Den 14 januari 2015

Djurskyddskontrollant Tiina Pakkanen åker ut för en oanmäld kontroll, och ägaren Ulf Renström är på plats. Pakkanen konstaterar att en del i djurhållningen förbättrats, dock är det inte bra för marsvinen.

Rengör var 14:e dag

Rapport skriven i februari men besök gjort den 14 januari.

 

Det är inte vackert.

 

Sen är det uppfödningen i källaren. Renström har alltså under många år fött upp djuren han ska sälja i källaren. Han har haft alla olika djurslag och de flesta har han tydligen själv fött upp. När inspektören kommer den här gången är det mörkt.

Inte nog med att de ska leva under totalt ovärdiga förhållanden, han kostar inte ens på dem lite ljus.

Den 13 mars 2015

Renström får ett föreläggande med vite enligt djurskyddslagen. Det kommer att kosta 500:- varje gång en bur är skiten, en flaska är full med alger, ljuset är släkt eller höet är slut och Länsstyrelsen uppmärksammar detta.

 

Sedan kommer en sammanfattning; här framkommer att första besöket gjordes den 13 november 2013 och nu över ett år senare så ser det fortfarande inte bra ut.

En sammanfattning. Sju kontroller sedan den 13 november 2013.

 

Motivering till beslut.

 

Den 5 maj 2015

Nu lämnas årendet över till två andra djurskyddsinspektörer:Ingrid Rigstedt och Lene Lauren. Dock är det samma gamla Ulf Renström.

Jag har lite svårt att tolka detta protokoll trots att jag läser flera gånger. Jag tänker att Renström äntligen ska få betala för den här misshandeln av oskyldiga varelser. Men inte ett ord om den typen av brister som han tidigare i princip haft vid varje kontroll utan nu sveper de över lite andra brister och på det sättet undviker de alltså att kräva vite av honom. Bara att det är andra kontrollanter gör mig misstänksam, jag tror att de det längsta absolut inte vill kräva Renström på vite. Jag vet inte varför jag är så säker på detta men bara att det inte nämns att det finns rejält med gnagmaterial eller rent hos marsvinen talar för att misstanken är berättigad.

Istället för att kräva vite av Renström så lägger inspektör Rigstedt ytterligare ett föreläggande utan vite. Som om det skulle hjälpa.

Den 11 juni 2015..

… lägger Rigstedt ytterligare ett förläggande utan vite och hon sammanfattar, motiverar och ordbajsar utan att ett enda litet liv får det bättre.

Den 10 september 2015…

…så åker Hans Borgvall ner till Mölndals zoo för att delge ett föreläggande. Vilket föreläggande är jag osäker på. Innan vi fick alla handlingar i detta ärende så skulle det granskas och sekretessbelagda saker skulle bort. Jag vet inte exakt vad de tagit bort mer än Renströms personnummer, kanske har hela protokoll lyfts ut? Eller är det föreläggandet från juni månad? Kanske, det finns inga diarienummer som bekräftar det på tjänsteanteckningen iallafall.

 

Detta var allt som kom ut från Länsstyrelsen 2015 om Mölndals zoo. Nästa papperslunta är daterad 2016, återkommer med den imorgon.

// Irene