Idag berättar jag om vår facebookgrupp. Jag vill berätta för att den är bra. Den är bra på så många sätt och nivåer men kanske mest för att den finns ständigt närvarande. Vi har flera i den som sliter med att svara och jag är nog den som minst är engagerad. Det jag gör är att hålla ett samtal igång om och kring marsvin som känns värdigt.

Jag startade gruppen 2010 och jag hade inte varit på Facebook så värst länge då. Trodde knappt det skulle bli nåt liv i gruppen, trodde målgruppen var för liten. Ibland är det skönt att ha fel.

Ibland har det stormat kring vad jag vill ha i gruppen och gruppen är lite som jag, ojämn. Sen är det inte det enklaste att moderera en grupp och om en betänker att den varit igång i åtta år och jag har i princip modererat den själv. Reglerna som jag ser som nödvändiga behövdes inte och att ta ur folk som inte kan uppföra sig behövdes inte heller. Jag gjorde både och iallafall. Sen förenklade Facebook mitt arbete genom att göra det möjligt att ställa frågor till de som vill gå med i gruppen. Tyvärr är det ungefär hälften som inte uppfattar att det är frågor eller skiter i att det är frågor.

Vissa dagar när jag går in och skummar igenom flödet i gruppen så undrar jag om någon, ÖVERHUVUDTAGET har läst reglerna men för det mesta är det bra inlägg och kommentarer. Jag har insett att kritik är så otroligt mycket enklare att ge när du inte har personen framför dig utan bara en skärm och ett tangentbord. Därför har jag experimenterat med att föreställa mig att personen jag blivit irriterad på är framför mig. Ibland sänker det tonen men ibland…ja då funkar det inte. När hela inlägget signalerar att marsvin är våra att göra vad vi vill med, att de inte får kosta eller vara till besvär då blir jag irriterad, jag tycker att det borde inte vara så svårt att åtminstone verka som att en bryr sig.

När det gäller marsvin är en av mina mål att förbättra för dem. Höja deras status. Det gör en inte genom att bara vara förestående med människor som behandlar dem som skit. Om jag haft en krona för varje ursäkt jag hört till varför en inte åker till veterinär, varför en inte klipper klor, skaffar större bolåda eller försäkrar så hade jag varit en väldigt rik person. Detta innebär såklart att en viss cynism finns planterad i mig, jag hör saker som inte uttalas därför att om det hade uttalats så hade det hörts alldeles tydligt vad dåligt det låter. Men nu var det jag som startade Eragons så gruppen får ha mig fast det finns så många som tycker de skulle göra det bättre. Nu tycker jag att vi läser igenom, ok?

Tanja <3

INNAN du börjar göra inlägg i Eragons facebookgrupp -läs igenom följande text.
Eragons facebookgrupp och omplaceringsverksamheten är två skilda saker. I gruppen sker ingen omplacering utan den är tänkt som stöd för kommunikation mellan omplaceringen och adoptörerna medan beslut och saker som direkt berör verksamheten avhandlas via webbsidans www.eragons.se kontaktformulär, mail eller på lördagsöppet i lokalen på Hisingen.
Alla som är intresserade av att vårda Eragons värderingar är välkomna i gruppen, vare sig man adopterat via Eragons eller inte. Vi pratar inte avel, raser eller babydjur här. Inte heller utställningar eller de utseendeideal som frodas i sådana verksamheter. Köper du djur i zooaffär eller hos uppfödare betalar du för en många gånger otäck avel bakom kulisserna. Väljer du ändå att göra det vill vi helt enkelt att du håller det för dig själv. Många av oss här har otäcka exempel på sådana köp som gått illa för djuren. Tycker du inte om detta så är detta inte gruppen för dig. Men det finns många marsvinsgrupper på facebook och finner du inte en grupp du gillar så kostar det bara jobbet att starta en egen.

Facebookgruppen var från start i första hand till för dem som adopterat, de som adopterar ska kunna ha stöd, inspiration och hjälp efter adoptionen för enklare frågor. Svårare frågor tar man på mail när det gäller allt som inte är akut. Akuta frågor förutsätter vi att du söker veterinär för. Till dig som är ny i gruppen: använd gärna sökfunktionen. Det är det lilla förstoringsglaset upp till höger.

Fokus i ligger på att vårda de djur vi tagit hand om, lära oss mer om dem och lära av varandra. Men mästra inte och tillrättvisa varandra utan berätta hur du själv gjort eller skulle gjort och tänkt i motsvarande situation. Hjälp de nya och se varje individ som värdefull, oavsett om hen är gammal eller har virvlar på fel ställe. Vi tycker att individens värde varar hela livet och när du tar på dig ansvaret för ett djur så är det ett livslångt åtagande.

När det gäller olika sjukdomar eller olycksfall är det viktigt att man använder sitt omdöme om vad man sprider i gruppen. Eragons står för att man kan prova saker själv men med försiktighet. Tänk efter två gånger innan du postar saker som uppmanar till experiment med våra små. Marsvin har utnyttjats hänsynslöst som försöksdjur i sekler, och Eragons står för motsatsen. Marsvin ska inte, bara för att de är det snällaste varelser som existerar på detta klot, bli utsatta för en massa saker hemma bara för att du är för lat, snål eller av annan orsak sparar på ett besök hos kompetent veterinär.
Eragonsgruppen inte är en frågelåda för allvarliga sjukdomar. De som skriver här är inte veterinärer och kan heller inte ta något professionellt ansvar för sina “diagnoser” över facebook. Det betyder inte att tips och annat är värdelöst bara att marsvin fått vara försöksdjur/ guineapigs så det räcker. De förtjänar riktig hjälp skyndsamt när de är sjuka.

