Jag hade flera roliga rubriker på detta inlägg. Snillen spekulerar, Dramaparadiset och Inbördeskrig i MarsvinsparadisetEragons Skånefilial gillade den nuvarande bäst och eftersom hon gett sig in i kriget och riskerat skottskador och krutstänk så får hon bestämma.

Själv orkar jag inte prata med de som vill föda upp djur. Jag stannar i Eragonsgruppen, och skjuter lite sniperskott från bloggflanken 🙂

Jag vet inte om Stina Karlsson finns. Hon finns inte bland våra aktiva eller som stödmedlem under det namnet. Kanske heter hon nåt helt annat och bara vill upplysa uppfödare om att de håller på med onödig uppfödning.

Stina Karlsson har hur som helst satt ner foten. Hon har tröttnat på att se blocket annonser med marsvinsungar och eftersom hon läser Marsvinsbloggen vet hon att det finns en baksida med gulliga marsvinsungar.

Precis som många andra gör nu för tiden så skickar hon en länk för att förklara sitt ställningstagande. Det är här det går snett. För när mottagaren tillika annonsör och uppfödare läser Stinas korta meddelande så förutsätter hon att Stina länkar till en organisation hon tillhör.

Jag tänker att uppfödaren/ annonsören kunde tagit diskussion med Stina Karlsson. Blocket kräver numera konto för att besvara annonser, vilket gör att det går att maila tillbaks.

Detta är en bild av svaret från Stina Karlsson som alltså skulle vara från oss. Jag bryr mig inte så mycket, Stina Karlsson får gärna sprida det jag skriver om. Men det är inte på mitt uppdrag 🙂

 

Uppfödaren blir kränkt och beklagar sig istället i Marsvinsparadiset, en grupp på Facebook med många medlemmar där de flesta gillar avel.

En teori är att Stina Karlsson bara är en random person som tröttnat på annonser med söta bebisdjur. Det finns andra teorier. Stina Karlsson kan vara uppfödare och gilla marsvinskrig. Som vill få fler att tycka illa om Eragons och späda på kriget mellan mig och SMF och deras hang arounds.

Hur som, det som händer sen är att 171 kommentarer skrivs i olika tillstånd av irritation, kränkthet och ilska. En del av informationslust, för att synas eller bara för att tjöta lite.

En av de mer intressanta sakerna är att vi på Eragons minsann inte ska lägga oss i vad uppfödare sysslar med, de får göra vad de vill med djurens liv. Men uppfödare och gruppmedlemmar i Marsvinsparadiset har MASSOR av åsikter om vad Eragons ska göra istället för att kritisera dem.

Jag är lättroad – jag vet 🙂

Varje streck är en ny kommentar med annan författare än den ovan. Alla namn, bilder och taggningar är borttagna. Jag har kollat flera gånger. Försökte korshänvisa en del men ni vet hur det blir i sådana trådar som många pratar, det är svårt att hålla isär men jag tror ni fattar på ett ungefär.

Jag rättar inte stav och syftningsfel utan allt sånt är de anonyma författarnas egna liksom åsikterna. Mycket nöje!

…..och Stina: keep up the good work 🙂

Levi och John är rädda som tusan och har en speciell historia. Den kommer så småningom i bloggen.

 

den 8 maj kl. 12:28

– Måste bara dela med mig av ett mejlsvar jag nyss fick.
Har en annons ute på blocket där jag säljer marsvinsungar och fick ett mejl av en från det här Eragons som alla talar så gott om. “Tycker du verkligen att det behövs flera marsvin? Räcker det inte med de marsvin som redan behöver ett hem” skrev hon.

Där sjönk dom i mina ögon.
Absolut finns det många marsvin men nu finns ju ungarna redan och jag kan ju inte ha ihjäl dom.

Finns alltid folk som ska ge så onödiga kommentarer.

 Ja precis! Om dom nu är nått räddningscenter kan dom ju lägga energi på annonser där marsvinen för illa.

