Annonsen
Två små liv för hundra kronor.
Jag är hemma hos säljaren en tråkig tisdag vid tolv.
In i det längsta hoppades jag att det inte skulle vara så som det verkade. Hoppades på att de satt i var sin bur. Tänker: vem är så tanklös att de ska sälja dräktiga djur?
Så står jag där i dörren och tittar på Operation förökning. Kvinnan är med barn och har ett blöjbarn som klamrar sig fast kring ena benet, hunden är med barn och självklart är marsvinet också med barn. Dessutom har de ännu en marsvinshona som precis fått en kull. Jag  tittar på den som skött annonsering och kontakt med mig och frågar; ”hur länge har de suttit tillsammans?”

Annonsbilden på Peter & Pernilla

Snabbt som ögat kommer svaret;
”Sen igår. ”
Jag har ingen aning om varför han ljuger men jag vet direkt att han gör det. Det spelar ingen roll att han ljuger heller… jag kommer att märka hur länge de varit tillsammans…
Jag säger:
” Det finns galet mycket hemlösa marsvin, det behövs inte fler. Enda orsaken till att jag köper dessa är att för att honan ska slippa att få mer än en kull. Jag vet att de som köper på den här typen av annons gör det för att deras barn ska få uppleva att marsvin får barn. De som köper på sådan här annons glömmer dessutom så ofta att skydda honan från ännu en ny dräktighet. De som köper det här babypaketet vill dessutom ofta omplacera marsvinen innan ungen fyllt året. Vi har sådana omplaceringar hela tiden.

Pernillas vikt när hon flyttar hem till mig den 13 november.

Varför satte ni ihop dem? Ni ska ju ändå inte ha ungarna? Vad är vitsen?”
Tomma blickar. Inga svar.
Marsvins dräktighet är hyfsat farliga för dem. När honan väntar andra kullen på raken börjar ofta bristerna i hennes kropp bli märkbara. Skabb kanske bryter ut, ibland ringorm, hon blir benig, utsugen och smal. För hon är som en liten fabrik som överutnyttjas. Hon både producerar nya liv och försörjer dem som är födda. Hon är dessutom ung, och den egna kroppen växer fortfarande.
Varken annonsören eller den gravida personen svarar. Jag är inte arg, bara uppgiven, trött. Jag försöker få loss den andra honan också men de vill inte sälja henne. Allergin kanske inte är så väldigt besvärande…

Pernillas vikt idag, nu är det sju veckor sedan hon flyttade hit.

Marsvinshonornas dräktighet är verkligen ingen lek. Kroppsvikten ökar procentuellt sett farligt mycket och många honor dör i samband med dräktighet.
Marsvin är gulliga, det är klart de är. Men de är ju söta oavsett om de är noll, tre år eller sju år. Varför denna besatthet kring babydjur?
När Pernilla kom hem till mig fick hon bo i flocken. Peter kastrerades och nu sitter han och Pernilla tillsammans igen. Det rör sig i Pernillas mage och ungarna borde vara här närsomhelst. Så svaret skulle inte vara “sen igår” utan “ett par veckor…”

Pernilla som i annonsen beskrevs som ett år var troligen nånstans sju till nio månader. Peter som också sas vara ett år var troligen ca arton månader, inte en siffra rätt.

Peter