över lite andra brister och på det sättet undviker de alltså att kräva vite av honom. Bara att det är andra kontrollanter gör mig misstänksam, jag tror att de det längsta absolut inte vill kräva Renström på vite. Jag vet inte varför jag är så säker på detta men bara att det inte nämns att det finns rejält med gnagmaterial eller rent hos marsvinen talar för att misstanken är berättigad.

Istället för att kräva vite av Renström så lägger inspektör Rigstedt ytterligare ett föreläggande utan vite. Som om det skulle hjälpa.

Den 11 juni 2015..

… lägger Rigstedt ytterligare ett förläggande utan vite och hon sammanfattar, motiverar och ordbajsar utan att ett enda litet liv får det bättre.

Den 10 september 2015…

…så åker Hans Borgvall ner till Mölndals zoo för att delge ett föreläggande. Vilket föreläggande är jag osäker på. Innan vi fick alla handlingar i detta ärende så skulle det granskas och sekretessbelagda saker skulle bort. Jag vet inte exakt vad de tagit bort mer än Renströms personnummer, kanske har hela protokoll lyfts ut? Eller är det föreläggandet från juni månad? Kanske, det finns inga diarienummer som bekräftar det på tjänsteanteckningen iallafall.

 

Detta var allt som kom ut från Länsstyrelsen 2015 om Mölndals zoo. Nästa papperslunta är daterad 2016, återkommer med den imorgon.

// Irene

 

 

Mölndals Zoo 2014

Vi har valt att ta ut protokoll från Länsstyrelsen gällande Mölndals Zoo från fem år tillbaka. Vi hade bestämt att även besöka affären så vi åkte dit.

När vi tänkte titta i butiken den 17 mars var det stängt sedan flera dagar.

Den 11 april 2014

Jag läser Länsstyrelsens protokoll istället. Första bunten papper är från den 11 april 2014 och då hade Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer Tiina Pakkannen och Ulf Johansson gjort en kontroll och ägaren Renström är med.

Kontrollen kallas inspektion och gjordes utan att Länsstyrelsen berättat innan att de kommer. Inspektionen är oanmäld på grund av att det vid tidigare tillfällen funnits brister i Renströns djurhållning. Vilka dessa är vet vi inte exakt eftersom det är så pass långt tillbaks som den 13 november 2013.

Flera brister konstateras återigen och jag försöker att hålla mig till hur marsvinen har det.

”Djuren ska ha fri tillgång till vatten hela dygnet. ”
28 år. Så länge har Ulf Renström drivit bolaget och inte fattat det mest elementära i skötsel av levande varelser.

 

Avsikt att åtgärda bristerna snarast. Jag tycker extremt illa om alla dessa luddiga uttryck. Snarast? när är det? är det en dag, två dagar eller nästa år? Hur lång tid tar det att diska ett par vattenflaskor och fylla i rent vatten?

 

Denna inspektion gjordes alltså på grund en tidigare anmälan från en privatperson vars anmälan bedömts ”befogad” av Länsstyrelsen. Då får den som kontrolleras betala 800:- per timme och tiden som räknas är förarbete på kontoret, restid från Länsstyrelsen till affären, själva kontrollen och adminstrativt efterarbete på kontoret.

Om en väljer att ha en zooaffär för att sälja djur och tillbehör till dem, hade det inte varit billigare, bättre och enklare att sköta djuren?

Den 18 juni 2014

Den 18 juni åker Länsstyrelsen återigen till Mölndals zoo igen utan föranmälan. Tiina Pakkanen och Ylva Wilck träffar ägare Renström igen.

Det luktar starkt av ammoniak, det är smutsigt, gröna vattenflaskor på grund av alger, det finns farliga boendemiljöer och återigen saknas dricksvatten till flera djurarter. Hö eller annan föda saknades helt hos kaninerna. För marsvinen var bolådan för liten och det fanns för lite gömslen för de marsvin som fanns i bollådan.

De föds och blir stora där.

Jag förstår verkligen inte – varför får inte Ulf Renström djurförbud? Det är ganska tydligt att djuren inte sköts och det är oskyldiga varelser som lider. De får inte utrymme som de ska ha och de får alltså inte ens vatten. De har det smutsigt och inget hö eller halm. Lagstiftningen, djurskyddsförordningen som Sverige så ofta skryter om är världens bästa är från början rätt snål när det kommer till utrymme för marsvin. Vi brukar räkna på att marsvinen helst ska ha det dubbla eller mer hos oss.

Kan inte mocka för att det inte går att bli av med skräpsäckar. Ulf Renström är så hjälplös så han kan helt enkelt inte ha hand om andra levande varelser. Varför accepterar myndigheterna sånt här?

Kanske är det faktiskt synd om Renström. Kanske mår han dåligt på riktigt, men likafullt så borde myndigheterna redan här satt stopp för Mölndals zoo. Det finns ingen orsak att acceptera detta. Detta skulle stoppas eventuellt för Renströms skull men framför allt för djuren som är beroende av honom. Jag lider av att ens läsa skiten.

Den 3 juli 2014

Den 3 juli 2014 är det dags igen och nu förelägger Länsstyrelsen Ulf Renström personligen att hålla rent och fyllt i vattenflaskorna, hålla rent hos mössen, ordna gömslen för samtliga marsvin och se till att kaniner och gnagare har gnagmaterial.

Ett föreläggande är ett beslut av en domstol eller en myndighet som ofta innebär att den som beslutet gäller ska göra något. Föreläggandet kan också innebära att den som beslutet gäller ska låta bli att göra något. Ett föreläggande kan förenas med vite, vilket betyder att den som inte följer föreläggandet kan tvingas betala en summa pengar. En annan möjlig följd av att inte följa ett föreläggande kan vara att en ansökan avvisas eller att myndigheten fattar ett beslut som är negativt för den som föreläggandet gäller. Från Wikipedia

Inget hö.

 

Men nu ska han väl förstå? Nu har Länsstyrelsen faktiskt sagt att det är allvar, eller? kanske har de inte det? Jag uppfattar det så men…

Allvar?

 

Jag försöker fortsätta imorrn.

// Irene

 

 

 

 

 

 

Pet Smart

Eragons står upp till halsen i en massa avkommor från Cadillacs uppfödning. Söta som alla marsvin, men glädjen för ytterligare skenande viktkurvor hos unga honor som kan betyda bebisar är synnerligen begränsad.

Nybytt igår och inga hus, men massa bus 🙂

Samtidigt har ett annat intresse väcks på grund av vår misslyckade försök att få loss djuren från uppfödaren i Sjöbergen i Göteborg som hade marsvinsavel utomhus i fjorton minusgrader.

Vi ringer Länsstyrelsen och begär ut protokoll och försöka förstå oss på hur myndigheterna arbetar med människor som handlar med och har stora mängder djur.

Eragons har ju mycket marsvin då och då. Vi har haft toppar som känts rent overkliga när vi försökt att skadebegränsa. En sommar stod jag med ansvaret för sjuttio marsvin, och även om jag inte ångrar att vi gjorde det så är jag glad att det inte händer ofta.

Just nu finns ungefär trettio marsvin i omplacering men vi har två, kanske tre som ska få bebisar. Vilket är SKIT. Ingen, ingen ska någonsin födas i omplacering eller för adoption. Spelar ingen roll om det är människor eller någon annan art.