– Eller motarbeta smådjursgrossister som Imazoo m.m dom flesta marsvin som är omplaceringar är ju ofta inköpta av okunniga människor och dom pga sin okunskap köpt via sin lokala djuraffär! Förbjud djurgrossister samt djur i butik så kommer annonserna på blocket minska drastiskt! Det är sällan dessa omplaceringar kommer ifrån seriösa uppfödare även om det tyvärr förekommer, fastän betydligt mer sällsynt. Men den stora boven är tyvärr grossistföretag/djuraffär. 🙁

– det gör dom. Känner till 5 st marsvin som dom räddat från vidriga förhållanden.

– det va ju bra det då. Då behöver dom ju inte komma med dryga mejl till oss som tar hand om våra djur.

– Jag har redan sagt att dessa mail är onödiga. Dumhet som en person gör, ska inte drabba alla de andra som hjälper marsvin. Jag känner väl till det fantastiska arbete som omplaceringar utför. I Stockholm har vi Marsvinshjälpen där G utför ett beundransvärt arbete. Mina marsvin kommer från hen.

– Vad är Eragons för nåt? Nån annan uppfödning?

-Omplasering för marsvin

– Dom är lite extrema för min smak men vill nog väl ….?

-Veganfascister ??

– Ja, på deras fb sida får man inte nämna nåt om avel, unge som sällskap till äldre hane, utställning osv. Lite trist, men det finns mkt erfarenhet i den gruppen, är därför med där. Men ibland har jag svarat på nåt och tänkt det var denna grupp och fått nån småsur kommentar.

-Ja jag fick inte ens gå med i deras grupp för jag sysslar med hundutställning.

-Det är oräkneliga som kastats ut ur den gruppen bara de antytt något som inte passar. Jag blev utslängd för att jag förspråkade avel. Vilket jag inte gjorde ens. Jag blrv utslängd för att jag är uppfödare och de troligen redan ångrat sig att jag blev insläppt. Nu gör det inte så mycket eftersom sidan var den tråkigaste jag besökt men bara det att det är så lågt i tak är rejält obehagligt.

– Eragons gör en fantastisk insats för att hjälpa och omplacera oönskade marsvin. De är emot marsvinsavel. De ger också råd och hjälper marsvinsägare.

Rut är ny och har lärt sig att gå ut på gräset.

-Bara för att man är emot avel behöver man ju inte dryga sig i en annons för att man tagit en kull. Bättre att dom hjälper marsvin som är vanvårdade istället, vilket mina inte är!

– Nä det kan väl vara lite onödigt?

– Dom borde lägga sin energi på att motarbeta grossister som massproducerar smådjur än att motarbeta seriösa uppfödare som kan sin sak! Avel är bra om det görs på rätt sätt och under kontrollerade former som ex. Medlemskap i SMF där uppfödare måste göra ett skriftligt prov och bli godkända innan dessa får registrera sig som uppfödare hos SMF!

– jo men det gör dom. Anmäler till Länsstyrelsen men tyvärr är Länstyrelsens inspektörer ganska tandlösa i sina inspektioner.

-Om dom är emot avel så kommer ju alla marsvin vara borta om några år?!

– Det är väl bra isf! Men dom behöver inte ge sig på uppfödare som föder upp pga sin kärlek för arten och som tar ansvar för de ungar som inte blir sålda etc etc

-Det kommer dom knappast att lyckas med! ?? Så det behöver vi nog inte oroa oss för!

-nej jag håller med att det är ingen bra metod.

-De vill att alla marsvin ska försvinna. De är emot sällskapsdjur/alla husdjur så det är deras plan.

– Nu börjar det bli tröttsamt. Vilka “De” . De som jag känner och stödjer Eragons har alla marsvin, många har omplaceringar. De/ jag älskar våra djur och gör det bästa för dem. Än en gång kolla fakta före du publicerar ett påstående. Det finns många som är både medlemmar på denna sida och i Eragons.

