Fjonkan är i flocken sedan i lördags eftermiddag. Första dagen var det mest en massa utfall, klapprande tänder och allmänt dåligt humör.

Igår visade hon mest det som jag tror är grundproblemet med den här typen av honor: rädsla. Hon visar det genom att inte visa sig, det vill säga hon barrikerar sig i nåt av gömslena och kommer helst inte ut. Serveras det något gott och för henne intressant så kommer huvudet utstickande ur huset som en orm. Hon går inte själv att hämtar där maten serveras ( nära mig) utan hon stjäl från första bästa som sitter i hennes väg som redan hämtat sin bit. Snabb som en vessla tillbaks in i gömslet igen. I min flock är de tålmodiga med den här typen av beteende så hon kommer undan med det. Den bestulna hämtar en ny bit och sätter sig och äter. Fjonkan stjäl och så vidare.

Jag brukar inte göra det svårare än så till en början, men eftersom jag vill att processen ska gå framåt så lyfter jag alla husen idag och serverar gurka i en hög nära mig.

Fjonkan hämtar fortfarande inte själv men nu kan hon inte gömma sig, det finns inget gömsle. Då väljer hon att stjäla en bit och sätta sig längst bort från mig och med delar av flocken som skydd mot mig. Jag vill att det är så hon ska uppleva det.

Fjonkan. Innan hon vet ordet av kommer hon att vara flock med tre till och på väg hem.

Fjonkan. Innan hon vet ordet av kommer hon att vara flock med tre till och på väg hem.

Flocken är skyddet eftersom jag tror att det är så ett flockdjur ska uppleva det. När hon nekar att göra flock och bara är aggressiv så tror jag att hon upplevt det som att hon fått ta ansvar som hon egentligen inte orkar med, att det blivit för mycket för henne.

Jag VET inte, jag tror. Exakt vad som rör sig i hennes huvud vet bara hon. Men det funkar, efter att gurkan är slut går hon liksom de andra runt och letar efter en kvarglömd bit…

Hon har glömt att flocken är hennes värsta fiender och verkar avslappnad. Det blir lite snurr när de får tillbaks alla gömslen men Fjonkan tar en god stund på sig innan hon går in i ett gömsle…