Det pratas mycket om att det är viktigt att ha en veterinärvårdsförsäkring för sina marsvin. Förra hösten, när det var dags att betala årspremien för försäkringarna, så satte jag mig och räknade på saken. Att det är viktigt tycker jag också, men är det till och med lönsamt?
Det finns två bolag som försäkrar marsvin: Sveland och Agria. Jag har sju marsvin. Fyra av dem är försäkrade i Sveland, och tre i Agria. För samtliga har jag valt en veterinärvårdsförsäkring på 10000 kr, och ingen ersättning för mediciner.
Villkoren och priserna skiljer sig inte mycket åt. Sveland har en fast självrisk på 700 kr per 90 dagars behandlingsperiod, och en rörlig självrisk på 25%. Årspremien är 360 kr per marsvin.
För ett av mina marsvin har jag en mängdrabatt på 10%, vilket ger en årspremie på 324 kr för just det marsvinet.
Agria har en fast självrisk på 700 kr per 125 dagars behandlingsperiod, och en rörlig självrisk på 25%. Årspremien är 460 kr per marsvin. Eftersom jag har tre marsvin försäkrade hos Agria får jag 10% mängdrabatt på allihop, vilket ger en årspremie på 414 kr per marsvin.
Total årskostnad för mina sju marsvinsförsäkringar blir alltså 2646 kr.
Agrias försäkring är något dyrare, men om man kopplar den till Agriakortet så får man 300 kr reduktion av den fasta självrisken om man behöver gå till veterinären.
Under perioden oktober 2016 till oktober 2017 besökte jag och tre av marsvinen veterinären totalt fem gånger. Samtliga de marsvinen var Sveland-försäkrade. Övriga fyra marsvin höll sig friska under den här perioden.

Kanel

Vi adopterade Kanel i maj 2016. Då var han fem och ett halvt år gammal. I augusti samma år tyckte vi att det lät konstigt när han andades, så vi tog honom till veterinären. Det blev ett akutbesök: kostnad 1025 kr (försäkringen ersatte 244 kr), och ett uppföljningsbesök hos specialist: kostnad 3081 kr (försäkringen ersatte 2230 kr). Diagnosen blev inkapslad
lunginflammation. Tyvärr klarade Kanel sig inte utan somnade in i oktober 2016, efter två månader på antibiotika.

Håkan

Vi adopterade Håkan i augusti 2014. Då var han tio månader gammal. Sommaren 2016 opererades han för en sprucken hudtumör, och då fick vi veta att sådana tumörer tyvärr ofta kommer tillbaka. När vi upptäckte en ny knöl i nacken så sökte vi givetvis veterinär för att få den kontrollerad. Kostnaden blev 825 kr (försäkringen ersatte 94 kr). Diagnosen blev en ny
hudtumör, som var tillräckligt liten för att inte behöva opereras bort. Vi skulle hålla koll och återkomma om den växte, vilket den inte gjorde.

Charlie

Vi adopterade Charlie som tremånaders parvel i oktober 2016, och han har sedan dess varit vår lilla olycksfågel. Ingen råkar ut för så mycket konstigt som Charlie. I maj 2017 sökte vi akutvård, eftersom han fått ett höstrå i ögat. Kostnaden blev 1025 kr (försäkringen ersatte 244 kr). Lyckligtvis så fanns det ingen skada på hornhinnan. I augusti var det dags för nytt akutbesök, då han lät konstigt när han andades. Kostnad 1264 kr (försäkringen ersatte 843 kr eftersom det var inom samma självriskperiod). Diagnosen blev begynnande luftvägsinfektion, och efter fem dagars Bactrimkur blev Charlie frisk igen.

Totalt under den här perioden har veterinärbesöken kostat 7220 kr. Själv har jag betalat 3144 kr, och Sveland har ersatt 4076 kr.
Om marsvinen varit oförsäkrade så skulle min totala kostnad blivit just veterinärbesöken, dvs 7220 kr. Nu när de är försäkrade så blev den totala kostnaden veterinärbesök minus försäkringsersättning plus försäkringskostnad, dvs 7220 kr – 4076 kr + 2646 kr = 5790 kr.

Slutsats: Det är lönsamt med försäkring om marsvinen blir sjuka.

Kristina från Ekliden