Sen att Eragons bevisligen gör ett bättre jobb än uppfödarna spelar ingen roll, omplaceringar ska inte ens behövas.

Breaking Investigation: Authorities Execute Warrant at PetSmart Store

Igår fick jag en bunt papper ifrån min eminenta medhjälpare. Hon som ringer, mailar och ser till att vi får ut vad vi ska ha från Länsstyrelsen.

Igår gav hon mig det samlade materialet om flera års tragglande med myndigheter och ägaren till Mölndals zoo. Jag har läst och det är en så sorglig läsning. På så många nivåer, jag ska försöka att återge det på ett mer lättfattat sätt än dokumentationen från Länsstyrelsen, häng med på min resa i Länsstyrelsens arkiv.

Jag kallar han för Dumbo, den störste av Lillys ungar. Han är så framåt, frisk och kul och i lördags tyckte han att det började bli dags att göra barn. Så nu sitter han med bara Razze. Frans har fått ta hand om flocken.

En fredag i Lindome

Två unga människor, en tjej och en kille. Det är i mars 2016 och de bor tillsammans i killens lägenhet strax söder om Göteborg.

De är tretton i stycken i hundraburen.

 

Tjejen har en kanin och hon vill skaffa sällskap till den. Hon bläddrar på blocket och hittar ett marsvin som heter Teddy. Säljaren säger att Teddy inte kan vara med marsvin men det går bra med kaniner. Teddy är född den 10 januari 2016. Hur säljaren dragit slutsatsen att Teddy inte kan vara med andra marsvin förtäljer inte historien. Teddy bodde i en transportbur hos säljaren.

Teddy född 2016-01-10

Tjejen köper Teddy och sätter honom med kaninen och hon tycker att de verkar trivas tillsammans. Det går några månader och sedan dör kaninen.

Teddy som är i ett årsåldern är ensam. Teddy som inte gillar marsvin. Tjejen funderar och pratar med vänner. En av dessa vänner är bekant med någon som föder upp marsvin. De frågar uppfödaren om råd och hon föreslår två unga honor som sällskap till hanen som inte kan vara med andra marsvin. Honorna föddes 2017-02-28.

 

Marsvin från 277. Cadillac’s i Fjärås, tjejerna har anlänt till Lindome och är sex veckor gamla.

 

Uppfödaren tar inte reda på om hanen är kastrerad. Två sexveckors honor levereras till Teddy den 11 april förra året. Teddy verkar nöjd med det nya sällskapet och allt fungerar bra med marsvinen.

Lilly när vi hämtar dem den 2 mars 2018.

Med människorna fungerar de sämre och det som först var ett tillfälligt uppbrott för tjejen övergår i ett permanent. Kvar i Lindome bor killen med  djuren…som mer var hennes intresse.

Första dottern till Lilly & Teddy, född 23 november 2017 och i sämsta fall redan dräktig.

Teddy, Lilly White och Nelly Brown lever sitt liv hos killen, månaderna går och tjejen slår rot i annan del av landet och det går några månader till.

Första sonen till Lilly och Teddy född 23 november 2017

Den 23 november 2017 får Lilly White fyra ungar och en är död. Det är två honor och en hane.

Andra dottern till Lilly & Teddy född 23 november 2017 och i sämsta fall redan dräktig.

Killen gör nu förändringar för att det inte ska bli fler, Teddy hamnar bredvid. En tid senare flyttar han även sonen dit.

På julafton 2017 får Nelly Brown fyra ungar, alla överlever.  Det är tre honor och en hane.

Den 26 februari 2018 får Lilly White sin andra kull och det är sex ungar. Killen kollar könen igen, hittar hanen från julaftonskullen som två månader gammal får flytta till pappa och halvbror.

V1, V2 & V3

Killen tror att det är därför Lilly fått kull två för han har ingen koll på den tio veckor långa dräktigheten. Tjejen har tidigare försökt kontakta Eragons. Till slut får vi iallafall kontakt och vi bestämmer att vi ska ta hand om djuren. Trots att vi tycker alltsammans är ansvarslöst och att ägarna inte vill eller kan betala.

Vi hämtar djuren den 2 mars 2018. Bebisarna från senaste kullen är då fyra dagar och ögonen är igenlimmade och kladdiga på de två minsta.

Det är sexton djur, uppdelade i två enmetersburar. Tre i en och tretton i den andra buren.

B1, B2 & B3

Vi väger och stoppar in i transporterna och så är det inte mycket mer med det. Jag har kontakt med tjejen som nu bor i en annan ända av Sverige. Hon säger att hon inte mår så bra psykiskt. Jag säger till henne att vara rädd om sig, att inte umgås för mycket med uppfödare och inte föda upp mer.

Fast det visar sig att det var en alldeles för sen påkommen varning, hon har redan skaffat fler djur från en annan uppfödare och där hon bor finns nio marsvin redan. Hon berättar några dagar senare att hon hittat tre dräktiga marsvinshonor i en skitig låda i en dikeskant. Jag har lite svårt att helt köpa den historien men…vad spelar det för roll vad jag tror?

Vi tog iallafall in dessa djur och några av dem är som vi hoppas permanent placerade redan och några i jourhem. Lilly White och minsta kullen är hemma hos mig, ungarna fyller tre veckor idag och imorgon ska de få gå ner i stora flocken.

Det blir bra för mamma och barn att träffa andra marsvin, då går avvänjningen successivt. Två pojkar och tre flickor är bortlovade. De kommer att adopteras iväg med kontrakt och support, så livet är ganska ljust för dem.

Teddy kastreras så snart vi hinner.

Razze passar mamma Lilly och hennes små. 


 

 

 

 

 

 

Maxi fattas mig

Nu har det gått några dagar, de första i töcken. Det extrajobbiga med att mista en hund i jämförelse med att mista ett marsvin är helt klart närheten.

Fullibus.

 

Maxi var ju sällan mer än nån meter ifrån mig utom när jag jobbade eller reste nånstans.

 

Maxi som ung, här är han två år och tre månader och full i lek.

 

Det innebär att jag hela tiden blir påmind, får aldrig ta ledigt från saknaden. Jag tittar efter hans bruna öron överallt och så kommer det som en våg, jag får aldrig se öronen mer.

 

Här är Maxi ung, inte ett grått strå kring nosen. Vi hälsar på Billys syster och självklart lindade han dem runt sin lilla fina tass.

 

 

Bara på bild och det ger väl en del men inte det jag vill ha. Jag tror och hoppas att Maxi har det fint med Zorro och pappa nu, för han känner dem väl.

 

 

Min pappa älskade djur, särskilt hundar. Maxi vaktar gatan och pappa sitter och hejar på.

 

När jag var som argast på Maxi i början, tyckte han var jättesvår för att han skällde på allt och inget så försvarade pappa honom alltid, antingen

Du får tänka på att det inte är lätt att vara så liten.

Eller så

Han har en väldig koll och det är så han är gjord, han är en riktig vakthund.

Det var han, en riktig liten vakt och ordningsman i hundkostym. Han var den som hölls sig alldeles vid oss på promenaden medan både Zorro, Ebba, och Rally nu, skulle kolla omvärlden så gick han med hög svansföring ett steg före eller jäms med människobenen.

 

Maxi som aktivist. Han var inte så förtjust men tolererade uppdraget.

