Jag har länge försökt få någon i arbetsgruppen att gästblogga ibland men ingen har känt sig manad. Kristina som skickar sommarhälsningar och nu senast berättade om deras bolådor skickar däremot gärna lite texter. Bra va?

Sommaren 2016 opererades Håkan för en hudtumör, och efter operationen fick han en urinvägsinfektion som verkligen gjorde honom jättesjuk. Under tre veckors tid matade jag honom med Critical Care dygnet runt, eftersom han vägrade att äta alls själv. I samband med allt det här så började han också att kissa ut stora mängder kalcium, så att det blev grusiga, smetiga fläckar i hans bur. Hos veterinären togs en röntgenbild för att utesluta
urinsten, och den visade på stora mängder grus i urinblåsan – men lyckligtvis ingen urinsten.
Håkan återhämtade sig så småningom, och vi fick ett par år till med honom.

Håkan

Varken före eller efter den här pärsen hade Håkan lämnat kalciumdepositioner i buren, och det fick mig att misstänka att hans diet på enbart Critical Care hade en hel del med den saken att göra. Då var jag omedveten om att det finns alternativ, men det är jag inte längre.

Det finns två produkter på marknaden som är speciellt framtagna för stödmatning: Critical Care och Recovery Plus. Vad är då skillnaden?

Innehållsmässigt är de ganska lika

Critical Care finns i storlekarna 36 g, 141 g och 454 g, där 141 g-påsen är den som är vanligast. När man öppnar förpackningen så ligger allt pulver åtkomligt, och man får använda teskedsmått vid doseringen. Marsvin som inte äter själva alls behöver 3 msk (=27 g) per kilo kroppsvikt och dygn. Öppnad förpackning kan förvaras i frysen, så håller den länge.
Recovery Plus säljs i låda, med 10 st 20 g-påsar. Marsvin som inte äter alls själva behöver 20 g (=1 påse) per kilo kroppsvikt och dygn. Öppnad påse kan förvaras i frysen, så håller även den länge.

Som man kan se av värdena ovan så finns det bara två värden som skiljer sig åt rejält: kalcium-fosfor-kvoten och C-vitamininnehållet.
Den ideala kalcium-fosfor-kvoten i marsvinets mat ligger på 1,5:1. Recovery Plus ligger relativt nära detta värde, medan de specificerade värdena på kalcium och fosfor i Critical Care bara garanterar ett värde på <3:1. Långtidsutfodring med Critical Care riskerar alltså att ge marsvinet ett kalciumöverskott, vilket i sin tur kan leda till kalciumdepositioner i urinen, och i värsta fall till urinsten.
Ett friskt marsvin behöver mellan 10-30 mg C-vitamin per kilo kroppsvikt. Sjuka marsvin kan må bra av lite extra. En dagsdos Recovery Plus ger 24 mg C-vitamin per kilo kroppsvikt, medan en dagsdos Critical care ger 270 mg C-vitamin per kilo kroppsvikt. C-vitamininnehållet i Recovery Plus är lite i underkant, så där behöver man förmodligen komplettera med exempelvis askorbinsyra för att få i marsvinet tillräckligt. Critical Care innehåller 10 gånger mer C-vitamin än Recovery Plus, och fyller utan problem dagsbehovet, men långtidsbehandling med höga doser C-vitamin har visat sig kunna bidra till artros och ökad broskbildning.

Recovery Plus innehåller dessutom Saccharomyces cerevisiae, en vanlig typ av jästsvamp, vars syfte är att stabilisera bakteriefloran i tarmsystemet. Antibiotikabehandling påverkar bakteriefloran i tarmsystemet, och man brukar rekommendera prebiotika i kombination med antibiotika, just för att minska denna påverkan. Om man ger Critical Care under en antibiotikabehandling så kan man komplettera med Pro Fibre Rabbit, som innehåller samma sorts jästsvamp som Recovery Plus. Pro Fibre Rabbit kommer i pelletsform, men kan lösas upp i vatten och ges med spruta.

Sammanfattningsvis: Marsvin som stödmatas med Recovery Plus mår bra av lite extra C-vitamin. Marsvin som får antibiotika och stödmatas med Critical Care mår bra av ett tillskott av probiotika. För korttidsbehandling så spelar det ingen större roll vilket preparat man väljer, bara man kompletterar med det som behövs. Om man bara ger mindre mängder
stödmatningsmat så är Critical Cares förpackning mer praktisk, eftersom man kan mäta upp mängden och inte behöver väga. För långtidsbehandling så anser jag att Recovery Plus är bättre, eftersom den har en bättre kalcium-fosfor-kvot, vilket minskar risken för ett kalciumöverskott.

Källor:

Recovery & RecoveryPlus: Liquid Feed for Critical Care

http://www.oxbowanimalhealth.com/our-products/professional-line/critical-care
http://www.protexin.com/products/pro-fibre-for-rabbits/32
http://www.guineapigsaustralia.com.au/nutrition.htm
https://stud.epsilon.slu.se/5634/8/torner_m_130605.pdf
https://veterinarypracticenews.com/too-much-vitamin-c-worsens-guinea-pig-arthritis/
http://www.guinealynx.info/antibiotic_advice.html

Kristina från Ekliden