Dagen har kommit. Den 17 december 2018 när du tröttnat på dina marsvin och sätter dem i en papplåda med en massa morötter och tar buss 91 i Göteborg.

När du kliver av bussen tar du inte med dig lådan utan låter den står kvar. Tur på tur kör buss 91 mellan Västra Frölunda och Järntorget. Till slut uppmärksammar en resenär chauffören på att lådan står där och…den verkar inte tillhöra någon. Personalen låter dem stå ännu ett par turer medan de ringer runt och undersöker vem som kan ta emot marsvinen. Blå Stjärnan tar emot dem och undersöker dem. De konstaterar att det är två friska marsvin av honkön, möjligen lite överviktiga.

Astrid.

Aska och Astrid är två unga och rädda honmarsvin. De är i grå agoutifärg och troligen jämngamla vilket i sin tur innebär att de troligen är hel eller halvsyskon. Pälskvaliteten är lite olika, Astrid har vanlig slät päls och Aska är så kallad sträv päls, nån slags teddyvariant.

Aska och Astrid är lika försvarslösa som väldigt små barn. De är bytesdjur vilket innebär att bussresan är skrämmande för dem, då de inte brukar vara ute och åka buss.

Astrid & Aska

Men det är ingenting som besvärar den som släpper av dem på bussen.

Jag tror att Astrid och Aska är döttrar till Agda och det är orsaken till att de fått A-namn. Jag ger dem samma födelsedag; 2017-06-16.

Dåliga uppfödare lämnar till dåliga zooaffärer som säljer till människor som gått på att zooaffärer på något sätt ska vara experterna. Eller så bryr de sig inte och vilket det är spelar egentligen ingen roll. För hanteringen blir okunnig och i Astrid och Askas fall dessutom utan empati.

Astrid.

Jag tycker att du ska låta bli att skaffa djur när din standard för när du tröttnar är så här låg.

Det är inte världsbäst att sätta in en annons på facebook eller blocket men det är bättre än att släppa av marsvinen på bussen.

Nu har båda flickorna redan fått nya hem. De ska inte flytta tillsammans, utan i var sin tre-konstellation med en kastrerad kille och ytterligare en hona. De hade 200 grams skillnad mellan sig vilket tyder på dålig stämning emellan Astrid och Aska.

Till er som på olika sätt följer och stöttar vårt arbete för att ge marsvin högre standard och bättre liv.

Gott nytt år!