 

Jag tänkte ofta på Maxi som den lille fine balettdansören med sin finlemmade kropp och stil.

Fina, fina älsklingsMaxi vad jag saknar dig.

 

Så vacker.

 

Kära kära pappa, jag saknar dig också.

 

Älskade envetna älskling.

Älskar Sol och Värme

 

I centrum för allas uppmärksamhet.

 

Våra finaste, Zorro & Maxi. Zorro var fantastiskt fin med Maxi, ett underbart par. Ebba var ok och Rally… Maxi tyckte kanske att han var mest jobbig men de lekte också, till och med sista veckan. 

 

Brottning med Maja

 

Svår att fånga på bild 🙂

 

En alldeles särskilt fin person.

 

Blir så ledsen när jag skriver detta så tårarna rinner. Jag är gift med en underbar person men så där särdeles sentimental är han inte. Han frågar mig varför jag är ledsen. Maxi lider inte säger han sådär snusförnuftigt. Nej, Maxi lider inte kroppsligt, men jag saknar honom.

Dummingbulle.

Sötaste, här på soffan hos Maria 2014 när vi skötte Zorbabebisar tillsammans.

 

Nån gång i början med Maxi, skrev jag en grej som jag la på Facebook för att jag tänkte en del på hur han hade det med oss. Jag klistrar in den för det gjorde mig lite gladare.

 

Maxi dagschema: 05,30-05,40 Hämta tidningen med lightmat som godis 05,40-07,00 Fjäska, få levergodis medan husfolket läser tidning & dricker kaffe, kel-brottas med katten Maja 07,00-9,00 Sova under alternativt i täcket 9,00 Bilfärd till Gbg 09,30-15,00 Skälla på hyresgäster, marsvinskunder och annat löst folk, träffa Tobbe & ibland kvalitetstid med Sofie. Sova på kontoret. 15,00 Åka hem, kolla av tomten, skälla på grannhunden Otto & lägga mig under täcket  16,30 Vila på husses ben, Gösta – kattskrället stjäl armhålan 19,00 Passa husfolket så att det inte glömmer att jag oxå ska mat. 19,30 Kolla så de inte glömmer att vi ska ut nu på promenad 19,30-20,30 Promenad 20,30-23,00 Fjäska & leka runt husses fåtölj & i soffan 23,00-05,30 Sova i Davids säng Det är ett hundliv.

 

När jag bearbetar på detta sätt kommer jag till ro med sorgen så sakteliga. Jag känner att Maxi hade det fint med oss och även det dåliga samvetet (som jag tror de har en felinställning i doseringen på kvinnor) ger sig. Jag känner mig tacksam för att jag fick dela mitt liv med Maxi under största delen av hans liv.

Somewhere over the rainbow

Igår dog Maxi. Han dog av en överdos narkosmedel i min famn på Blå Stjärnan. Jag och Billy bestämde och jag är så ledsen. Maxi blev bara 9,5 år.

Det blir inte marsvin idag och troligen inte de närmaste dagarna heller. Jag behöver detta för att fungera. Reflektera, minnas, älska klart kanske…
Lyssna på låten med IZ, den är fin.
Somewhere over the rainbow, way up high
And the dreams that you dream of, once in a lullaby

Godis är gott. Maxi var smal hela sitt liv tills han fick SARD, en sjukdom som orsakar en hormonstörning som gör hunden ständigt hungrig och tills sist blind. Detta var Maxis sista år. Tjock och blind. Veterinären sa att det inte hade samband med det som hänt nu. Hans njurar hade slutat fungera.

Somewhere over the rainbow, blue birds fly
And the dreams that you dream of, dreams really do come true
Someday I’ll wish upon a star
Wake up where the clouds are far behind me
Where trouble melts like lemon drops
High above the chimney top

Ny matta i lastutrymmet. Ska kollas ordentligt. Maxi kom till oss 2009, jag köpte honom på en blocketannons för 3000:- och sen kastrerades han för 8000:- för att han var krypto nånting. Betyder testiklar som inte ramlade ner i pungen.

That’s where you’ll find me
Somewhere over the rainbow, bluebirds fly
And the dream that you dare to
Why, oh why can’t I?
Someday I’ll wish upon a star

Älskade livsnjutare.

Wake up where the clouds are far behind me
Where trouble melts like lemon drops
High above the chimney top
That’s where you’ll find me

När vi drack kaffe på altanen så skulle han ligga mitt i värmegrejen.

Somewhere over the rainbow, way up high
And the dream that you dare to
Why, oh why can’t I?

Maxi vilade i famnen på dagen och under täcket på natten, vår lilla värmesökare.

Existera och göra flera

För att slippa lägga tid på att bli stämd av Uppfödaren så skriver jag inte ut hans namn. Det är orsaken till att det var enklast att kopiera texten och ta bort hans namn. Materialet är offentligt så vem som helst kan begära ut rapporten och vill du ha den sänd till dig så mailar du inspektören, hennes kontaktuppgifter och mail finns i textmassan.

Kopieringen tog dock bort alla ny rad, rubriker och mellanslag så jag har fixat det jag tycker är intressant i sammanhanget. Vilka regler han faktiskt  följer, ja det var ju bra att något var rätt. Men det känns sådär intressant.

Sen fick jag av samma skäl göra om bildbilagan och jag tog bara bilderna på marsvinen. Jag bryr mig om alla levande varelser och detta är hemskt för alla djuren på kolonilotten men jag försöker hålla fokus.

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Resultat

Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade Länsstyrelsen att djurskyddslagstiftningen inte har följts. Detta beskrivs under rubriken ”Brist och bedömning”. Länsstyrelsen bedömer att anmälan var befogad. Under rubriken ”Ditt åtagande som djurhållare” anges när du har uppgett att bristerna kommer att vara åtgärdade.

Bakgrund

Länsstyrelsen genomförde den 7 mars 2018 en djurskyddskontroll på fastigheten Sandarna 725:1 i Göteborg kommun på adressen Otterklintsvägen, 414 51 Göteborg. Detta var en kontroll som utfördes med anledning av en inkommen anmälan på din djurhållning. Anmälan avsåg marsvin som ska hållas i för små burar utomhus trots stark köld. Kontrollen utfördes som en inspektion och var föranmäld den 28 februari 2018.

Närvarande var djurhållare xxxxxxx samt djurskyddskontrollant Rebecca Hoogstraten från Länsstyrelsen. Kontrollen har utförts av länsstyrelsen som är kontrollmyndighet enligt 24 § djurskyddslagen (1988:534) och vid kontrollen användes nationellt framtagna checklistor.

Bilder togs vid kontrollen, se bilaga.

Marsvinen är flyttade in där uppfödaren värmer sig när han är där.

 

Kontrollens omfattning

Länsstyrelsen gjorde ett försök till oanmäld kontroll den 28 februari. Vid telefonsamtal med dig framkom att marsvinens burar stod i en kall bod på tomten. På uppmaning av länsstyrelsen tog du in dem och de har därefter förvarats i stugan på tomten. Stugan var uppvärmd och höll en god temperatur dagtid och höll sig frostfri även nattetid. Vid kontrollen hade du 24 vuxna marsvin samt tre kullar med ungar. Du hade även 56 kaniner, några höns (svensk dvärg och ungersk lanthöna), undulater, zebrafinkar och två rosellor (troligtvis blåkindad rosella).