– Tack o lov så lär inte deras planer om husdjursförbud/avel slå igenom. Politikerna vägrar ju tom lyssna på oss som vill ha marsvin som husdjur men vill förbjuda grossister/Djur i butik. Bara där ligger vi ljusår ifrån vårat mål som i praktiken vore väldigt enkelt att lagstadga. Bara förbjud massproducerande smådjursgrossister och överlåta fortsatt avel och försäljning till kvalificerade och erfarna uppfödare som kan sin sak och är utbildade för det specifika djurslag dessa föder upp, precis så som för hundar och katter. Men det skiter ju regeringen i. DET är dåligt om något! men fanatiker som Eragons ligger ännu längre, om ens möjligt överhuvudtaget ifrån sitt mål att förbjuda människor ifrån att ha husdjur. Det är ialla fall något positivt. Dock kommer jag kämpa med näbbar och klor att iaf försvåra företag som Imazo att förse butiker med diverse fåglar/reptiler/Smådjur.

-Men att förbjuda husdjur är ett bra mål tycker du? Många människor. Särskilt dom som lider av social fobi, gamla ensamma personer,människor som av olika anledningar har svårt med mänskliga relationer, brukar kunna fungera betydligt bättre och få ett liv som gör att dom orkar med sin vardag, om dom får ha ett litet djur att få rå om. Och djuren lider inte, snarare tvärtom. Dessa människor brukar kunna knyta an till sina djur bättre än till människor och djuren i de flesta fall får bästa omvårdnad, Får veterinärvård. Vilket inte är förunnat vilda djur. Domesticerade djur under god omvårdnad lider inte av att vara husdjur för de vet inget annat. Fånga vilda djur och försöka tämja är dock något helt annat och inget man ens bör göra. Men många tamdjur knyter an till sin ägare/personliga slav och jag har då väldigt svårt att se hur dessa lider 😉 Snarare blir söndercurlade och bortskämda till tusen 🙂

-håller fullständigt med att det skulle vara förbjudet för zoo affärer att sälja djur. Bättre med uopfödare som tar ansvar. Däremot är jag helt emot avel för att ta fram olika skönhetsideal som gör att djuren inte lever ett bra liv tax fransk bulldog som knappt kan andas. Har varit med i Eragon i massor av år och aldrig sett nåt propaganda för husdjursförbud.

-men nu får du ge dig. Var har jag sagt att jag är för husdjursförbud? Inga personliga påhopp tack. Har haft marsvin sen 90-talet och skulle aldrig vilja vara utan dem.

-Förbjuda Zooaffärer håller jag med om till 100&. Uppfödare är bättre ja! Finns många raser som lider av rasrelaterade sjukdomar ja! Men sedan så finns det raser som är framtagna för bruksarbete, Arbetspresterande hundar m.m tex när det gäller schäfer så finns det två typer. Den s.k utställningsschäfern och bruksschäfern. Den förstnämnda har mycket problem! medans bruksschäfern är avlad efter prestationer och inte efter utställning. Sedan så kan man inte riktigt jämföra marsvinsavel med hundavel då marsvinsraser inte på långa vägar lider av samma typ av problem som vissa typer av hund/kattraser gör. Finns katt/hundraser som inte alls har några allvarliga hälsoproblem som en del katt/hundraser har.

– Missförstod dig då jag trodde du var en utav dom fanatikerna i Eragons som ville förbjuda avel helt. Ber om ursäkt om du tog illa vid dig.

– du måste förstå att Eragon likväl som denna sida har flera tusen följare. En del fundamentalister men de allra flesta är människor som uppskattar dessa fantastiska djur. Många tycker att omplaceringar är ett bra val ( jag tex) och andra föredrar välja ungar. De flesta , även i Eragon är med för att dela bilder på sina älsklingar och få råd, precis som på denna sida.

-Det där är över gränsen, helt klart ?

– Så länge inte man ser uppenbar vanvård i annonserna ska man ge fan om man inte är intresserad ?

– Idioter! ?

