Jag är i zooaffären som sålt Uffe och Ängel. Affären ligger i ett köpcentra som är byggt i anslutning till ett stort bostadsområde intill Älvstranden på Hisingen.

Vi älskar djur. Ja det låter bra.

Området heter Eriksberg, det ligger på samma mark som ett av Göteborgs varv gjorde.

Kärleken sträcker sig inte så långt dock…här ligger öronen från grisar och jag ska inte påstå att jag vet allt om kärlek men…så här gör en inte med individer en älskar.

Jag går in i affären och ni vet ungefär hur det ser ut?

Men…det var ju mindre grisar vi pratar här, får ju hålla ordning i speciesismen. Här bor djuren som Arken säljer. Det fanns tre små marsvinshanar i buren på golvet. Alla tre satt inknödda i huset, ingen av dem funderade ens på att ta en vända i buren. 

Vi går in i affären som är relativt vanlig. Du har säkert sett variationer på samma tema, men denna affär är relativt nystartad och de har rejäla lokaler.

..och de säljer samma skit som alla andra..

 

….utan en enda kritisk tanke i huvudet. ‘Säljer någon ett koppel till marsvin så är det väl klart att vi försöker sälja det’

 

Både den manliga och kvinnliga expediten ville hjälpa oss, vi var ensamma i affären. Jag sa som det var; att nej det fanns inget de kunde hjälpa till med eftersom orsaken till att vi var där var att de sålt marsvin med ringorm. Kommentaren till det:

Det var ju inte bra.

Nej, så kan man faktiskt sammanfatta det, det var ju inte så bra.

Men vi är bra. Ängel och Uffe är friska nu och Uffe drar långa lekrepor på eftermiddagen så hela buren rör sig. Så fantastiskt mycket livsglädje och nu svikna, övergivna av alla de som ville att de skulle komma till. Uppfödare, zooaffär och köpare. ängel föddes i somras och Uffe i oktober.

Jag blev rätt irriterad, och hade sett det jag behövde. Fint utanpåverk men läskigt innehåll. Precis som alla de som vill sälja marsvin. Uppfödare av alla former och affärer.

Gunilla frågade var de skaffade sina djur. Det var hos en liten privat uppfödare som de hade kontakt med på facebook. Det låter ju sådär..han levererade så de har inte sett verksamheten. Av något skäl slutade de att handla av honom och nu köper de från Imazo, en grossist i Vara. Den verksamheten har de inte heller sett.

————————————————————————————–

Speciesism (av engelska species som betyder art) innebär diskriminering baserad på arttillhörighet. Termen speciesism myntades 1970 av den engelske psykologen Richard Ryder. Rasism och sexism är likartade begrepp som betyder diskriminering av andra på grund av deras “ras” eller kön.