 

Marsvinen var fördelade på nio burar. Honorna var fördelade med tre honor per bur, max en hona med kull per bur. I burarna fanns gott om halm samt bolåda, vatten, pellets, morot och kvistar. Marsvinen hade fina pälsar och normalt hull.

 

Du uppgav att du var där innan jobb (runt 12-tiden) samt efter jobb (runt 01-tiden). Vi diskuterade att du hållit dina marsvin ute i samma utrymme som de äldre kaninburarna fanns i.

 

Detta utrymme höll inte en temperatur över +0 grader C KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 2(12) vilket innebär att du inte får hålla marsvin där vintertid. Du upplevde själv att dina marsvin mådde bra där ute.

Här finns 24 vuxna (6 av dem är hanar) och tre kullar varav en född 22 februari.

Kaninerna hölls i burar som uppmätts av dig till 0,8m x 0,8m, höjd 0,65m och 0,8m x 0,9, höjd 0,6m. Du hade inga dräktiga kaniner eller kaniner med ungar vid besöket. Överlag var kaninernas burar rena, du uppgav att du rengjorde dem en gång i veckan. Kaninerna hade tillgång till hö, pellets, vatten och grenar. Tänk på att även kaninhonor ska ha tillgång till bolåda minst en vecka före beräknad förlossning till fyra veckor efter.

 

Sällskapsfåglarna hölls i voljärer utomhus under tak. Rosellorna hölls i en voljär och undulaterna och zebrafinkarna hölls i en. Båda grupperna hade tillgång till uppvärmd holk. Fåglarna hade tillgång till foder, vatten, sittpinnar, m.m. Tänk på att det kan vara bra med mer berikning hos rosellorna.

 

Hönsen hölls i ett utrymme med tillgång till rastgård. Där fanns sittpinnar, reden, foder och vatten. Utrymmet var rent och hade fönster med dagsljusinsläpp. Vi diskuterade att även om du inte håller med om vad lagstiftningen säger måste den följas.

Detta innebär bland annat att marsvin inte får hållas ute vintertid (läs under +0 grader C i temperatur), rätt storlek på bur ska användas och bolåda ska användas. Marsvin får heller inte hållas ensamma. Du höll med om att lagstiftningen ska följas. Det är en förutsättning att man har god koll på vad lagstiftningen säger när man har så pass många djur samt att man följer den.

Brist och bedömning

För varje brist anges en bedömning och aktuell laghänvisning. Förteckning över gällande djurskyddslagstiftning samt var den går att hitta finns i bilaga. Punkter i checklistan som var utan brist vid kontrollen finns i bilaga.

Existera och göra flera.

Gnagare och Kanin

Brist och bedömning: Burarna för marsvinshanarna var för små. De uppmättes av dig till 0,56m x 0,4m = 0.22m2 . Du uppgav att detta bara var en tillfällig förvaring. Du uppgav att du köpt dem som marsvinsburar och därför trott att de var godkända. Honornas burar var inte heller tillräckligt stora för de djur som hölls där, burarna uppmättes av dig till 0,96m x 0,5m = 0,48m2 . Du hade i övrigt god kännedom om vilka mått som gällde för marsvinsburar. I vanliga fall hölls hanarna tillsammans med honor i större burar. Du hade gott om lediga kaninburar som kunde användas så snart temperaturen var över noll. Du uppgav att du inte skulle ha kvar alla vuxna marsvin så mer plats skulle finnas inom kort. Länsstyrelsen vill poängtera att det är mycket viktigt att du till kommande år planerar din djurhållning så att du har plats för de djur du har och eventuella kommande kullar. Det är också viktigt att du vid framtida köp är noga med att kontrollera så att måtten på buren/burarna är godkända för de djur/det antal djur som du vill hålla där.

Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 8: Utrymmen för djuren har mått enligt gällande föreskrifter. Laghänvisning: DL 3-4 §§, DF 1b §, DF 4 §, L80 4kap. 10 §, L80 8kap. 10 §, Bilaga 1:3-1:4 KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 3(12)

Brist och bedömning: Sitthyllor saknades till kaninerna. Du var medveten om att detta saknades och visste att det krävdes enligt lag. Då du byggt flera nya kaninburar nyligen hade detta arbete fått vänta. Du skulle ordna sitthyllor under vår/sommar. Kaniner ska ha tillgång till en hylla med tillräckligt utrymme för att kunna sitta på och under. Hyllan kan utgöras av en bolådas tak. Om flera djur hålls tillsammans ska det finnas hyllutrymme så att alla samtidigt kan få plats på dessa utan att konkurrens eller aggressivitet uppstår.

Eftersom motionsmöjligheterna är så små i det begränsade utrymmet som en kaninbur innebär, är hyllan en viktig del i berikningen för att kaninen ska kunna hoppa upp på och ner från hyllan. Den innebär även en möjlighet att gömma sig som inte ska förringas när kaninen inte kan gräva en bohåla.

Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 10: Djuren hålls i en miljö som är anpassad till djurslaget. Laghänvisning: DL 3-4 §§, L80 4kap. 10-12 §§, L80 8kap. 12 §, L80 8kap. 16 §, L80 8 kap. 18-20 §§

Ditt åtagande som djurhållare

Vid samtal med dig uppgav du att bristerna kommer att åtgärdas snarast. Hanarna som hölls i för små burar kommer att flyttas så snart det är möjligt. Burarna som var för små kommer inte att användas mer efter det. Du kommer också att minska ditt djurantal så att alla marsvin får plats i de burar du har. Sitthyllor kommer att byggas till kaninerna under våren/sommaren.

Uppföljning

Länsstyrelsen kommer att göra en uppföljande kontroll på att ovanstående brister har åtgärdats under kommande vinter, då Länsstyrelsen även vill se att du följer det du sagt om att inte hålla marsvin i utrymmen som inte håller en temperatur på över +0 grader C.

Om brister inte åtgärdas kan Länsstyrelsen enligt djurskyddslagen besluta om föreläggande eller förbud. Sådant beslut kan förenas med vite.

Information

Det kan finnas brister som inte uppmärksammats vid kontrollen.

Din djurhållning omfattas av djurskyddslagstiftningen och du som är ansvarig för djurhållningen är skyldig att känna till och följa gällande bestämmelser. Om du flyttar eller slutar med djurhållningen är det bra om du meddelar Länsstyrelsen detta.

Avgift

Länsstyrelsen debiterar avgift efter en kontroll som bedöms som en så kallad extra offentlig kontroll. En extra offentlig kontroll är en kontroll som sker efter en befogad anmälan eller en uppföljande kontroll av tidigare påpekade brister.

Debitering sker för restid, den tid som åtgår för genomförande av kontrollen samt för förberedande och uppföljande administrativt arbete.

Timkostnaden är 800 KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 4(12) kr/timme och för minst 30 minuter, därefter debiteras varje påbörjad 30- minutersperiod.

Avgiften är inte belagd med moms. Även andra kostnader som den offentliga kontrollen medför kan tillkomma, exempelvis analyskostnader, kostnad för veterinär eller annan sakkunnig.

Vid extra offentlig kontroll skickar länsstyrelsen ut ett särskilt beslut om avgiften.

Kontaktuppgifter

Om du har synpunkter eller frågor kan du kontakta mig på telefon 010-2245630 eller Länsstyrelsens växel på telefon 010-224 40 00 vardagar klockan 09.00 – 16.00.

