Du har adopterat marsvin, och du har fått många råd när du hämtade.

Du kanske är ny med marsvin men du kan också ha haft marsvin tidigare, när du var liten eller alldeles nyss. Det spelar egentligen ingen större roll. För budskapet i denna text är något som vi alltid ska vara medvetna om och aldrig ska glömma bort. Har ingen sagt det förut så är detta en av de saker du verkligen ska ta till dig.

Lava i augusti 2018, så himla liten bara 65 gram och fyra dagar.

Underbara Lava idag. Hon är av de grisar som haft god nytta av extrahjälp för att gå upp i vikt.

Du ska väga ditt marsvin och du ska skriva upp.
I början, de första två veckorna ska du väga varannan dag. 

Du utgår ifrån den första vikten och den ska antingen öka, om marsvinet inte är fullvuxet eller underviktigt. Eller så ska vikten återgå eftersom en flytt ofta tar ner vikten under de första veckorna.

När du har fått kontroll på vikten så väger du en till två gånger per månad beroende på om de är växande (oftare) eller vuxna. Du ska välja en tid och rutin som ger så säkert resultat som möjligt och “lära” dig ditt marsvin. Du ska lära dig vilket spann på vikt marsvinet har. Du ska lära dig vad ditt marsvin väger vid exempelvis klockan åtta på kvällen efter att du fodrat med grönsaker. Eller innan du gett något på morgonen. När på dygnet du gör är inte viktigt, det viktiga är att du har en likadan rutin så ofta det går.

Lära dig ditt marsvin är att veta ungefär vilket viktspann som marsvinet rör sig i.

Recept, kligröt. Ett av de redskap som jag har för att ge en förstärkning för  svagare djur. Det betyder inte att du ska använda detta flera gånger per dag, utan som mest en gång per vecka. Mängderna här är för de jag har hemma just nu, 25 marsvin,  proportioner du ser här. När du ska göra kanske du mäter upp i teskedar eller möjligtvis matskedar. 9 dl kruskakli, 6 dl vatten, 2 dl vetegroddar, 1 dl critical care. Vispa och rör ihop, låt stå tio minuter och servera. Kligröt kan varieras med exempelvis någon växtdryck istället för vatten och lite riven morot.

Marsvinet försöker alltid in i det längsta att hålla stilen inför sin flock, inför oss, inför alla. Bytesdjur gör så, det är ett nedärvt beteende. De vill tillhöra flocken eftersom det är skyddet de har mot alla rovdjur som vill äta dem. En stark flock som identifierar ett svagt djur stöter ofta ut det svaga djuret.

Viktminskning är den första signal vi får att marsvinet inte mår bra. Då kan vi fortfarande göra något. Detta är orsaken till att vi väger. Väntar vi på att marsvinet ska visa det på annat sätt är det oftast för sent.

På Eragons säljer vi en bra våg för att väga marsvin i. Det är en digital hushållsvåg med en oval transparent vågskål som är inhandlad på Harald Nyborg. Du köper den hos oss till självkostnadspris för en hundralapp.

Som en slags handledning, tips skriver jag hur mina marsvin fodras.

En gång per vecka gör jag rent. De är omkring femton marsvin i flocken, de lever på golvet i ett litet rum. Mina har våtrumsmatta och vanligt spån i botten. När allt är rent och fint brukar jag ta en Ikeakasse med  Karebyhö  och sprida och byggas kojor med. Sedan brukar jag sprida ett par skopor med kornkross här och där i spånet. Är jag riktigt generös vilket jag oftast är, så blir det även lite stimulansgodis eller lördagsgodis i höet. Stimulans och lördagsgodis är lite stråiga och fibriga foder som egentligen är för häst.

Kligröt lägger jag på papperstallrikar, allt annat får de leta och jobba efter.

Morgon C-vitaminmarinerad gurka lite hö och rent vatten. Jag använder vanlig brustablett till människor och ny varje dag. Jag tar den koncentrerad, typ ett glas vatten och två brustabletter. Gurkan skärs i bitar och får bada i C-vitamin brus i tio minuter

Lunch: om jag är hemma och ger extra: kligröt eller nåt annat, det kan vara lite kornkross eller några små bitar knäckebröd. Jag lägger kligröt på papperstallrikar, allt annat strör jag i spån och hö. Den varmare och grönare årstiden kan det vara allt ifrån äpple och sälggrenar, gräs eller ogräs. Detta är för att marsvin älskar att äta och jag älskar marsvin.

Dessutom har marsvin i fångenskap alldeles för tråkigt så detta är sådant som gör att det händer något. Det händer att jag ger pellets men det är sällan. Då sprider jag det i hö och spån enligt samma princip som andra torra foder.

Middag: Paprika ungefär en 1/8 till 1/4 del per marsvin och som efterrätt kan det bli en aning blekselleri eller nåt annat. spetskål, morot , äpple eller så.

Kväll: Hö, lite nytt eller så rör jag runt i det som redan är utlagt beroende på det höets status.

Våg. Du köper den hos oss till självkostnadspris för en hundralapp.

Finaste Rasmus i vågen, jag gillar denna vågen eftersom den är oval precis som formad lagom för ett marsvin. Rasmus är en av stjärngossarna som bjöds ut som ormmat i december.

När du får hem marsvin ska du lära känna dem och vägandet är en av redskapen för det. Skötsel är en annan av sakerna du ska göra, klippa klor, kanske päls och även att göra rent öron. Titta så tänderna ser bra ut med jämn tuggyta, kortare tänder upptill, längre tänder nertill. Marsvinen ska vara torra i rumpan och de ska vara rena och lukta gott. Gott i sammanhanget är doft av hö och rent men inte parfym. Du ska smörja de små fina fötterna och du känna så att inga knölar som inte ska vara där finns på kroppen.

Får du inte styr på vikterna? Då tar du med dig djuren och hälsar på oss en lördag. Då är det viktigt att du har dina noterade vikter med dig.