– Det var ju ett onödigt påhopp. Men jag håller med i sak. För många tar ungar utan större eftertanke. Sedan hamnar dessa ungar på blocket igen när de är lite äldre och ägarna tröttnat. Då får ofta eragons och liknande hem ta hand om dessa ungar…

– Ja jag håller med men hon vet ingenting om mig, bakgrunden eller mina tankar. Blir inte ungarna sålda så får dom ju stanna hos mig såklart! Inte så att jag köpt marsvinsungar och sen tröttnat.

– Majoriteten av överblivna grisar skulle jag gissa på att djuraffärer och grossister som största boven.. är ju ingen nyhet att imazo importerar ifrån Östeuropa där djurhållningen är under all kritik å djurskyddet i princip obefintligt! Plus att grishonor får gå dräktiga konstant tills de ej orkar mer å dör/avlivas på ett inhumant sätt ??

– Imazoo föder väl upp själva under skapligt dåliga förhållanden. En hel del inavel.

Inavel är dåligt. Om det inte är en uppfödare som gör det för då kallas det linjeavel och vips är det bra. OMG att de orkar. Jag trivs bättre här, där jag kan lukta på mina underbara marsvinsblommor.

-Precis!

– Dom har många marsvin på sitt samvete ?

– Inte bara marsvin utan även kaniner och hamstrar?

-Precis! Djurmagazinet i min stad beställer ifrån imazo å de djuren är då inte i något fint skick! Såg en gång en marsvinsunge i en bur som skulle fått plats i handflatan på mig ??

– En hamster hade blivit svårt biten av en annan guldhamster sa självklart till personalen å dom sa ja den här ser inte så kry ut blundade å var slö i personalens hand å hade ett jack i huvudet 🙁

-Folk ska få hålla på med vad de vill. Sålänge man är villig att ta konsekvenserna.. som i ditt fall att behålla hela kullen om man inte får någon såld/ta tillbaka marsvin som inte kan bo kvar hos nya ägaren av olika anledningar. Antar att de vill väl när de skriver så (även fast det var lite onödigt hårt?). Det blir en motreaktion från oss andra när de håller på sådär. Man vinner ingenting av att slänga skuld på folk.

– Ja precis! Ungarna kommer ju få bo kvar om dom inte blir sålda och jag får skaffa en kompis till bebiskillen. Det enda hon vann va att göra dålig reklam/rykte för sig själv.

– Jag håller väl också med dem i sakfråga men inte sitter jag och skickar mejl till blocketannonsörer och ifrågasätter? Sjukt onödigt.

– Sätt press på att förbjuda företag som imazoo vars jobb är att förse majoritetens djuraffärer med marsvin som fötts upp/importerats under grymma förhållanden än att kasta skit på seriösa uppfödare vars agenda är totala motsatsen till grossister som imazo! Uppfödare föder upp som hobby inte för att göra vinst på sin avel något grossistföretaget gör! Snarare så går seriösa SMF uppfödare back än vinst.

-Absolut är det prio 1 att få bort djur från djurgrossister och djurbutiker. Det skulle även höja marsvinens status.

-med tanke på hur dagens politiker agerar så ligger nog målet långt ifrån att kunna uppfyllas ?

-Tyvärr

– Eragons gör stor nytta för att ta hand om “oönskade” marsvin och omplacera. Men dom har lite väl extrema åsikter när dom fördömer ALL uppfödning av marsvin. Visst finns det en hel del som inte är bra och folk som inte alltid tänker sig för innan dom skaffar kullar. Men på det stora hela tror jag nog att de flesta av oss som föder upp i både mindre och lite större skala är ansvarsfulla. Med ett sånt extremt förhållningssätt borde vi ju i så fall inte skaffa barn heller. Världen är ju redan full av barn som far illa.

– Börja leta folk på fb som har biologiska barn och skriv meddelanden till dem om att de inte borde ha adopterat istället ?