Du kan även skicka e-post till Rebecca.Hoogstraten@lansstyrelsen.se. Ange då ärendets diarienummer 282-7577-2018. Rebecca Hoogstraten Djurskyddskontrollant

Sorg. Vi ser er. Vi försöker.

Bilagor

  • Bilder tagna vid kontrollen
  • Punkter som var utan brist vid kontrollen
  • Lagstiftningsförteckning
  • Kopia av anmälan samt kopia av anmälan med dnr 282-7844-2018

 

KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 5(12)

Bilaga:

Punkter som var utan brist vid kontrollen Lista på punkter som besvarats med ”Ja”, sorterade efter listnamn; Gnagare och Kanin Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 1: Kraven avseende social kontakt eller att djuren ska hållas åtskilda är uppfyllda. Laghänvisning: L80 4kap. 1-2 §§, L80 5kap. 2-3 §§, L80 8kap. 1-2 §§ Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 2: Kraven att könsmogna kaniner och gnagare är könssorterade och att okastrerade kaninhanar inte hålls tillsammans är uppfyllda. Laghänvisning: DL 2 §, L80 5kap. 3 §, L80 8kap. 1 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 4: Djurens hull är godtagbart. Laghänvisning: DL 2-4 §§, L80 4kap. 26 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 5: Djuren hålls tillfredställande rena och får nödvändig pälsvård. Laghänvisning: DL 2-4 §§, L80 8kap. 4 §, L80 8kap. 17 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 6: Hyllsystem som djur hålls i är utformade så att spillning etc. inte kan förorena lägre belägna djurutrymmen. Laghänvisning: L80 4kap. 9 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 7: Förvaringsutrymmena hålls tillfredställande rena och renhållning av bur sker med sådant intervall att en god hygien upprätthålls. Laghänvisning: L80 4kap. 7 §, L80 4kap. 22 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 10: Djuren hålls i en miljö so KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 6(12) Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 16: Utrymmena är rymningssäkra. Mellanrum i galler, nät och andra anordningar är konstruerade och anpassade till djuren så att de inte kan tränga sig ut eller fastna. Laghänvisning: DL 2 §, DF 3 §, L80 4kap. 5 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 17: Djuren hålls i ett klimat som är anpassat efter varje djurs behov och till djurhållnings-formen. Djuren utsätts endast tillfälligtvis för luftföroreningar. Uppmätt värde. Laghänvisning: DF 2 §, L80 4kap. 14-15 §§, L80 8kap. 21 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 18: Djur som hålls utomhus har ett efter sitt behov anpassat skydd mot stark värme, nederbörd, fukt, blåst och kyla. Laghänvisning: L80 4kap. 8 §, L80 4kap. 18 §, L80 8kap. 9 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 19: Endast djur lämpade för utevistelse under den kalla årstiden hålls utomhus. Gnagare får inte hållas under noll grader och ska alltid ha tillgång till en plats där de kan uppnå termisk komfort. Laghänvisning: L80 8kap. 21 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 20: Då utomhustemperaturen är under noll ges kaniner som vistas utomhus ljummet vatten minst 2 gånger per dygn. Laghänvisning: L80 8kap. 23 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 21: Djuren ges möjlighet till ett lugnt och naturligt intag av foder och vatten. Laghänvisning: DL 3 §, L80 4kap. 13 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 22: Djuren ges foder som garanterar en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel. Laghänvisning: DL 3 §, L80 4kap. 26 §, L80 8kap. 22 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 23: Djuren har fri tillgång till rent dricksvatten. Laghänvisning: DL 3 §, L80 4kap. 25 §, L80 8kap. 23 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 24: Kaniner och gnagare har tillgång till gnagmaterial. Laghänvisning: L 80 8kap. 3 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 26: Kravet på att djurungar inte skiljs från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad följs. Laghänvisning: L80 8kap. 6 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 28: Stämmer det att inga övriga brister upptäcktes vid kontrollen? Laghänvisning: Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 31: Tillsyn sker av djuren i tillräcklig omfattning. Laghänvisning: DL 3 §, L80 4kap. 4 §, L80 4kap. 21 § KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 7(12) Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 34: Förvaringsutrymmen är utformade och placerade så att djuren inte kan nå eller skada varandra. Laghänvisning: L80 4kap. 6 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 36: Artificiell belysning finns så att tillsyn och vård kan ske utan svårigheter. Laghänvisning: L80 4kap. 19 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 37: Kravet på insläpp av dagsljus är uppfyllt. Laghänvisning: DF 2 §, L80 4kap. 19 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 39: Buller i djurutrymmet har en godtagbar nivå och frekvens. Uppmätt värde. Laghänvisning: DF 2 §, L80 4kap. 20 § Kontroll gäller checklistans punkt Gnag 40: Till- och frånluftsflöden är utformade så att djuren inte utsätts för skadligt drag och är anpassade till de djurarter och det antal djur som hålls där. Laghänvisning: DL 2 §, L80 4kap. 14 §, L80 4kap. 17 § Sällskapsfågel Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 1: Fåglar hålls i par, av samma eller motsatt kön, eller i väl fungerande grupper. Laghänvisning: L80 4kap. 1-2 §§, L80 6kap. 1 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 3: Fåglarnas hull är godtagbart. Laghänvisning: DL 2-4 §§, L80 4kap. 26 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 4: Fåglarna hålls tillfredställande rena. Laghänvisning: DL 2-4 §§ Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 5: Följs förbudet att burfågel inte får tjudras via en fotring. Laghänvisning: L80 6kap. 2 § Kontroll gäller checklistans punkt S fågel 7: Förvaringsutrymmena hålls tillfredställande rena och renhållning av bur sker med sådant intervall att en god hygien upprätthålls. Laghänvisning: L80 4kap. 7 §, L80 4kap. 22 §

