Min flock har flyttat in. De har varit i stugan utan att gå ut ens en minut i flera dagar och även om det är gott att se dem de minuter det är fint och torrt ute så blir de stunderna allt kortare och färre. Jag får väga det mot hur ledsamt det är att gå ner dit med mat och annat i mörker, väta och kyla. Det är varmt och gott i stugan med lufttorkare, golvvärme men det är ju inte lika inbjudande att gå dit ner. Det mörknar fort och så blött som det  ökar leran för varje dag.

HavAnna, Vivvi och Laila.

Jag längtar efter dem här inne och ÄNTLIGEN har mängden marsvin här minskat. Just nu finns det mest barn som ska växa till sig med sina mammor och många är tingade.

Så igår var det storbad. Många undrar; måste en klippa eller raka marsvin? måste en bada dem?

Maria Magdalena undrar om detta är nödvändigt.

Så klart måste en inte men mitt mål är att mina marsvin ska leva så naturligt det går. Jag har absolut ingen lust att lägga timmar på pälsvård varje dag eller vecka. Lika lite som jag tillåter vild förökning tillåter jag fri pälsväxt. Snabbast, enklast och mest smärtfritt är att raka av pälsen på de med växande päls. Sommartid brukar det bli hela kroppen och på vintern mer runt rumpa och kön.  Då kan de springa i flera veckor utan nån annan störning än att jag klipper deras klor och byter i deras bo då och då.

Nu har vi fixat högrottor, Penny är den vita skönheten.

Jag rakar ner Lorna, Lykke-Li och Zindra. Alla tre har växande päls och jag tänker att det är skönt för dem. Sen finns det en annan sak som jag älskar med att raka de långhåriga: jag hittar eventuella avvikelser, knölar, hudirritationer, eller annat. Samma med badet, jag hittar det som eventuellt stör huden. Näst efter vägning är det mitt bästa redskap för att se om de mår bra.

Diana och Tjorven är emot bad. De säger NEJ

Sen det rent uppenbara för min flock som allt som oftast får träffa andra marsvin. När jag badar så tänker jag att jag nollställer, särskilt svampsporer har svårare att få fäste om päls och hud är ren.

Probschampo gör rent och tvättar bort diverse svampsporer och hjälper huden att bli ren på ett bra sätt.

Malaseb har blivit svårare att få tag i men annars är det nog det bästa schampot i förbyggande syfte.

Mariana, Lloyd & Laila

Här badas det vår och höst vare sig det behövs eller inte 🙂

Nu är alla här inne, det känns bra.