OMPLACERA SJÄLV

ERAGONS OMPLACERINGSGUIDE

Eragons tar emot och omplacerar så många marsvin vi mäktar med. Vi tar alltid in de marsvin som adopterats från Eragons, men vi är en grupp människor som driver omplaceringen på vår fritid. Vi gör det alltså så gott vi orkar och hinner och ingen betalar månadslön för det vi gör.

Omplaceringen bygger på många års erfarenhet i sällskap med många underbara marsvin. För att hjälpa de marsvin vi inte hinner ta in så kommer här en checklista med saker att tänka på om du själv måste omplacera.

CHECKLISTA

 • Välj annonsforum
  Vi rekommenderar blocket. Det kan fungera i olika grupper på Facebook och ibland kan det till och med fungera på din egen sida på Facebook eller direkt på Instagram men…det är bättre att satsa på det som är effektivt.
 • Var tydlig med att du inte är kravlös
  Det finns en bra och ansvarsfull person därute som kommer att ta väl hand om de marsvin du måste omplacera om du bara gör rätt. Längre ner finns ett exempel på hur din annons skulle kunna se ut.
 • Skriv fakta
  Det är bra med lull-lull men fakta är det bästa. Fakta är kön, ålder, eventuella sjukdomar och hårlag. Har marsvinen växande päls så ska det framgå att detta kräver klippning en gång per månad i rumpan. Det ska framgå att klor behöver klippas minst en gång per månad. På killar ska könet kollas lika ofta, det är viktigt. Bor du i Göteborgstrakten så hänvisar du med fördel till Eragons gratis skötselservice på lördagar. I annonsen kan du även lägga en länk till vår webbsida för att de som bor långt från Göteborg kan få bra information om marsvin och även hitta till vårt Facebook-community och vår Facebookgrupp. Skicka också med fördel med vårt infohäfte när du lämnar över marsvinen.
 • Ta en fin bild
  Utseendet är inte det viktigaste men om vi får något att titta på så kan längtan starta.
 • Skriv djurvårdskontrakt
  Eragons har ett kontrakt som du kan ladda ner. Ibland kan en tro att det inte behövs, känslan är så bra i ögonblicket, precis som när en gifter sig eller blir sambo. Gör det ändå.
 • Kräv att de nya tar över er försäkring
  Detta är det bästa sättet att skydda dina marsvin. Dels slipper de som övertar marsvinen karens på tre veckor och du kan vara säker på att de faktiskt försäkrar marsvinen och inte bara går med på det i kontraktet. Har NI ingen försäkring så tecknar ni en NU och betalar första året för att ge de marsvin ni inte kan behålla hela deras liv en fin trygghet i flytten.
 • Gör klart från start att ni vill hälsa på
  Även om ni varken vill eller tänker göra det. Dels kan ni ändra er men det ger marsvinen en trygghet till.
 • Ta betalt
  Ett populärt sätt i djurannonser är att skriva det viktigaste är inte priset utan det viktigaste är hemmet. Nja…det viktigaste är att de nya är beredda att ge ett pris. Vill ni inte själva ha pengarna finns det alltid andra marsvin som behöver; be dem swisha Eragons 123-555 75 25. Lagom pris tycker Eragons är 200:- per individ.
 • Sälj eller omplacera marsvin, inte tillbehör
  Förväxla inte det bästa hemmet med dem som vill köpa era saker. Frikoppla omplaceringen av marsvinen så välj inte de nya efter om de vill köpa er gamla bur. Den kan ni rengöra med ättika och sälja när djuren flyttat.

Ladda ner Eragons djurvårdskontrakt

Ladda ner Eragons infohäfte

EXEMPELANNONS

Underbara Marsvin // Unga Marsvin / Medelålders marsvin / Trygga marsvin / Älskade marsvin

Pratiga och goa marsvin som vill ha en ny familj. Två hanar, Tusse på två år och Ludde på tre år. Marsvinen har bott [antal månader/år] hos oss. Vi skaffade dem via [namn på säljsajt/uppfödare/zooaffär/omplacering].

Marsvin behöver en del skötsel. Minst en gång per månad klipper du klor på båda, och Luddes päls som är växande, du gör rent öron med en våtservett och tittar så att tänderna och munnen ser ren och fin ut.

Behöver en låda med vattenflaska, helst inte en gallerbur, de är gladare i en låda av trä eller liknande material. I bolådan har man spån och flera gömslen. Sedan ska de ha massor med fint hö, då det är deras huvudsakliga föda, och dessutom bra sysselsättning och stimulans. Att variera mellan hö från olika leverantörer är väldigt positivt.

Deras bolåda ska bytas helt på strö en gång i veckan och allt ska rengöras med ättika, enklast sprayar du ättika för att undvika lukt i bolådan och alger i vattenflaskan. Efter ättika sköljer du och torkar med blöt trasa.

Marsvin lever i 5-7 år och behöver daglig skötsel med 80% hö & 20% C-vitaminrika grönsaker.

Vi bor [i/på ort].

Maila, sms:a eller ring på [mailadress] eller [telefonnummer]. Helst får vi först ett skrivet meddelande om hur er familj tänker att Tusse och Ludde ska få det hos er.

Vi kan tyvärr inte vara livslångt hem till Tusse och Ludde men eftersom vi bryr oss mycket om dem önskar vi att ni har den ambitionen. Ni bör försäkra er om att ni tål hö och marsvin, liksom att även er närmaste familj och vänkrets gör det.

Vi skriver djurvårdskontrakt och ni lovar att försäkra marsvinet vilket innebär en kostnad på ca 300-400kr per år och marsvin.

Vi vill att Tusses och Luddes nya hem ska finnas i Göteborg eller inom en timmes resa då vi önskar hälsa på efter flytten.

Priset för dessa underbara pojkar är 400:- och de ska flytta tillsammans då de trivs ihop. När allt är klart och vi bestämt att pojkarna ska flytta till er så swishar ni pengen till Eragons Omplacering av Marsvin.

Vi tog kontakt med Eragons för att omplacera våra killar. Då de tyvärr inte hade plats annonserar och omplacerar vi med hjälp av deras ’Omplacera själv-guide’.

Eragons är en omplacering av marsvin som finns på Hisingen i Göteborg där de varje lördag erbjuder gratis skötselhjälp och rådgivning. Eragons har funnits sedan 2004.

Om er familj blir Tusses och Luddes nya familj önskar vi att ni gör skötsel hos Eragons de första gångerna.

Ni kan även stötta Eragons arbete genom kan bli medlemmar i deras stödförening: https://www.eragons.se/bli-medlem/ och ni kan också ladda ner bra information på deras webbsida.

Till sist:

Marsvin ska ALDRIG bo utan ett annat marsvin. Bo med galler emellan är inte tillräckligt, de behöver interagera fysiskt med varann.
Marsvin ska bo med andra marsvin och inte med kanin, det beror på flera faktorer:

 • Kaniner har en del parasiter och bakterier som marsvin inte klarar
 • Kanin och marsvin kan inte tala med varandra
 • Marsvinet kommer i fysiskt underläge gentemot kaninen