Kontroll gäller checklistans punkt S fågel 8: Utrymmen för fåglarna har mått enligt gällande föreskrifter. Laghänvisning: DL 3-4 §§, DF 1b §, DF 4 §, L80 4kap. 10 §, L80 6kap. 6 §, Bilaga 1:1 Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 9: Fåglarna hålls i en för sysselsättning berikad miljö som är anpassad till arten. Laghänvisning: DL 3-4 §§, L80 4kap. 10-12 §§, L80 6kap. 8 § KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 8(12) Kontroll gäller checklistans punkt S fågel 10: Burfåglar som inte enbart är marklevande, har tillgång till minst två rena sittpinnar av rätt grovlek anpassade till fåglarna. Vid flera fåglar har samtliga fåglar tillgång till sittpinne samtidigt utan att konkurrera. Laghänvisning: L80 6kap. 9-10 §§ Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 11: Sittpinnarna är placerade så att spillning inte förorenar mat, vatten eller andra fåglar samt att stjärtfjädrarna inte annat än tillfälligtvis kommer i kontakt med foder, vatten eller burgolv. Laghänvisning: L80 6kap. 11 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 12: Sandbadande fåglar ska ha ren och finkornig sand för sandbad. Badande fåglar ska ha rent badvatten, fågelbadet får inte vara djupare än att fågeln bottnar. Laghänvisning: L80 6kap. 13-14 §§ Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 15: Utrymmena är rymningssäkra. Mellanrum i galler, nät och andra anordningar är konstruerade och anpassade till fåglarna så att de inte kan tränga sig ut eller fastna. Laghänvisning: DL 2 §, DF 3 §, L80 4kap. 5 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 16: Fåglarna hålls i ett klimat som är anpassat efter varje djurs behov och till djurhållningsformen. Fåglarna utsätts endast tillfälligtvis för luftföroreningar. Uppmätt värde Laghänvisning: DF 2 §, L80 4kap. 14-15 §§ Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 17: Fåglar som hålls utomhus har ett efter sitt behov anpassat skydd mot stark värme, nederbörd, fukt, blåst och kyla. Laghänvisning: L80 4kap. 18 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 18: Fåglar som hålls vid lägre temperatur än vad arten under normala förhållanden utsätts för i vilt tillstånd har tillgång till ett utrymme där temperaturen är över noll grader. Laghänvisning: L80 6kap. 15 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 19: Fåglarna ges möjlighet till ett lugnt och naturligt intag av foder och vatten. Laghänvisning: DL 3 §, L80 4kap. 13 §, L80 6kap. 17 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 20: Fåglarna ges foder som garanterar en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel. Laghänvisning: DL 3 §, L80 4kap. 26 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 21: Fåglarna har fri tillgång till rent dricksvatten. Laghänvisning: DL 3 §, L80 4kap. 25 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 26: Stämmer det att inga övriga brister upptäcktes vid kontrollen? Laghänvisning: Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 29: Tillsyn sker av fåglarna i tillräcklig omfattning. Laghänvisning: DL 3 §, L80 4kap. 4 §, L80 4kap. 21 § KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 9(12) Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 32: Förvaringsutrymmen är utformade och placerade så att fåglarna inte kan nå eller skada varandra. Laghänvisning: L80 4kap. 6 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 34: Artificiell belysning finns så att tillsyn och vård kan ske utan svårigheter. Laghänvisning: L80 4kap. 19 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 35: Kravet på insläpp av dagsljus är uppfyllt. Laghänvisning: DF 2 §, L80 4kap. 19 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 37: Buller i fågelutrymmet har en godtagbar nivå och frekvens. Uppmätt värde: Laghänvisning: DF 2 §, L80 4kap. 20 § Kontroll gäller checklistans punkt Sfågel 38: Till- och frånluftsflöden är utformade så att fåglarna inte utsätts för skadligt drag och är anpassade till fåglarna och det antal djur som hålls där. Laghänvisning: DL 2 §, L80 4kap. 14 §, L80 4kap. 17 § Värphöns och unghöns färre än 350 Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 3: Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Laghänvisning: DL 3-4 §§, L111 1kap. 8 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 4: Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. Laghänvisning: DL 3 §, L111 1kap. 9 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 6: Hönsens hull är godtagbart. Laghänvisning: DL 2-4 §§, DL 9 §, L111 1kap. 37 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 8: Sjuka/skadade djur ges nödvändig vård och vid behov extra tillsyn. Djur som behöver särskild vård kan tas omhand i särskilt utrymme. Laghänvisning: DL 9 §, L111 1kap. 16 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 10: Föremål och ämnen som kan skada hönsen förvaras oåtkomliga för djuren. Laghänvisning: L111 1kap. 15 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 11: Kraven på inredningens utformning avseende skaderisker etc. är uppfyllt. Laghänvisning: DF 3 §, L111 1kap. 19 §, L111 1kap. 31 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 12: Golv och andra tillgängliga ytor har en jämn och halksäker yta. Laghänvisning: L111 1kap. 17 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 17: Sittpinnar finns i tillräcklig mängd. Laghänvisning: L111 2kap. 4 §, L111 2kap. 11 § KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 10(12) Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 18: Kraven på redan är uppfyllda. Laghänvisning: DF 9 §, L111 2kap. 7 §, L111 2kap. 10 §, L111 2kap. 12 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 19: Beläggningsgraden är i enlighet med föreskrifterna. Laghänvisning: L111 2kap. 10 §, L111 2kap. 12 §, L111 2kap. 15-16 §§ Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 20: Krav kring brandskydd och beredskap vid elavbrott är uppfyllda. Laghänvisning: L111 1kap. 18 §, L111 1kap. 20 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 21: Stallet har en luftkvalitet och ett stallklimat som är anpassat till djurslaget och djurhållningsformen. Uppmätta värden. Laghänvisning: DL 2 §, DL 4 §, DF 2 §, L111 1kap. 24-27 §§, L 111 2kap. 24 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 23: Belysning finns så att tillsyn av djuren alltid kan ske utan svårigheter. Laghänvisning: DL 3 §, L111 1kap. 35 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 24: Kravet på ljusinsläpp/belysning är uppfyllt. Laghänvisning: DF 2 §, L111 1kap. 33 §, L111 2kap. 25 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 25: Dagsljus eller dagsljusliknande artificiellt ljus finns. Laghänvisning: DF 2 §, L111 1kap. 30 §, L 111 1kap 32 §, L111 1kap. 34 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 26: Buller i stallet har godtagbar nivå och frekvens. Uppmätta värden. Laghänvisning: DL 2 §, DL 4 §, DF 2 §, L111 1kap. 36 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 27: Utfodrings- och vattensystem är utformade, dimensionerade och placerade så att de medger ett lugnt och naturligt intag av foder och vatten. Laghänvisning: DL 3 §, L111 1kap. 39 §, L111 2kap. 11 §, L111 2kap. 14-15 §§, L111 2kap. 18 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 28: Djuren ges foder av god kvalitet som garanterar en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel. Laghänvisning: DL 3 §, L111 1kap. 37 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 29: Kraven på tillgång till vatten och vattnets kvalitet är uppfyllda. Laghänvisning: DL 3 §, L111 1kap. 38 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 31: De ytor djuren vistas på hålls rena och är och torra samt är anpassade efter djurslag och stallklimat. Laghänvisning: L111 1kap. 22 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 32: Kraven på strö och användning av strö och sandbad är uppfyllda. Laghänvisning: DF 9 §, L111 1kap. 21-23 §§, l111 2kap. 20-22 §§ KONTROLLRAPPORT Diarienummer Sida 2018-03-08 282-7577-2018 11(12) Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 36: Frigående: Ströarean för frigående höns är minst 1/3 av golvarean. Laghänvisning: L111 2k ap. 16 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 39: Kraven för hållande av höns utomhus är uppfyllda. Laghänvisning: DL 2-4 §, L111 1kap. 40-42 §§, L111 2kap. 9 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 43: Kravet på att avel inte sker på ett sätt som orsakar lidande eller annan skada är uppfyllt. Laghänvisning: DF 29 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 44: Förbudet mot utrustning som ger djuren en elektrisk stöt är uppfyllt. Laghänvisning: DF 15 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 45: Inredningen i stallet är utformad så att djuren inte blir nedsmutsade av foder-, vatten eller gödselspill. Laghänvisning: DF 3 §, L111 1kap. 12 §, L111 2kap. 19 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 47: Hönsen hålls tillfredsställande rena. Laghänvisning: DL 2-4 §§, L111 1kap. 12 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 48: Kraven för öppningar till utomhusytorna och markbeskaffenhet för hållande av höns utomhus är uppfyllda. Laghänvisning: DL 2-4 §§, L111 2kap. 9 §, L111 2kap 14 § Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 49: Stämmer det att inga övriga brister upptäcktes vid kontrollen? Laghänvisning: Kontroll gäller checklistans punkt VhönsL 51: Djuren hålls på ett sådant sätt att tillsynen över dem kan ske utan svårigheter. Laghänvisning: L111 1kap. 10 §

Tung vecka

Fick reda på att en Uppfödare hade marsvin ute som var nyfödda. Det satt 30-40 marsvin delat i ett halvt dussin enmetersburar och alla på tillökning. I burarna fanns ungar som bara var ett par dagar gamla.

