Ursprungligen postat den 17 januari 2012

På bara några dagar har människor i föreningen engagerat sig i annonser på Blocket där marsvin synligt haft olika typer av medicinska problem.

Två pojkar i Skåne sitter på en bild, ägaren vill sälja dem för 100:- och anger tidsbrist som orsak till detta.

I Göteborg blir någon illa berörd av bilden som visar två misskötta. Om det går att se på bilden att de är misskötta? ja, deras klor är inte mysiga att gå på.

Den ene har även en missformad läpp, och inget nämns i texten om orsaken till detta.

Göteborgskan kablar ut bilden på facebookgruppen för Eragons, frågar om någon kan hjälpa till?

En tjej i Lund lovar att åka och köpa killarna, ge dem tillfällig plats tills transport kan ordnas till Göteborg. Hon ska fixa veterinärbesök också, om det är akut.

En annan lovar att killarna får åka med henne från Malmö till Göteborg den kommande helgen.

Jag lovar att Eragons gör plats för dem i omplaceringen. Vilket samarbete, glöd och engagemang! Önskan, respons och aktion!

En tjej i Stockholm gör sin egen aktion, hämtar fem bortskänkesdjur från samma ägare eftersom en av dem är hårlös på huvudet och ögonen helt vita. Bild även på detta djur finns på Blocket.

Redan dagen efter åker hon till veterinären med djuret som är född hos ägaren och har bott där sedan födseln i april 2007. Ägarens avsikt var att skaffa tre, men en felaktig könsbestämning i zooaffären senare så var det sju. En granne tog hand om två.

När Stockholmskan hämtar berättar familjen att de sökt veterinär men tyckte att ett hudskrapprov för att ta reda orsaken till hårlösheten var för dyrt. Detta var 2009.

Alla är medvetna om de begränsade resurser som finns i föreningen och en medlem föreslår insamling för att dessa hjälpaktioner ska vara möjliga. Allt detta är ju jättebra och vi blir alla lite varma i hjärtat av att göra skillnad för en liten ljuvlig och snäll varelse. För det är ganska enkelt att göra det.

Men vad är problemet? varför blir helt vanliga barnfamiljer djurplågare? ja pengar är såklart en del, och uppfattningen att dessa djur inte är så värdefulla. De flesta säger det inte rent ut men; ibland säger handling mer än ord.

Ursprungligen postat den 17 januari 2012