OM OSS

HUR STARTADE ERAGONS?

Eragons tar hand om marsvin som inte längre kan eller får bo kvar hos sina familjer och ordnar så att de får nya hem som ger den kärlek som de förtjänar. Vi omplacerar 200-300 marsvin varje år, men allt började med en personlig upplevelse. Irene berättar:

Hemma hos en vän till mig satt två små marsvinskillar, Teddy och Freddy. Det var i slutet av 2004, jag var där på en fika och såg att marsvinen inte mådde bra. När jag frågade hur det var att ha marsvin visade det sig att två i familjen fått höallergi strax efter att marsvinen kommit dit. Säkert var det orsaken till att det i buren fanns väldigt lite hö, nästan inget alls. Marsvinen var i riktigt bedrövligt skick och hade långt utvecklad skabb – pälsen var tunn, som avskavd. De såg uttorkade ut, det fanns många små sår på huden och de kliade sig ofta och intensivt. Det fanns ingen plan. Varken att ta dem till veterinär, sälja dem eller nåt annat. De bara satt där.

Min vän och jag hade våra döttrar i samma klass. Jag var med när Teddy och Freddy köptes på en marsvinsutställning i Älvängen på våren det året. Då var de små som möss. Teddy med mörka ögon, mättad gyllene brun och Freddy med ljust röda ögon och blekare färg. Fantastiskt vackra. De var bröder och bara en månad gamla när de såldes. Minimalt med instruktioner, nån A4 från marsvinsföreningen och så bytte pojkarna ägare. Köparen var tolv år gammal. Jag var med som vuxen men jag var inte inblandad mer än som chaufför. Flickorna, min och vännens dotter, fixade detta själva. Det var ok hemifrån att skaffa marsvin, men det var inget som försäljaren kollade upp.

När jag fick syn på Teddy och Freddy i hemmet kände jag mig ansvarig. Dels för att ingen annan kunde eller ville ta ansvar men även för att det var uppenbart att de skulle dö ganska snart om ingen hjälpte dem. Så jag frågade om jag skulle ta dem; sa att de kan bo hos mig tills jag hittar nån bra. Jag berättade inte att de var döende, det kändes i stunden som att jag ville bespara oss alla den sanningen. Min vän blev otroligt lättad och sa ja direkt. Dottern hade tröttnat på dem så som barn gör. Ingen var ledsen när jag bar iväg dem. Jag löste problem i kvadrat och även i mitt hjärta kändes det bra. Jag omplacerade dem på våren 2005, då hade de hunnit fylla ett år. De var underbara, friska och gyllene limpor igen.

I samma anda jobbar vi varje dag i Eragons. Åren gör att vi har olika rutiner och gränser eftersom vi inte orkar allt, men vi vill hjälpa marsvin och vi försöker att göra det på alla tänkbara sätt.

2005 blev det bara två stycken, då fanns det självklart ingen tanke på att det skulle utmynna i en verksamhet som omplacerar 200-300 marsvin per år.

2006 gjorde vi ordning vår hemsida och flyttade in i en större lokal på samma adress, där vi fortfarande finns idag.

2010 bildades vår ideella stödförening och den första Facebookgruppen startades.

Dessutom fick Eragons och Marsvinshjälpen, eller kanske rättare sagt personerna som grundat dem, dela på Agrias pris som Djurens Hjälte 2010.

I januari 2012 började Irene blogga om marsvin på försäkringsbolaget Agria och i december samma år hade vi den första Marzaren, en basar för marsvinsvänliga saker.

Marzaren mynnade så småningom ut i öppettid tre timmar, klockan 10-13 varje lördag, oavsett helgdagar eller inte. Då är alla marsvin välkomna för hjälp gratis skötsel och tips.  Vi säljer hö av bra kvalitet och en del praktiska marsvinssaker. Då brukar vi även ta in marsvin för omplacering och adoptera iväg till nya hem. Välkomna!

Läs mer om vår verksamhet nedan.

Allt vad människor gör mot djuren, kommer tillbaka till människorna.
Pythagoras

VAD GÖR ERAGONS?