Allt från tre till åtta i varje bur och sedan ytterligare hanar som satt i lådor bredvid för stunden. Detta är uppfödningen som levererat Uffe och Ängel som jag skrivit om tidigare. De kom ju med ringorm och det var orsaken till att vi gjorde försök att spåra ursprunget och för att stoppa källan.

Uffe och Ängels mamma och pappa finns alltså i detta helvetet om de inte redan dött. Uppfödaren sålde eller idkade byteshandel med Mölndals Zoo.

De som var på plats och pratade med Uppfödaren berättade att marsvinen från början kom från affären i Mölndal och dealen var att Uppfödaren skulle föda upp och leverera marsvin och i byte få foder och annat från affären.

Det är unga honor och bebisar på ett par dagar. Allt från 3-8 stycken i varje hundrabur. Det är många minusgrader och rejält kallt. Bara en gallerdörr in till skjulet. Natten efter var det 14 minus och blåser. Farligt kallt sa de på P4 Göteborg. För folk alltså, dessa små knytt på 60-70 gram?

Senare har Uppfödaren haft en del affärer även med Arken Zoo Sannegården (den i Eriksberg),  andra Arken affärer och Kaggeleds Zoo.

I veckan som gick hade vi 14 minus och snålblåst i Göteborg. Dessa marsvin satt i ett öppet skjul med gallerdörr. Jag anmälde till Länsstyrelsen eftersom marsvin ska ha som minst frostfritt där de lever. Jag betonade att det var bråttom och att marsvinen riskerade att dö. Det gjorde jag vid nio på morgonen i onsdags och talade om att Uppfödaren troligen kom dit vid tolv-ettiden för det var vad min information sa. Uppfödningen är inte hemma hos Uppfödaren utan på en kolonistugetomt. Själv bor han i en varm trerummare några kilometer bort i Västra Frölunda i Göteborg.

Djurskyddsinspektören åkte snabbt dit och kom givetvis innan Uppfödaren kommit dit. Djurskyddsinspektören konstaterade att hon inte kunde komma in eftersom det var låst. Hon satte en lapp på grinden och ringde upp Uppfödaren. De talades vid och kom överens om att ses exakt en vecka senare, nu på onsdag. Djurskyddsinspektören sa också till Uppfödaren att ta in marsvinen och i och med att hon sagt det så var det myndighetsanvisning och det betyder att Uppfödaren SKA göra det. Men eftersom Djurskyddsinspektören inte bokade besök dagen efter så kan Uppfödaren skita i det och hoppas på mildare väder innan onsdagen.

Kaniner. En i varje och rad efter rad. Femtio stycken är Uppfödarens uppgift.

Eftersom vi är på västkusten och inte i Norrland så kommer det troligtvis vara mildare idag men det betyder ju inte att marsvinen haft det bra. Eller att ett flertal kanske dött, vem vet mer än Herr Uppfödare? Länsstyrelsen kan inget bevisa och ärligt talat: som Djurskyddsinspektören hanterade detta så tvivlar jag på att de bryr sig.

Det är en sorg att se hur smådjur har det och särskilt de som ska köpas snabbt och billigt för att roa ett barn.

Det är svårt att bli av med marsvinshanar men Uppfödaren har löst det. Han släpper dem längst ner i en fågelvoljär och säljer dem för 50:-/kilot till ormägare som levande föda.

Lilla fina kanin <3 Kaniner har det hyggligt. Om man bortser från ensamheten, sysslolösheten och att de slutar som kött.

Uppfödaren i fråga föder upp och ställer ut kaniner i första hand. Det finns cirka femtio stycken på kolonitomten och de sitter i en nybyggd del som är sorglig att se eftersom de sitter en och en som straffångar. Men rent lokalmässigt är detta den bästa delen. Han har tjugotalet höns, dessa har det trångt men kan välja på ute eller inne.  I voljärer ute hade han två stycken praktrosella, (parakit) som inte hade nånstans att värma sig, fyra zebrafinkar som inte hade nånstans att värma sig, fyra undulater som inte hade nånstans att värma sig.

I trerummaren i Frölunda har han ett rum med bara sibiriska dvärghamstrar.

När jag talar med människor som känner till området så kommer en tydlig bild fram.

Det är bara han (Uppfödaren) som säljer både levande och döda kaniner.

Köp aldrig, aldrig, aldrig något i zooaffärer som säljer djur. Gå inte ens in för risken är att du ”räddar” och det är inte bra. När de går åt i affären är det samma sak som efterfrågan och Uppfödaren får en ny beställning….

#adoptdontshop

#mölndalszooreptil

#arkenzoogoteborgeriksberg

#gbgzoo

 

 

Framtidens DjurHem

Du går in i något som ser ut som en affär som säljer saker och mat till så kallade husdjur. De djuren vi även kallar domesticerade.

Djur eller Zooaffär kallas det inte längre utan numera heter det DjurTjänst. I Djurens Tjänst. Mest är det en slags förmedlingstjänst, likt en resebyrå fast här är det en helt annan typ av resa som kan hända. Verksamheten är grundad i etiskt tänkande gentemot alla levande varelser. Det enda som går att köpa är riktigt bra tillbehör och mat till djur.

Arken zoo hävdar att de älskar djur. Djurtjänst respekterar dem.

 

Det säljs exempelvis inga saltstenar eller koppel till marsvin. Kommer någon och frågar efter sådant förklarar  personalen varför det inte finns att köpa och orsaken till att det inte är bra för djuren. Fast ingen frågar längre efter sådan säger Robert på DjurTjänst.

Nej, det var mest första året efter transformationen börjat som vi hade mer oupplysta människor här. Numera har de flesta fått och tagit till sig vart samhället är på väg.

Du kan slå dig ner framför en stor tv-skärm och se marsvin som lever så nära det vilda som det bara går under svenska förhållanden. Inomhus eftersom det är vintertid men på sommaren kan de välja.

Det är live-tv. Marsvinen lever på ett statligt DjurHem. Orsaken till att det blev i statlig regi var att alla hemlösa djur blev ett stort samhällsproblem. En politiker i parlamentet i Europa Unionen skrev till slut en motion. Efter flera debatter och ett antal remisser klubbades beslutet igenom. Hållbara relationer till andra arter var motionens titel och beskrev tolv års plan för en av vår tids största transformeringar. 

Politikern tog ett helhetsgrepp på vårt förhållningssätt till andra djur. Givetvis gick det på en del pengar men när vi slutade subventionera animalieindustrin så blev det pengar över och dessa fasades bland annat in i projekt DjurHem och DjurTjänst.

 

 

Till slut förstod mänskligheten att vi måste kompensera de andra arterna på planeten för allt ont vi ställt till med och stoppade många, dock ännu inte alla, djurutnyttjande verksamheter. Vi är nu mitt i transformeringen till att bli ett vänligt samhälle för allt levande. Husdjur som katter, hundar och marsvin var relativt enkelt. Privatpersoner fick ett år (två år om de kunde motivera varför) på sig att bevisa att deras boende var etiskt och deras djur kastrerades. Cirkus och djurparker var även de ganska lätta att fasa ut. Människor som ville klä och sko sig i djurskinn och päls fick snabbt tänka om, eftersom miljöaspekten gjorde det helt omöjligt att argumentera för dessa grymma verksamheter.

