MARSVIN I FLOCK

MARSVIN SKA INTE VARA ENSAMMA

Marsvin är grupplevande och ska inte hållas ensamma. De ska bo tillsammans med minst en marsvinskompis, en kanin eller annat djur fungerar inte. De talar inte samma språk och har ingen nytta av varandra. Läs mer om marsvin och kaniner längre ner på sidan.

Hanar fungerar bäst i par medan honor fungerar bra även i större grupper. Enklast att få en större flock marsvinshonor i balanserad samvaro är att ha en kastrerad hane som flockledare. Det är i deras naturliga miljö vanligt att en hane omger sig med cirka tio honor.

VAD SÄGER LAGEN?

Marsvin ska hållas i par, av samma eller motsatt kön, eller i grupp. Detta gäller inte om det finns särskilda skäl.

MARSVIN OCH KANIN

Att ha marsvin och kaniner ihop är inte att rekommendera av flera anledningar. Här förklarar Camilla varför.

Du ska se till att marsvinen och kaninerna inte någonsin kommer i kontakt med varandra. De får inte dela yta utomhus t ex. Och då menar jag inte ens om de inte är där samtidigt.

Ganska ny kunskap (kanke 5-6 år gammal) är att kaniner har en bakterie naturligt i munhålan (Bordetella bronchiseptica) som marsvin får lunginflammation av. Den är luftburen och medelavståndet för en nysning eller fnysning från en kanin är 1,8 meter (avdelningen för konstigt vetande). Dessutom har kaninen ofta en parasit i tarm och urinvägar (Encephalitozoon cuniculi) som KAN bryta ut på kaninen om den blir nedsatt av något, normalt hanterar kaninens eget immunförsvar den så att den inte stör, men marsvin blir dödligt sjuka av dem. Parasiten går på nervsystemet. Kaniner kan få hjälp eftersom att de mediciner som finns klarar de av, fast behandlingen än långvarig, men marsvin klarar inte behandlingen. (Har själv haft ett marsvin som fick parasiten. Hemskt… ) Parasiten smittar genom urin..

Marsvin är flocklevande, det är inte kaniner som är koloniserande djur. De har alltså inte samma levnadsvillkor. De har inte samma “språk” och har inte något som helst utbyte av varandra.

Kaniner mår inte bra av den mat marsvin MÅSTE få och tvärtom. Marsvin t ex kan inte bilda C-vitamin (precis som människor) så om de inte får tillräckligt av C-vitaminrika grönsaker varje dag så får de skörbjugg och dör. Det duger inte med C-vitaminberikade pellets eftersom det C-vitaminet kommer vara förstört efter bara någon veckas öppnad förpackning.

Det är inte ovanligt alls att kaniner skadar marsvin allvarligt bara genom att marsvinen råkar vara i vägen. En kanin kan stressa ihjäl ett marsvin. Djuraffärer kan ha dessa djur tillsammans och påstå att det går bra, men de har dem inte länge. Blir marsvins- eller kaninungarna halvvuxna så skickas de tillbaka till uppfödare eller nackas. De får lämna plats för nya ungar som folk vill köpa. De hinner alltså inte bli sjuka i affären.

Många oförklarliga dödsfall bland marsvinsägare kan härledas till att marsvinet suttit, eller sitter, med kanin. Men det viktigaste är att marsvin inte får hållas i kalla utrymmen enligt lag. De tål det inte. De får ingen underull och tjockare päls som kaniner får. Kaniner har håriga tassar. Det har inte marsvin, de är alltid barfota. Marsvin som utsätts för minsta drag får lunginflammation och dör. Sätter du marsvin i en ladugård med kaniner kommer de inte att överleva länge och bli 7-8 år som de annars blir. Det kommer bara bli tragik.

Läs om vad Djurskyddsmyndigheten säger här.
Ladda ner ett dokument om neurologiska rubbningar hos kaniner här.
Läs om vad veterinär Marianne Tornvall säger om marsvin och kaniner tillammans här.

De hemska orättfärdigheter och lidanden som påtvingas de oskyldiga, trofasta djuren, utgör det mest svarta kapitlet i hela världshistorien.

Edward August Freeman

KÄNNER DU NÅGON MED ETT ENSAMT MARSVIN?

Känner du någon med ett ensamt marsvin? Tänk på att marsvinet inte kan harkla upp sig och säga: jag tycker mitt liv är tråkigt här, alla dessa långa ensamma timmar, jag skulle så gärna ha en vän att prata med.

Det behövs inte mer; bara säg att en vän skulle vara bra. Är du riktigt rädd för att säga det? Känner dig påflugen/dum/blyg.

Vi är inte blyga. Ge oss adressen i ett mail och skriv som ämne “ensamhetsvykort”. Vi skickar ett vackert vykort med en uppmaning att bryta ensamheten / tristessen för den lilla limpan och information om var vi finns.
Detta är faktiskt enkelt att göra, och riktigt vackert.
Vackert för att du ger röst åt ett behov hos den som ingen röst har.

Icke-våld leder till den högsta etiken, vilken är målet för all utveckling. Till den dag vi upphör att skada alla andra levande varelser, är vi fortfarande vildar.

Thomas Edison