-Kan vi låta bli att starta fler krig mellan eragons och denna grupp? Den här diskussionen har varit uppe antalet gånger och det spårar alltid ur… Vi är alla marsvinsälskare, låt oss enas under den flaggan. Sen att vi tycker olika i vissa sakfrågor får man ta, alla kan inte tycka lika. Peace✌and love❤

– Håller med till viss del… Man blir ju dock förbannad när någon hoppar på en person utan att ens veta bakgrunden. Så onödigt!

– Håller med. Inga nya krig och påhopp. Hoppas att vi kan hålla god ton det finns mycket elände på nätet.

– Fick samma mail för en stund sedan. Fick ett till för ett tag sen. Sjukt onödigt.

– Hur har man tid till det ?

– Ja man undrar då det

– Haha jag hade fått samma mail jag med ?

– Jag förstår vad hon menar… Men i ärligthetens namn skall hon ge fan i vad du gör så länge som dina grisar är välskötta och mår bra. En del har hjärtat på rätt ställe men hjärnan i röven. Lycka till med försäljningen av dina små nassar <3

– Tråkigt ? Jag är ingen uppfödare & har endast haft mina grisar i ca 1,5 år, 2 omplaceringar & en från en uppfödare, men har stor erfarenhet av andra djur. Jag tycker att det verkar lite för enkelt att hoppa på uppfödare såhär när det, enligt mig, är ensjälvklarhet att man som köpare tänka efter mer noggrant INNAN man tar sig an ett djur. Vad behöver djuret, hur länge lever djuret, vill & kan jag erbjuda detta djuret ett livslångt & lyckligt hem? Är det ett djur man köper för någon annans skull & vad har man själv för ansvar när man beslutar att ge bort en levande varelse till någon annan, utifall denne inte vill/kan/kommer erbjuda djuret ett bra liv? Sen är ju efterfrågan av djurslaget något man som uppfödare bör ha i åtanke också, såklart ?

-Personen kände väl sig väääldigt duktig och präktig då hen mailade. Ge hen en kaka ??

– Hahaha

-Att oombedd sitta och skriva till alla som föder upp och säljer på tex Blocket och som inte har misskötta djur är lika knäppt som att oombedd pracka på någon veganpropaganda, politiska åsikter, religion etc. Det är en sak att skriva om man ser uppenbart skadliga saker för djuren, misskötta djur eller liknande men att skriva för att man inte gillar avel är bara knäppt.

– Eragons gillar inte avel eftersom det resulterar i en massa hemlösa marsvin längre ner i ledet. Inget knäppt med det över huvud taget.

– jo att kontakta uppfödare som säljer välskötta djur på ett kontrollerat sätt etc och predika sin åsikt om avel är det. Man kan tycka saker men man behöver inte pracka på andra oombedd.

-Det var länge

– Kanske någon som är rädd för konkurans

-Nej, Eragons är kort och gott emot avel…

– aha folk ska inte få ha sällskapsdjur? Sådana veganer?

– Nej, bara avelsförbud ? ..då det redan finns så många hemlösa marsvin.

-Undrar om de skaffar biologiska barn eller adopterar? ?

– aha ok

– ja typ ???

Eragons konkurrerar inte med uppfödare? De räddar djurs liv, och pratar varken marknad/försäljning eller med ekonomiska begrepp när de diskuterar levande varelser.

-Ursäkta här men – “sådana veganer”, “veganpropaganda” etc – är så onödigt. Det har inte med saken att göra, förutom att veganer vill alla djur väl och vill att vi ska sluta utnyttja djur för våra egna ändamål.

-skrev du ovanstående på fel ställe eller har någon raderat en kommentar? ?

– Ingetdera. Det var till Ö samt något längre upp 🙂

-Ah, nu ser jag ’sådana veganer’. Tack! (Frågade i egenskap av admin, försöker hålla koll, haha)

– Och någon som skrev veganfascister innan

– jag skrev veganpropaganda – den brukar komma lika oombedd i alla tänkbara och inte tänkbara sammanhang, samma sak med tex SD-propaganda, kommer också helt random. Om man vill föra fram ett budskap, gör det när du ser att någon är det minsta intresserad, annars får det motsatt effekt ?

