VANLIGA SJUKDOMAR

DET LISTIGA FLOCKDJURET

Marsvin är flock- och bytesdjur. På grund av att deras tillvaro blir säkrare i flockens gemenskap så vill de till varje pris höra till den. Flocken är så stark som den svagaste länken och de starka djuren är inte intresserade av att ha allt för svaga djur som försämrar flockens möjlighet att vara uppmärksam gentemot de rovdjur som vill fånga och äta marsvinen. Av detta skäl stöter de starka marsvinen ut de svaga marsvinen och ingen vill såklart bli drabbad av detta öde. De flesta marsvin finner sig i att vara lägst i rang mycket hellre än att vara ensam.

Därför döljer alla marsvin sina sjukdomar så gott de kan. När deras sjukdomar eller svagheter märks kan de andra i flocken sänka deras rang eller helt stöta ut dem eftersom flockens princip är sådan. För oss innebär det ytterligare en svårighet att få dem till veterinären i tid. Därför ska man vara uppmärksam på sitt marsvin och väga det varje månad för att i tid upptäcka olika sjukdomstillstånd. Ibland kan ganska enkla åkommor med enkla billiga lösningar vara fullt tillräckligt för att locka dem ”tillbaks” och vilja leva igen.

Om marsvinet verkar allmänt hängigt och slött, magrar, nyser, hostar, har rinniga ögon, öron eller nos, har en håglös och ofokuserad blick, står ihopkrupen och blundar, urinerar mindre, har diarré eller har mindre avföringsmängd än vanligt kan detta vara tecken på sjukdom. Marsvin som inte mår bra eller har ont kan även börja tugga sig på magen eller den påverkade kroppsdelen.

Eftersom marsvin har väldigt hög ämnesomsättning blir de mycket dåliga om de inte äter eller får i sig vätska på så kort tid som sex timmar till ett dygn. Vänta aldrig med att kontakta en veterinär som är marsvinskunnig. I väntan på att få komma till veterinären bör du stödmata med Critical Care från Oxbow som säljs hos veterinärer. Ha alltid en påse hemma!

Försäkra alltid dina marsvin. Det kan bli stora kostnader hos veterinären och en försäkring är ett enkelt sätt att slippa oroa sig för det. Det finns två bolag som har smådjursförsäkring, Agria och Sveland. Vilket du väljer spelar mindre roll, de är snarlika, det viktiga är att du har en försäkring.

VANLIGA SJUKDOMAR

Ohyra
Marsvin är stresskänsliga djur som latent bär på olika typer av ohyror.
Sellnick är ett skabbkvalster som inte kan ses med blotta ögat då de lever under huden. Marsvinet kliar bort pälsen och biter ibland upp sår. Drabbade marsvin behandlas med Ivomec vilket är receptbelagt. Ivomec kan ges både under huden (subkutant) och i munnen (oralt). Observera att marsvin under 5 veckor aldrig bör ges Ivomec oralt.
Static lice är också ett kvalster som lever i pälsen på marsvinen och ser ut som mjäll eller små prickar som ofta sitter runt bakdelen. De kan se ut som små ovala pärlor uppträdda på pälsens hårstrån, liksom pärlor på ett snöre. De kan vara svåra att bli av med, men är inte farliga för marsvinen, så tag den tid som krävs. Acceptera dock inte att static finns på marsvinen utan att göra något. De medför obehag genom att det kliar i pälsen. Spraya med Exner. Den fungerar så att den kväver kvalstren genom att täppa till deras andningsvägar. För marsvinen är sprayen ofarlig och behöver inte badas bort. Man kan också prova att bada i Dermocan.
Pälsätare (running lice) ser ut som små vita ålar som rör sig i pälsen.
Svampangrepp finns i olika former, allt ifrån den ofarliga munsvampen som vanligtvis orsakas av sura frukter till den mer allvarliga ringormen som kan smitta till/från människor och andra djur. Kontakta smådjursveterinär så får du hjälp att hitta rätt behandlingsform.
Om marsvin utsätts för höga ljud eller brist på mat, gömslen och lugn och ro kan dessa utlösa en stress som gör att dessa latent liggande sjukdomar bryter ut.

C-vitaminbrist
C-vitaminbrist är också vanligt eftersom marsvin inte kan bilda egen C-vitamin, de är helt beroende av att vi ser till att de får det varje dag. C-vitaminbrist förebygger man enkelt genom att ge någon typ av kål eller paprika en gång per dag. Att även använda sig av en backup i form av C-vitamin i vattnet vilket ska bytas varje dag garderar ytterligare. Symptomen för C-vitaminbrist är vingliga ben, ovilja att röra sig, svullna leder och revben, spontana blödningar från bland annat tandkött och eventuellt diarré. C-vitaminbrist kan om den inte botas övergå till marsvinsförlamning då marsvinet inte kan gå eftersom bakbenen förlamas. Även mer subtila symtom som hudproblem i form av svamp kan ha sin upprinnelse i C-vitaminbrist.

Tarmstörningar
Marsvin drabbas även av en del tarmstörningar och även detta går att enkelt förebygga genom att ge en kost bestående av gräs eller hö till 80% och till 20% grönsaker, med tyngdpunkt på C-vitaminrika sådana.

Talgkörtelproblem
Talgkörtelproblem är också vanligt, detta ska man förebygga genom att hålla rent baktill i den körtel som särskilt på hanar utsöndrar en del talg. Man kan använda t.ex någon typ av olja för lösa talgen under några minuter och vanligt handdiskmedel för att tvätta rent.

Tandproblem
Marsvin kan vid ettårsåldern få problem att tugga födan. Det rör sig då oftast om ärftligt bettfel. Kindtänderna får utskott eller växer fel så att tandytorna inte möts. Marsvin kan också drabbas av förvärvade tandfel genom att de äter för lite hö/gräs. Matvägrar marsvinet, tuggar långsamt, spottar ut mat eller slutar äta hö måste man undersöka marsvinet hos veterinär. Håll koll på att marsvinen inte äter mindre än normalt – det är alltid en varningssignal om intresset för mat minskar. Ett bra sätt att i tidigt stadium upptäcka t.ex. tandfel är att väga marsvinen (på liten hushållsvåg) en gång i veckan. Kontakta veterinär om marsvinet börjar gå ner i vikt. Marsvin kan slå av framtänder och kan då inte gnaga på morötter och hö. Tänderna växer ut på en vecka, men måste kanske filas lite med en sandpappersfil för de inte ska växa ojämnt. Man ska aldrig klippa i tänder!