OMPLACERING/ADOPTION

Vi tar hand om marsvin som inte längre kan eller får bo kvar hos sina familjer och ordnar så att de får nya hem som ger den kärlek som de förtjänar. 

Har du marsvin som behöver omplaceras? Fyll i omplaceringsformuläret så kontaktar vi dig så fort vi kan. Det finns många oönskade marsvin och vi kan omöjligt ta hand om alla, men vi gör så gott vi kan.

Vill du adoptera marsvin? Fyll i adoptionsformuläret så ser vi om det passar. Vi har höga krav på nya familjer eftersom det är viktigt att marsvinen kommer till ett bra hem som vill älska dem för alltid.

PENSIONAT

Vi erbjuder passning av dina marsvin. Antingen bor de på Nansengatan eller hos någon av våra rutinerade marsvinsägare som tar emot i sina hem. Vi passar inga marsvin som inte är försäkrade.

Behöver du passning av dina marsvin? Fyll i pensionatsformuläret så kontaktar vi dig så fort vi kan.

SKÖTSEL/VÅRD

På Nansensgatan hjälper vi till med kloklipp och annan skötsel av dina marsvin helt gratis. Vi kollar över dem så att allt ser bra och friskt ut. Vi är inga veterinärer, men vi känner igen de vanligaste åkommorna och kan ge råd eller rekommendera att gå till veterinär om det skulle behövas.

På Nansensgatan finns det även hö och annat foder, spån och lite utrustning att köpa.

Det är bara att komma förbi, ingen föranmälan krävs. Har du marsvin som du vill omplacera, fyll först i formuläret på omplaceringssidan och vänta på svar innan du tar med marsvinet till Nansensgatan.

INFORMATION

Vi har lång erfarenhet av marsvin och vill dela med oss av den kunskapen. Här på hemsidan finns en del information under fliken Om marsvin, du kan också ladda ner ett kostnadsfritt informationshäfte eller gå med i våra Facebooksidor.

Kärleken till alla levande varelser, är människans mest ädla egenskap.
Charles Darwin

VAR FINNS ERAGONS?

HEMSIDA

Här finns information om marsvin, dels att läsa direkt från sidan men också ett informationshäfte som du kan ladda ner.

Det finns formulär att fylla om du önskar adoptera, omplacera, söka pensionatsplats eller har andra frågor.

Det finns en blogg som uppdateras med nyheter, bilder och annat marsvinsrelaterat.

Här kan du även se om det finns några marsvin som behöver omplaceras.

FACEBOOK

Vi har en Facebooksida “Eragons Marsvin” där vi lägger upp information om föreningen, vad som händer och andra nyheter. Vi lägger också upp uppdateringar om våra omplaceringsmarsvin och annat marsvinsrelaterat.

Det finns även en Facebookgrupp “Eragonsgruppen – om marsvin” där vem som helst kan gå in och skriva ett inlägg. Här finns många marsvinskunniga, så har du en fråga som rör marsvin går det bra att ställa den här. Du kan även lägga upp en bild eller bara skriva några rader om dina egna marsvin. Men var noga med att läsa igenom reglerna innan, här pratas det inte ras, utställning eller avel. Vi ser alla marsvin som lika värda och de ska leva för sin egen skull, inte någon annans.

NANSENSGATAN

Vi har öppet på Nansensgatan en gång i veckan, på lördagar mellan klockan 10-13. Under den tiden går det bra att köpa hö och annat foder, spån och lite utrustning. Du får gärna hjälp med kloklippning eller annan översyn av djuren, detta helt gratis. Vi försöker göra så gott vi kan, men du bör tänka på att vi inte är veterinärer. Om krämporna inte är akuta kan vi visa dig till en bra smådjursveterinär som har kunskap om marsvin. Om du vill rådfråga oss om dina marsvin görs det bäst i lugn och ro utan barn.

Se våra öppettider och adress här.

En nations storhet och dess moraliska utveckling kan bedömas genom hur dess djur behandlas.
Mahatama Gandhi