FODER

VAD ÄTER MARSVIN?

Marsvin ska äta 80% hö och 20% grönsaker.


Ska läggas på burgolvet, inte i en höhäck som marsvinen kan fastna och skada sig i. Hö är marsvinets huvudföda som de aldrig får vara utan. Köp inte hö i matbutiken då det oftast är dålig kvalité till alldeles för högt pris. Köp istället från Eragons eller närmsta stall, hästfolk är noga med sitt hö. Marsvin ska dock aldrig ha ensilage, utan alltid torkat riktigt hö.
Marsvin är gnagare och deras tänder växer hela livet, därför behöver de gnaga och slipa ner sina tänder så att de inte blir för långa. Deras envetna höätande är det som håller tänderna i bra skick. De är också beroende av hö för att tarmarnas bakteriebalans ska fungera bra.
Marsvin är gjorda för att mala hö 20 av dygnets 24 timmar, så var väldigt generös med hö och stimulera gärna höätandet eftersom det är det bästa sättet att hålla veterinären borta.

 

Grönsaker och frukt
Marsvin behöver färska, C-vitaminrika grönsaker varje dag. De älskar grönt men en varning dock; ge inte för mycket, svarar du på deras ständiga visslande tiggande med att ge grönsaker i tid och otid så har du snart ett marsvin med tarmproblem.

Exempel på grönsaker som är C-vitaminrika och bra att ge är gul och röd ekologisk paprika (eftersom att paprika som inte är ekologisk är hårt besprutad) samt olika sorters kål, t ex vitkål, savoykål och spetskål. Kål ska dock inte ges i överdrivna mängder då de innehåller mineraler och i vissa fall kalk. Grönkål och persilja ska ges i väldigt sparsam mängd och inte för ofta då de kan orsaka urinvägsproblem. Broccoli är inte heller bra i stora mängder.

Marsvin älskar gurka, men eftersom att den består av 96% vatten ska den inte ges i alltför stora mängder då det kan göra att marsvinet blir för mätt och därmed inte äter lika mycket hö som den borde. Däremot är gurkan väldigt bra till det så kallade “gurktricket”. Det går ut på att du varje morgon ger alla marsvin varsin gurkbit, gärna med lite askorbinsyra på för att addera C-vitamin. På det här sättet märker du om någon inte mår bra, att ett marsvin inte glatt tuggar i sig gurka på en gång är ett tecken på att något är fel och då är det veterinären på en gång som gäller.
Gurka kan också hjälpa att hålla undan urinvägsinfektion och urinstenar hos marsvin som dricker för lite ur flaskan.

Annat frukt och grönt som är bra att ge som extra godis eller efterrätt efter att marsvinen har ätit upp sina C-vitaminrika grönsaker är morot, äpple, sallad och melon. Sparsamma mängder!

Det finns saker som är direkt giftiga för marsvin. Potatis blir dödsgiftigt för marsvin om det finns minsta lilla gröna prick på den, riskera därför inget – ge aldrig potatis till ett marsvin. Svartrot är giftigt för alla i okokt tillstånd och marsvin ska som sagt bara äta rå kost. Avokado är giftigt och sparris är inte heller nyttigt.

 

Gräs
Marsin älskar gräs! Introducera det långsamt på våren, lite varje dag i en vecka så att de inte får kolik eller diarré. Efter att magen har vant sig vid gräset kan de få i princip obegränsad tillgång under säsongen.

 

Färska trädgrenar
Marsvin gillar att ha något att gnaga på. Fruktträd brukar vara populärast, men det går också bra med sälg, späda björkgrenar på våren, rönn, blåbärskvistar och ene. Man ska vara lite försiktig med barrträd då marsvinen kan få svårläkta sår i mungiporna om de får för mycket.

 

Pellets
Vuxna marsvin över ett år behöver inte pellets, de mår fint av en kost bestående av hö och grönsaker. Hos de marsvin som får pellets är det vanligare med tand -och bettproblem och urinvägsproblem. Dräktiga marsvin får onormalt stora ungar som kan vara svåra att föda fram. Pellets kan också vara en orsak till övervikt hos marsvin.
Sjuka och lågviktiga marsvin kan få lite pellets för att gå upp i vikt eller hålla sin nuvarande. Tänk då på att aldrig introducera eller byta foder för hastigt utan alltid gradvis. Välj en pellets som har låg halt av fett, kalcium och salt. I Sverige finns endast en sort som lever upp till detta och det är Cavy Couisine från Oxbow.

VAD SÄGER LAGEN?
  • Marsvin ska ha fri tillgång till grovfoder såsom hö eller gräs.
  • Förändringar av foderstaten till marsvin ska ske successivt. Detta gäller särskilt vid övergång från hö till färskt gräs.
  • Marsvin ska ges daglig tillförsel av vitamin C.

HUR MYCKET GRÖNSAKER?

Till höger ser du några exempel på hur mycket av respektive grönsak som behövs för att täcka ett marsvins dagsbehov av C-vitamin. Observera att du kan behöva ge lite extra grönsaker eftersom något eller några av marsvinen kan hinna äta upp mer än någon annan, men också för att C-vitaminbehovet varierar något mellan olika marsvin.

  • Gul paprika 6 gram
  • Röd paprika 7 gram
  • Broccoli 12 gram
  • Grönkål 14 gram
  • Vitkål 22 gram
  • Salladskål/Kinakål 26 gram
  • Gurka 99 gram