-Hittade fascistkommentaren, men ser inget fel med den. Hade lika gärna kunnat stå rasister, kommunister eller moderater. Annan admin kanske inte håller med/Admin

-Nej Eragons har för väldigt länge sen gått över gränsen tyvätrr. Det finns ingen logoik i deras tänk och de gör mig ofta gråtfärdig av deras fördömande av uppfödare och utställare. Ofta har de väldigt lite kunskap om de ting de kritiserar så det blir lätt löjeväckande men folk verkar lita på dom och sväljer allt ändå. oerhört tråkigt eftersom det verkligenbehövs bra omplaceringshem. Men jag skulle aldrig någonsin rekomendera någon att skaffa marsvin från Eragons trots att jag också uppskattar att de tar rätt på marsvin som råkat illa ut.

– Vad är Eragons för något?

-Lyckliga du som inte vet.

– onödig kommentar.

– En omplaceringsgrupp i Göteborg, Sveriges största! De gör ett fantastiskt arbete ?

– ok, tack för att du förklarade

Maria Magdalena. Har obesläktade föräldrar.

-Tvivlar på att det var Eragons intention att du skulle ha ihjäl ungarna. Däremot kan det aldrig vara fel att informera uppfödare om den aldrig sinande ström av hemlösa marsvin som vi omplacerare dagligen får deala med. Från grossister, barnfamiljer, uppfödare – det spelar ingen roll. Kanske tänker någon efter en extra gång innan dom tar nästa kull?

Faktum är att det finns fler marsvin än det finns hem, och att man fortsätter pumpa ut bebisar för att avla fram särskilda drag och dylikt är inte hållbart. Eragons har hjälpt SÅ många utsatta djur. Dom är bäst ❤️

– Ja ja. Du får väl se.

-Vi kan ju bara alla gå in och titta på sidan marsvin omplaceras och räkna lite. Hur många säljes anonser finns det? Hur många sökes annonser finns det? Räkna och jämför. Sen kan ni kanske fundera på om det finns ett stort överskott på marsvin. Eller så kan ni fråga en uppfödare som i princip aldrig behöver annonsera hur många som hör av sig varje vecka och vill köpa marsvin?

– Vi behöver inte fundera, vi ser och lever med det. Vi har svårt att ens hinna med. Det är tröttsamt att höra dig rättfärdiga det du gör.

-Jag upplever att det är ett betydligt större överflöd på kaniner och katter tex

-Har du räknat då? Jag fär ett iotal förfrågningar i veckan på marsvin. Har absolut inga problem att hitta hem till varken ungar eller äldre omplaceringar. Bra hemjag kan välja.

– Ja så är det absolut där finns stora problem när det gäller marsvin är det verkligen inte så. Faktiskt.

– Lägg bara av! Vad är det med dig egentligen? Är din sanning mer värd än min?

-Vet du hur många marsvin som säljs av uppfödare som aldrig annonseras ut? Som aldrig behöver omplaceras i sina liv?

– ”Rättfärdiga det hen gör”. Christ my lord, kliv ner från korset.
Detta höga tonläge gagnar ingen. Att jag tog en planerad kull ungar jämfördes med att vara hitler, ungefär. Folk tvingades välja sida och ta avstånd.
Man kan tro att jag gjort nåt riktigt jävligt kriminellt så som det lät.
Det är inte riktigt så man sprider sitt budskap.

– problemet med din sanning är att den bara gäller för dig. Jag är med i omplaceringsverksamheter som jobbar på ett landstäckande plan. Det spelar ingen roll hur många uppfödardjur som säljs, när ni inte bryr er var dom hamnar eller säljs vidare. Vi uppmuntrar alltid folk som har djur med stamtavla att kontakta uppfödaren om de inte kan ha kvar dom. Och ni säger ALDRIG ja.

