Jag har skrivit om detta flera gånger förut men trots upprepning så vet ju inte alla och om jag inte kikar bakåt kanske jag lyckas bättre, för det är ju en process att beskriva och få med ur alla aspekter.

Avsikten med flockterapi är att sammanföra marsvin utan skador.

Sidovinsterna är att marsvin som levt ett enformigt liv med ett fåtal andra marsvin får stimulans och nya kunskaper om att umgås med olika marsvinsindivider.

Vi har nyss haft möte och tagit ytterligare ett par steg fram vad det gäller att höja marsvinens status i vårt arbete. Berättar så snart jag strukturerat mig. Nu: baka bröd till julbordet.

Rent praktiskt går det till så att en person tar kontakt med omplaceringen som har en ensam marsvinshona som behöver sällskap. Eller så handlar det om två eller flera honor som är tjafsiga med varann. Antingen vill de ha en kastrerad hane eller så försöker vi övertyga dem om att det är det bästa valet. Eftersom det är det.

I min flock lever:

Tanja

Razze

Ibka

Lorna

Zindra

Limpan

Havanna

Diana

Blondie

Apelsin

Lykke-Li

Penny

Tjorven

Puddingen

Vivvi

Flera av dem har varit här i flera år och är vana vid att marsvin som kommer och går. Födelseåren är mellan 2011- 2017 och var och en har sin egen personlighet men flocken som helhet är som en egen organism, samspelta och detta är extremt tydligt numer..

Egentligen inte så julig bild men se va lite clipart kan fixa 🙂

Ingen av mina söker bråk, de glider undan så snart de märker att en ny är konfrontativ. Blir det för mycket rena provaktioner står de upp för sig men de har ingen önskan att bråka.

När ett nytt marsvin ställs inför den drygt tio individer starka gruppen så är det sällan de vill bråka. Jag tror att det beror på att de är så många, hade de mött en enda hade det blivit kamp direkt men när det bara är så många så glider de bara runt och försöker vara tapetblommor.

Ibland är nykomlingarna passiva de första timmarna men oftast väldigt kort tid. Så snart det kommer mat så går de till maten som alla de andra gör. Jag är ofta generös med maten under hopsättningar.

Underbara Soozie, en julmarsvin -året om <3

Efter en dag är oftast den nya individen “en i flocken” rör sig avslappnat, tigger och beter sig som de andra. Någon dag till kan jag se att de får lite skit och tillrättavisningar av Razze och de honor som ser sig som lite mer rättrådiga än de andra.

Nu är det julaftons morgon och eftersom den här texten verkar dra ut på tiden så får du fortsättning en annan dag ( ja, jag försöker imorgon men vägrar låta sånt här stressa mig numera, vem vet, hela släkten kanske står i dörrn imorrn) så god jul och var snäll mot djuren. Bli vegan.

Rotat i gamla bilder. Denna från 2012