Djurhem Berlin

Verksamheten jag fantiserat om existerar och den ligger i Berlin, heter Thierheim Berlin (betyder Djurhem Berlin), grundades 1901. Djurhemmet är till ytan Europas största djurstall och såpass som 22 fotbollsplaner stort. Från luften påminner Thierheim Berlin mest om någon slags landad UFO fantasi.

Från luften ser Theirheim Berlin ut som att ett UFO som slagit i marken för några år sedan och att naturen börjat ta över 🙂 . Djurhemmet är 22 fotbollsplaner stort och hyser de flesta arter som människan använder som husdjur.  Bild från Das Wochenmagazin

Jag lyssnar på en pod ( inspelat radioprogram) som heter Hundpodden vår bästa vän. Han som gör podden heter Gurgin. Jag blir lite fundersam eftersom det verkar finnas två poddar med samma namn. När jag kollar lite så är det samma person bakom men de avsnitt som finns på Sveriges Radio P4 är ifrån 2017. Gurgin verkar inte finnas där längre utan bara som “sin egen”  Den som är aktuell finner du länk till här Podden

Gurgin gör en intervju med Julia som är kommunikationsansvarig på Thierheim Berlin, och ju mer jag hör så blir jag självklart ledsen för att det finns så otroligt stort behov av en sådan verksamhet men samtidigt, så skönt att någon ändå orkar och kan driva detta.

På djurhemmet i Berlin finns även marsvin. Tryck på bilden så kommer du direkt till deras sida.

Thierheim Berlin drivs inte av tyska myndigheter utan av privata initiativ och föreningar, enklast förklarat som motsvarande Djurskyddet i Sverige. Även i Sverige är det i mångt och mycket såhär. Myndigheterna tar inte ansvar för husdjur, utan det brukar vara privata aktörer, föreningar och stiftelser.

Skillnaden mellan Djurskydd & Djurrätt

Skillnaden mellan djurskydd och djurrätt: om du tror på djurskydd så anser du att vi ska fortsätta och utnyttja djuren. Men du reagerar starkt när du hör talas om att människor hanterar djur illa. Dock har du inga problem med att djur ska dö för att människor ska äta eller klä sig. När du tror på djurskyddstanken tänker du att djuren ska få det bättre. Större burar men fortfarande i burar. Djuren ska ha längre kedjor men fortfarande hållas i kedjor.

Som djurrättsaktivist anser jag att människor varken behöver eller ska utnyttja djur. I vårt samhälle finns inget behov att äta döda kroppar eller klä sig i djurhudar. Ingen behöver djurparker eller zoo. Det finns fantastiska alternativ för alla behov du kan tänkas ha. Jag tycker att mjölken som kommer från en ko tillhör hennes kalv och att ägget tillhör hönan.

Jag anser att det enda liv som tillhör mig är mitt liv, och jag anser att om min kropp bär ett foster är det jag som ska välja om jag vill genomföra en hel graviditet.

Vårt främsta syfte i livet är att hjälpa andra. Kan du inte hjälpa, så låt iallafall bli att skada dem. Dalai Lama

Sveriges nya djurskyddslag

För några dagar sedan, den förste april började en ny djurskyddslag att gälla i Sverige. Syftet med den nya lagen är enligt Regeringskansliet att: den nya djurskyddslagen syftar till att säkerställa ett gott djurskydd och främja en god djurvälfärd och respekt för djur. Bland annat stärkts skyddet för djur som tävlar och ett förbud mot att överge djur införs.

De kommunicerar även att “I lagen förtydligas att djur ska ha en möjlighet att utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande. Det införs också ett krav på att den som tar hand om djur ska ha tillräcklig kompetens för att tillgodose djurets behov.”

Ändå har vi minkfarmer i Sverige. Minkar, som behöver simma kilometer varje dag för att må bra, hålls i burar stora som en uppslagen kvällstidning.

Känner igen Bullshit när jag ser det

Jag tror att det som är viktigast för Regeringskansliet är det som kommer sist i deras kommuniké:

 -Med den nya lagen kan vi behålla vår höga nivå på djurhälsa och djurvälfärd och ta den ett steg längre. Samtidigt är lagen skriven för att värna om djurhållarna vilja och möjligheter att växa och starta nya verksamheter, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

I lagen är det två andra nyheter. Lex Maja, som innebär att inget djur ska bli övergivet för att Hemtjänst eller annan personal inte får lov att larma. Den andra nyheten: det är inte längre lagligt att överge ett husdjur som du inte längre kan eller vill ha. Du är tvungen att ordna så att någon annan tar hand om ditt djur eller på annat sätt lösa saken. En lösning som många löser problemet med är att avliva. I Sverige är det fortfarande helt lagligt att avliva friska djur för att du inte längre vill eller kan ha dem.

I Tyskland får en inte lov att avliva friska husdjur. I Sverige är det inget problem, tvärtom får den veterinär som nekar problem. Jag har åtskilliga gånger på förtvivlad påringning från veterinärer eller djurskötare tagit hand om både marsvin, katter och hundar som lämnats till veterinär för avlivning. De har bett djurägaren att få omplacera istället och då fått ett ja.

Jag tycker det är bra att Sverige har ändrat lagen så att det inte längre är lagligt att överge sitt djur men…när en inför nya förbud skulle en såklart samtidigt satt till lite pengar för att ta hand om det som händer i nästa led.

När får vi se ett Djurhem Göteborg?

När ska alla de som är så förtjusta i att göra nya bebisdjur förstå att det inte är bra och ta konsekvenserna av det?

När ska alla som vill ha babydjur att “prägla” fatta att en lika gärna kan prägla en vuxen?

När ska alla förstå att det enda vettiga att göra är att adoptera de djur som redan finns och är helt underbara? istället för att shoppa bebisar och skapa efterfrågan av personer som istället för att satsa på friska och starka djur  föder fram det som ska ge många poäng på utställning istället?

Sluta att behandla levande varelser som saker. Utöka din empati till alla de djur som redan finns, prova nåt oväntat. Kanske en äldre individ lär dig någon om livet?