är jag inte idag 🙂 utan jag vill bara berätta hur bra jag tycker att just ättika är. Ju äldre jag blir så hittar jag bara fler användningsområden. Jag tänker att kunskap sällan är fel så idag är dagen då du (kanske) lär dig mer om just ättika.

Min spray på diskbänken. Jag har en grön likadan med diskmedel blandad med vatten. När vattenflaskorna är lagom smutsiga som mina brukar vara så sprayar jag en gång med diskmedel, skakar med lite vatten och sedan sköljer jag med ättika och sedan med bara vatten.

Hemma hos mig har jag ättika vid diskbänken, vid tvättmaskinen och i badrummet. Till omplaceringen köper jag det i tio-litersduk och dessutom oftast av den starkare koncentrationen/spädningen på 24%.

Från Wikipedia: Ättika är en blandning av ättiksyra och vatten i olika koncentrationer som används i matlagning samt i hushållet för borttagning av kalkavlagringar av exempelvis kaffebryggare, diskmaskiner och vattenkokare. Eftersom ättiksyra är konserverande och håller bakterier och mögel borta brukas ättika vid olika sorters inläggningar.

Jag hade inte haft marsvin särskilt länge när jag lärde mig att ättika tar bort djurdofter.

Detta är orsak ett att använda ättika vid burrengöring. Ska du sätta två pojkar tillsammans så ska de inte tänka för mycket på alla andra marsvin som finns i världen som de eventuellt ska tävla mot. Det bör alltså vara så neutral doftfri miljö kring dem som det går med avseende på marsvin.

– Meeen kanske du tänker, det är väl inte så konstigt, det är för att ättika stinker så du inte känner nåt annat. Jo förvisso men när du sedan sköljt med vatten så är både ättika och annan doft borta. Ättika dödar, neutraliserar dofter och när du vattensköljt lämnar ättikan inte efter sig nån egendoft.

Återvinning av gammal bild. Funkar fortfarande.

Återvinning av gammal bild. Funkar fortfarande:)

Orsak två att använda ättika vid burrengöring är att det löser kalk. Läskiga burbottnar med beläggningar är smuts och kalk från marsvinens kiss. Sprayar du med ättika och sedan sköljer med vatten varannan var tredje gång du byter i buren så behöver det aldrig bli beläggningar och har du redan en beläggning så kan du ställa burbotten i blöt en stund med ättika. Bäst ute eller i badrum med fläkten på. Efter en stund tar du en gammal diskborste och bearbetar lite i hörnen och då ser du hur det både släpper och börjar bubbla igen. Beroende på hur mycket så bearbetar du nån gång i kvarten eller när det passar. Sen när allt släppt så sköljer du med kallt vatten och burbotten är i princip som ny.

Orsak tre att använda ättika är att det inte befrämjar tillväxt av varken mögel, svamp eller bakterier. Många som klagar på att marsvin luktar gör inte rent. Om du inte använder något rengörande i botten på bolådan så tror katten att det luktar! Ju varmare temperaturer desto mer lukt. Bakterierna stortrivs och är det fukt myser svampar och mögel också. Så om du sprayar och torkar ur med en vattensköljd trasa så förebygger du även detta.

När det är sånt här äckelpäckel i flaskan som det allt för ofta är med de djur som kommer in för omplacering så häller jag ren ätticka och lite grovt salt och skakar. Jag gör rent pipen med ättika och tops.

När det är sånt här äckelpäckel i flaskan, som det allt för ofta är med de djur som kommer in för omplacering, så häller jag ren ättika och lite grovt salt och skakar. Jag gör rent pipen med ättika och tops. Sköljer och diskar flera gånger. Sen växer det inte alger mer.

En del av det jag skriver här är sådant jag tagit från nätet, Wikipedia och en blogg som förra veckan gav mig ytterligare ett användningsområde.

Äckliga bilder neutraliserar vi med underbara bilder :)

Äckliga bilder neutraliserar vi med underbara bilder 🙂

Ättika som sköljmedel

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84ttika

Byt ut! Schampo = bikarbonat + äppelcidervinäger