 

 

Hela Europa Unionen och Sverige är långt fram i transformeringen och de flesta länder i väst ligger långt fram. Utvecklingsländer var aldrig så systematiskt förtryckande som industriländerna och har därför kortare väg att gå. USA är med på tåget i delar men inte lika självklart som i Europa Unionen. Mycket är kvar att göra.

När det gäller djur som utnyttjas för att ätas eller för mjölk och ägg är det fortfarande en politisk kamp. Dock blir veganerna fler och fler och det är ingen under fyrtio som äter animalier. Det är så onyttigt och eftersom många fortfarande dör på grund av de resistenta bakterierna kan en säga att köttätarna snabbt dör ut.

De resistenta bakterierna håller djurindustrin i schack. De djurfabriker som fanns tidigare är ett minne blott, de var sådana smitthärdar att alla mänskliga och ickemänskliga djur som levde, arbetade och kom i dess närhet dog. Numera är djurfabriker bättre men ska helt läggas ner inom en ett decennium. De kor, får och grisar som fortfarande är i livet då kommer att övergå i statlig ägo. Djurfabrikerna är numera mera lika de djurfristäder som fanns tidigare. Djuren har ett bra liv men korna är ju avlade och skapta så att de måste befrias från mjölken. Mängden minskar men helt fria blir de oftast inte. Hönorna värper, även om hastigheten på detta också har avtagit. Dock tror nästan ingen att några av våra sönderavlade lantbruksdjur kommer att leva så länge som ett decennium. De djuren har missbrukats så mycket i avel att till och med marsvinen framstår som starka i jämförelse.

 

 

Djurförsöken är kraftigt inskränkta och de etiska nämnderna är numera värda namnet, men även djurförsök finns kvar att fasa ut.

 

 

I affären finns en fin stor skärm med flera rader med bekväma stolar framför, och du kan köpa fika. Skärmen visar marsvin som går i en stor golvflock. Det går att byta mellan flera olika kameravinklar eftersom boendet för marsvinen är stort och med olika gömslen.

Det går också att välja mellan andra flockar, det är mellan tio till femton marsvin i varje flock. individerna finns presenterade med namn och ålder på foton på väggarna. Ofta finns pälstyp och färg också beskrivet för att du ska kunna identifiera din favoriter.

 

DJURHEM. Hem för djur.

 

Till slut tog vi alltså tag i problemet som inneburit så otroligt mycket lidande för hemlösa djur. De hemlösa djuren var de vi domesticerat, de vi först tagit till oss som husdjur och sedan tröttnat på. Kanske gav vi bort djuret ( priset spelar ingen roll, hemmet är det viktiga) eller så dumpade vi det nånstans vid en vägkant när ingen såg.

 

På olika sätt är dessa djur beroende av människan, marsvin är exempelvis inte rustade för utomhusliv i Sveriges klimat, långhåriga katter kan inte ta hand om sin päls själva och så vidare.

 

 

Som privatperson kan du ansöka om att få adoptera en grupp marsvin. Aldrig mindre än fem stycken. Avel i privat regi är helt förbjudet och alla djur kastreras som en förebyggande åtgärd innan de lämnar DjurHem.

Marsvinen på skärmen letar efter det finaste höstrået och kanske lite kornkross i den stora höhögen. I affären skriker ett barn som inte vill gå därifrån men det stör inte marsvinen, eftersom ljudet bara går från dem till oss. De rör sig nästan hela tiden så som marsvin i flockar gör när de får rejält med utrymme och de småpratar och kuttrar sinsemellan.

 

I biosalongen kan en se inspelad film med speakeröst som berättar fakta om marsvinen och deras resa i mänsklighetens tjänst. En riktigt skrämmande historia då just marsvin både varit mat och försöksdjur. Leksak för människor som vill leka minigud genom uppfödning och leksak för människor som skaffat barn men inte vill umgås med dem.

Bredvid skärmen går att välja på ett antal olika knappar, det står hamstrar, råttor, undulater, hundar katter. Trycker du in en annan knapp så sänds det live från den plats där det lever andra djurarter och alla de som visas på tv:n har ett hem – DjurHem.

DjurHem har ingen brådska att bli av med något djur, alla bor där de bor tills ett bättre hem ansöker om att få ta hand om dem. Om du blir utvald är det inte för att du köpt den billigaste och minsta buren utan för att du visat att du är extremt intresserad av att ge dem ett bättre hem än de får på DjurHem.

Men för att adoptionen ska bli verklighet ska du beskriva vad det är för liv du har att erbjuda dem. Du ser på storbildsskärmen några du gillar, får sätta dig vid en dator och knåpa ihop din adoptionsansökan.

Du berättar i ansökan att du förstår att de marsvin du sett ut ska försäkras och du har råd med det. Genom ett räkneexempel får du visa att du förstått vilka summor det kan bli för de vanligaste åkommorna genom att söka rätt på informationen på djursjukhusets hemsida. Dessa skriver ut på webbplatsen vad olika diagnoser leder till för behandlingar och vad dessa går på i kronor. Du sätter in det i försäkringsbolagets formel. 

Du bifogar bilder och talar om vilka mått det är på boendet. Du berättar om dig själv och de andra som bor med dig. Hur ni bor och du bevisar genom bankkontoutdrag att det finns ett särskilt konto för de utgifterna som kan bli.

 

Nu har vi avbrott för reklam

Här kan du stötta en av de organisationer som arbetar för en bättre framtid för djuren. Tryck på bilden så kommer du till en ny webshop.

Du skriver att du inser att en av dem kräver lite mer eftersom den har växande päls. Utställningar baserade på marsvinens utseende tillhör historien. Uppfödning av privatpersoner var också förr i tiden. Utställningar på annat sätt än genom DjurHems bildskärmar på DjurTjänst finns inte längre. Så småningom kommer Robert stå utan jobb eftersom målet är att bara ge marsvin och andra husdjur som redan finns ett schysst liv och sedan låta dem vara. Hur ser han på det?

Får jag välja så vill jag alltid jobba med djur på ett eller annat sätt men det finns ju lika många sätt som det finns arter, säger han och ler. Kanske räknar jag antal zebror i framtiden, det finns så mycket arbete att göra för att kompensera vårt brott mot djuren och vår gemensamma boplats jorden. Jag ser inte att jag blir arbetslös, tvärtom, jag tillhör framtiden. Det är en annan del av mänskligt liv som dött ut och ska dö ut.

Så småningom kommer inget marsvin eller annat djur finnas att adoptera längre utan alla djur ska bara leva vilt. Fritt. Så som det ska vara.

Det är en spännande tid att vara i. Transformeringen utmanar alla gamla tankesätt och jag får träna mig i att tänka nytt – varje dag. Visst är det sorgligt att vi inte kan få dela vårt liv med andra arter så som vi tidigare gjort och bo med dem…men vi har förbrukat det förtroendet avslutar Robert.


You may say I’m a dreamer

But I’m not the only one

I hope some day you’ll join us

And the world will be as one

 

Arkiv