-Okej jag orkade inte räkna så långt bara så långt bak som 26 april. För er som inte orkar räkna alls 😉 är det 25 säljes annonser och 12 sökesannonser. Lite surt för mig som ville bevisa att det gick ungefär jämt upp vilket det gjort tidigare då jag räknat. 😀 Men det jag ville säja med detta är att det finns ett behov av marsvin det finna folk som söker marsvin som vill skaffa marsvin. Många vill ha marsvin. Självklart finns det även marsvin som söker hem både ungar och de som behöver ett nytt hem. Så är det alltid. Saker kan hända i människors liv de kan bli allergiska eller livet kan hastigt förändras. Att marsvin behöver omplaceras ibland är tyvärr något man inte kommer ifrån. Så är det med alla djur.

– i den här gruppen är avel inget som är förbjudet. Alla är välkomna, både uppfödare och de som enbart vill ha omplacering. Tona ner hur du uttrycker dig. /admin

– tvivlar på att någon jämförde dig med hitler, helt orimligt isåfall. Tråkigt att du inte gillar mitt tonläge, men vi kan verkligen inte nå fram vad vi än gör om ni inte gillar informationen. Därför lägger vi bara ut den som den är och håller tummarna.

– Jaha ja. Jag avlägsnar mig!

– jag kan skicka skärmdumpar på mailen ?. Jo, det var den jämförelsen typ

– Får du gärna göra! ?? tack

-det var ett skämt. Jag har dock omfattande mailkonversation från när den här gruppen bildades. Den är inte trevlig

-Ja det var ju en intressant iaktagelse. De flesta tillbaka sina avsålda djur om de behöver omplaceras eller hjälper till att hitta ett nytt hem. För mig och de flesta andra uppfödare är det självklart. Jag fattar inte vad du har frågat för uppfödare då? Hittar jag marsvin på säljsidor eller på andra ställen på nätet som kommer från mig tar jag kontakt. Jag VILL ha kontakt med mina bebisar. Det är mitt ansvar alla jag fött upp. Min syn på detta delar jag med alla uppfödare jag umgås med i alla fall så vilka du pratat med vet jag inte.

-Man får ju tycka precis vad man vill, men man behöver ju inte trycka upp sina åsikter i ansiktet på folk om personen inte bett om det… Det är onödigt. Sedan spelar det ingen roll om det är Eragons eller tant Berit, om det handlar om avel eller religion. Just don’t do it ?

– Jag håller med. Varför föda upp fler när det redan finns många som behöver hjälp? Tror personen ville att du skulle tänka till innan du avlar igen.

-fast det är ju försent redan, så ingen vits alls att skriva och gnälla i annonser

-I den här gruppen är den åsikten något man kan hålla för sig själv. Gruppen är för alla, uppfödare och andra. Tänk på hur du uttrycker dig /admin

-ja, gjort är ju gjort, men till nästa gång kanske man funderat igenom det. Jag har fött upp t ex vattensköldpaddor som jag nu i efterhand förstod var väldigt onödigt med tanke på hur många som behöver omplaceras.
Problemet finns ju med katter också t ex.

-om ni inte vill ha den här typen av diskussioner så borde ni kanske inte tillåta den här typen av inlägg heller. Förstår inte hur det hänger ihop att man får kritisera en grupp, men inte kritisera kritiken?

– För att hon fick ett otrevligt mail av någon veganfascist som spydde galla över det hon gjorde utan att veta bakgrund osv… O tror jag tar ansvar och behåller de ungar hon ej får sålt! Uppfödare som föder upp och tar sitt ansvar är bara så jävla lågt att klanka ner på! Oftast de marsvin som söker hem på blocket kommer OFTAST(Observera att jag skrev oftast) ifrån djuraffär som i sin tur får marsvinsungarna från massproducerande grossister, vill du göra något bra för dessa marsvin ägna dig/er åt att propagera mot att sälja djur i butik på så sätt kommer blocketannonserna minska drastiskt… det är i regel marsvin med tvivelaktig bakgrund som är omplacering och väldigt sällsynt marsvin med stamtavla och regbevis i SMF! Å jag väljer marsvin ifrån uppfödare för då vet jag vad jag får dvs marsvin avlade efter bästa förutsättningar, mindre risk för bettfel,inavel m.m som kan komma med marsvin utan stamtavla