Veterinärer som är duktiga på marsvin är svåra att finna, och ibland kan ett samtal mellan två personer via pm ordna en situation som annars skulle kräva en resa på många mil till närmaste kompetens. Men detta hör inte hemma som vårdslös spridda kommentarer i gruppen där kanske unga “lyssnar” och gör plågsamma beslut å marsvinens vägnar.

Direkt skadliga inlägg för marsvins välbefinnande i allmänhet eller vad det gäller något marsvin i synnerhet tas bort. Är du missnöjd med att vi raderat ditt inlägg/kommentar så läs igenom denna text, troligen finns svaret på varför saker raderats här.
Under “filer” finns en förteckning över sådana veterinärkliniker som vi av erfarenhet vet har marsvinskometens.
Eragons tar marsvin och deras väl och ve på allvar.

Vill du göra nytta för marsvin? 
Vill du själv göra något åt en annons på exempelvis blocket är det ingen som hindrar dig men vi ska inte ha masshysteri i gruppen. Gör du något sådant; berätta gärna om det – efteråt. Då lär du någon annan i din tur. Vill du ha hjälp med något praktiskt så maila, vi hjälper till så gott vi kan. Ibland kan det vara att skicka lite schampo eller bara förmedla till en annan person som kan hjälpa till i närheten av där du bor.
Jobba där du står. Det är sorgligt med alla tröttnade djur. Samtidigt är många saker relativt enkla om man bara anstränger sig lite. 
Vatten och handdukar finns ju hemma och förhoppningsvis kärlek, empati och omsorg. Alla som vill låna en bur kan göra det i Göteborg och detta är bra att ha hemma:
• Stronghold, Advocate eller Ivomek (dessa bekämpar parasiter) och allihop är receptbelagda. Detta är det svåra att skaffa. Bor du i närheten av omplaceringen kan du droppa dem hos oss.
• Malaseb eller annat svampschampo för pälsade djur, finns exv. i hästaffärer
• Askorbinsyra som finns i vanliga mataffärer eller annan C-vitamin
• Trimmer för att klippa ner pälsen, den döljer ofta förfärliga grejer
• Nagel/kloklippare

Blondie <3

Många tröttnade djur har det vi numera kallar skvamp. Det vill säga en otäck blandning av skabb och svampbesvär. Att lära sig känna igen det utan konventionella skrapprov hos veterinär är inte så lätt. Men å andra sidan så är en droppe Stronghold tre gånger (mot skabb) med en veckas mellanrum och ett par bad i ett riktigt effektivt schampo som Malaseb (mot svamp) ett relativt ofarligt sätt att styra skutan rätt och sedan bygger du med en kur extra C-vitamin (askorbinsyra pudrad på en gurkskiva dagligen) under ett par veckor. Då brukar de flesta marsvin komma på rätt spår. Ibland kanske ohyrebehandlingen var “overkill” men tyvärr har det allt för ofta visat sig att det inte är så. Skabb smyger sig på och ligger latent hos marsvin. När deras immunförsvar av olika orsaker är nedsatt, av stress, C-vitaminbrist eller annan bristande skötsel utvecklas skabben men det kan dröja innan vi förstår att det är något fel. Långa klor är vanligt, klipp ofta och lite så är det snart åtgärdat.

Gör du omplaceringen slarvigt slår det ofta upp i ansiktet på dig. Tar du hand om bara två blocketdjur åt gången så orkar du troligen göra det bra. Då kan du behandla dem i lugn och ro, tämja och njuta av dem. Skriva kontrakt och göra ett hembesök när det gått ett par månader. Vill du ha vårt djurvårdskontrakt så mailar du oss. Leta omsorgsfullt så finner du rätt ägare och omplacerar. När det gått en tid hälsar du på och styr upp det som eventuellt blivit fel. 
Det blir många no-no, här kommer de snabbgenomgången 
• Avel
• Utställning
• Raser
• Zooaffär
• Babyideal
• Experiment med sjuka djur
• Länka blocketannonser
• Personangrepp
Eragons Omplacering av Marsvin startade 2004 i mycket blygsam skala. Webbsidan startade 2006. Stödföreningen startade 2010 och även denna fb-grupp. Eragons Marsvin, även denna på facebook är en Community som startade 2014 med Eragons som avsändare. 2016 publicerades en ny version av www.eragons.se och denna grupp fick byta namn.

Välkommen och mycket glädje i vårt gemensamma intresse: välskötta, älskade, respekterade marsvin som servas av ansvarsfulla människor.

Detta är texten som alla i gruppen ska ha läst igenom innan de skriver en enda bokstav. När jag påminner om innehållet får jag olika reaktioner och det kan jag ta för Eragonsgruppen ska vara en frizon från det som är allt för vanligt i andra marsvinsgrupper där marsvinen bara är för människan, inte tvärtom.