Hon…han heter Bob nu, säger matte.

För mig kommer han alltid att vara Anna-Bob, kan folk heta Erik Maria Bark kan de väl heta Anna-Bob och ja marsvin är folk, individer, personligheter. Fact – No diskussion.

Lätt att misslyckas

Igår gjorde Husdjurshälsan Anna-Bobs kastrering och matte körde honom till mig efteråt. På Eragons brukar vi sköta eftervården av marsvin även då det inte är omplaceringsdjur för att det som så mycket annat är enkelt när en kan men lätt att misslyckas när en inte kan och vet de tecken en ska kolla efter. Visst, ibland tänker jag att det hade varit bra att andra lär sig detta, vanliga marsvinsägare. Men om det innebär att jag skickar in Anna-Bobs livhanke i lotteriet så känns det så himla kass.

Nyopererad men vid gott mod.

Nyopererad men vid gott mod.

Tills vidare gör vi därför detta, det är mycket och ibland slitsamt för en ska inte bara hålla den nyopererade vid gott mod utan ibland också lugna överoroliga ansvarsägare och ibland mitt i jobb, middagsmat, tvätt, städning, lördagsöppet kan det kännas tungt men tills vidare gör vi det.

Florence

Sen har jag en annan fördel härhemma, en hjälpare som kanske inte riktigt kommit in i rollen som Florence Nightingale ännu men som tar sig. Hon heter Blondie och är ett sällsynt vackert marsvin och hade problem med sina hormoner så hon blev kastrerad för en tid sen. Orsaken till att en kastrerad hona är en bra hjälpare är att veterinärer anser att marsvinshanar som kastrerats är fertila i några veckor efter operationen.

Blondie.

Blondie.

Marsvin behöver alltid sällskap men om det är extra viktigt någon gång så är det när de har ont.

Marsvin som har ont tror att de är döende. Marsvin är bytesdjur. Svaga bytesdjur blir först tagna vid ett rovdjursangrepp. Deras programmering är att de som svagaste länk i sig flock ändå blir utstött av de starkare i flocken och tagen vid ett angrepp och därför vill de göra processen kort. Svälta sig är ett snabbt sätt att dö för ett marsvin.

Förgiftning

Redan efter några timmar börjar levern att förgifta kroppen och detta är orsaken till att marsvin aldrig, aldrig ska svälta. Inte inför en operation, inte efter, inte för att de väger mycket. De ska alltid tugga 20 av dygnets 24 timmar ALLTID.

Anna-Bob & Blondie träffas först på en öppen yta så de kan gå ifrån om de blir irriterade på varann.

Anna-Bob & Blondie träffas först på en öppen yta så de kan gå ifrån om de blir irriterade på varann.

Sen ska du inför en operation helst bjuda marsvinet hö. Grönsaker kan verka gasbildande för en viss paus i matinförsel blir det under operationen så det är en bra grundregel.

Transportera med hö

Detta ska du även tänka på när du transporterar dina marsvin. Aldrig, aldrig ska de åka någonstans utan hö. Skulle det bli mer än de minuterna du kanske räknar med så kan marsvinet må riktigt dåligt av det, så alltid hö i transporten. Dessutom en dagstidning (eller annat bra sugande material) i botten så att de inte blir blöta, det är jätteviktigt.

Ensam i början

Igår när Anna-Bob kom fick han vara själv. Han mådde relativt bra, mumsade och åt och han var ju helt nyopererad och jag brukar låta dem sitta själva första kvällen. De är bra smärtlindrade och har säkert en del andra sköna droger i kroppen så det är inga större bekymmer. Anna-Bob tuggade dessutom bra och så snart jag såg att han bajat kände jag mig lugn.

mailadresserna på en bild. Länkar kidnappas av onda robotar och skickar spam :)

mailadresserna på en bild. Länkar kidnappas av onda robotar och skickar spam 🙂

Men redan på morgonen är det annorlunda, han sitter lite stelt, rycker till inför mina rörelser. Jag ser till att han äter och ger honom en dos metacam (receptbelagt) som är smärtlindrande. De ska ha mat i magen innan de får metacam, slemhinnorna i magen kan lätt fara illa annars.

Jag väntar en halvtimme för smärtlindringen ska kicka in, sedan sätter jag Anna-Bob och Blondie på ett mjukt rent överkast på sängen. De får umgås där nån timme och sedan lägger jag galler över dem och sugande tidningar under överkastet. Nu äter, knorrar, doftar och rör sig Anna-Bob. Metacam + Blondie är mirakelmedicin. De kommer att få rent ikväll eftersom det är viktigt när Anna-Bob är nyopererad och dessutom undertill på kroppen.

Blondie är en sköning

Nu kommer Anna-Bob att få vara med Blondie under läktiden. Kanske ska hon springa av sig i flocken då och då men vi får se hur hon reagerar på detta. Just nu är det toppen, nya pojkvännen kom med gurka, gräs och till och ett par pellets i höet 🙂

Ja menar; bara kolla in henne?! hon är ju typ goast i hela världen!

Ja menar; bara kolla in henne?! hon är ju typ goast i hela världen!

Hon satt och putsade honom nyss och det såg väldigt rart ut. Men tidigare har Blondie visat att hon är lättuttråkad i bur så det återstår att se.

Nu sover båda två <3