– Och djuret får en bättre prognos till att få leva ett par år längre, jämfört med den stora risk att djuret faktiskt dör i förtid ifall den har en bakgrund hos en djurgrossist.. om det är uppfött av en kunnig person som vet vad hon/han gör och har insyn i marsvinets släktträd.

– Fattar inte vad veganism har med detta att göra.

-Denna typ av uttalande är tyvärr starkt förknippat med veganism och djurrättsaktivism. :/

-Jag är vegan. Har deltagit i aktivism. Plz sluta jämföra oss normala människor med extrema människor. Det finns extrema carnivorer också precis som med alla andra typer av folk.

-NI är extremister… Det ni förespråkar är ju helt galet och inte enligt naturens lagar heller… Tyvärr men jag har väldigt svårt för denna typ av människor.

– Ni agerar efter känslor och inte efter logik… just saying. Sorry för hårda ord men är smått irriterad just nu..

– Nu stänger vi denna diskussionen / admin

– Ja precis, hade jag INTE kunnat ha kvar eventuella ungar som ej blir sålda hade jag aldrig parat honan.

Och som du skriver, oftast är blocketdjur till salu för folk tröttnat men även sett uppfödare som lägger ut där. Och bara för att jag lägger ut dom på Blocket betyder det inte att jag säljer till vem som helst.

-Jag tycker att kastrering av marsvinshanar bara för att de ska kunna gå med massa honor är ett helt sinnessjukt påfund som utsätter marsvinet för ett helt onödigt lidande och risk att dö eller få följdproblem som bölder osv. Men jag sitter inte och aktivt letar upp folk som kastrerar sina hanar för att pracka på dom min åsikt som om den är någon allmän sanning för hela världen, eftersom var och en har rätten att själva bestämma över sina marsvin så länge man följer svensk lag. De flesta vuxna människor fungerar så. Sen finns de dem som tror att deras övertygelse är den enda rätta och fördömer alla som tänker annorlunda. Extremister kallas dom. Att försöka diskutera med en extremist är som att spruta tändvätska i en brasa och förvänta sig att brasan ska slockna. Gör inte det. Ta hand om era marsvin, vill ni föda upp så se till att bli en ansvarsfull uppfödare som låter kunskap och tålamod gå före impulsivitet och ta ansvar för era framtida ungar. Och gällande email. Blockera och gå vidare. Spruta inte tändvätska.

-Bästa inlägget ever.

-Intressant att få reda på vem som skrev mailet faktiskt. Är det en Eragonperson som skrivit det som privatperson eller är det en som skrivit det som representant för Eragons?

– Ja Eragons står det där under så jag tolkar det som organisationen står bakom. Extra upprörande och omdömeslöst.

-jag tog bort kommentaren med namnet. Vi outar ingen här/Admin

-Oj, ja absolut! Ber om ursäkt, tänkte inte ens på att det var att hänga ut ?

– Förlåt tänkte inte heller på det.

-Ingen fara! Snabbt fixat ?

En administratör har stängt av kommentarsfunktionen för det här inlägget.

Precis som mig börjar Blondie bli gammal. Hennes liv går snabbare än mitt så jag kommer troligen att få sakna henne.
Eragons är en omplacering. Det finns fler i Sverige men de flesta har sån otur när de tänker att de avlar samtidigt. Uppfödare, bara de aktiva och godkända av Svenska Marsvinsföreningen (SMF) 80. Sen finns det 512 som har ett uppfödarprefix, det vill säga de har tidigare varit aktiva, och kanske kommer att vara det igen. Lägg sedan till alla grossister, zooaffärer och glada amatörer.